Сутлијаш

• Креатор на темата Креатор на темата JuveFan
  • Време на започнување Време на започнување
Обожавам сутлиаш... посебно со цимет одозгора, самиот мирис ми вика “Дојди, изеди ме“. :)

Со македонски превод, излегува така?

:)
Инаку ние битолчани го викаме сутлијач. Првпат слушам за ова, сутлиаШ?

Со македонски превод, излегва така?

:)
Инаку ние битолчани го викаме сутлијач. Првпат слушам за ова, сутлиаШ?

И јас првпат слушам дека некој вика Сутлиач.
Како што јас знам е сутлиаШ.

И сега, ќе се тепаме?

Да даде госпо... пак да се врат... :)
Српски.
А воедно и македонски.

Јас го знам како сутлиач. И не можам да му одолеам:pipi:

Српски.
А воедно и македонски.
И на двата сајта е напишано како треба да се вика :wink:

Баба ми од Кочани правеше многу убав Пилаф (на Кочански дијалект, нели, и не мора да е солен, има и благ пилаф), а сега мајка ми прави по тој рецепт. Плус тоа купуваме од најубавиот кочански ориз и од него се прави највкуснот сутлијаш (ако се додаваат зачини како цимет, чоколадо, ванила, може да испадне премногу благ па да боли стомак).

И за крај, се гледа колку си го познаваме јазикот наш Македонски.
- Секогаш помеѓу самогласките „и“ и „а“ стои согласката „ј“. Темава да се прекрсти во СутлиЈаш, нормално со мало ј :wink:

И на двата сајта е напишано како треба да се вика :wink:

Баба ми од Кочани правеше многу убав Пилаф (на Кочански дијалект, нели, и не мора да е солен, има и благ пилаф), а сега мајка ми прави по тој рецепт. Плус тоа купуваме од најубавиот кочански ориз и од него се прави највкуснот сутлијаш (ако се додаваат зачини како цимет, чоколадо, ванила, може да испадне премногу благ па да боли стомак).

И за крај, се гледа колку си го познаваме јазикот наш Македонски.
- Секогаш помеѓу самогласките „и“ и „а“ стои согласката „ј“. Темава да се прекрсти во СутлиЈаш, нормално со мало ј :wink:

Е така де колега.
Реков да не се тепаме. Ние битолчани го викаме поинаку, али српски а воедно и македонски е сутлијаш. То е.

Инаку солен... пилаф не сум јадел.

Многу сакам ориз т.е зависна сум, така да убав ми е на сите можни начини, вклучувајќи го и сутлијачот со канела т.е цимет.
Мњамиии!

п.с Ќе да влечам некои корени јас од Кина со тој оризот а.. :pos:

Не обожувам многу ориз,ама ова сутлијаЧот(правилно е вака а??)е еден од најдобрите десерти...сеа многу зависи како е декориран,поготово кога стаклената чинија е спечифична тоа дава додатен шмек.А и доста пали за заведување...на пример кога на партнерот му сервираш сутлијач и ти вели јас вакво чудо не јадам,тогаш ја земај чинијата и го тураш во вратот.
Поентата е:јас се шо правам мора да се вкуси:party3:

И сега, ќе се тепаме?

Да даде госпо... пак да се врат... :)
Српски.
А воедно и македонски.

Де, де, не ми беше ни намерата да се тепаме.
Јас само кажав како го знам.:)

Али сепак и сутлиаш и сутлиач да е, пак не го јадам.:pipi:

И ја како сутлијач го знам:)

Ма нема везе....јадам....сакам.....и ми се пријаде сега....поготово со цимет...аааа:aaa:

СутлиЈаШ!
Го обожавам. Еден од најубавите десерти од кујната на мајка ми... Не знам како може да не го јадете... :Ѕ Многу пропуштате да знаете!
Го јадам со цимет и колку е поблаг толку ми е поубав... Сега од ова што ве читам нареден пат ќе му ставам мед или несквик, ми делува вкусно... мммм

Сутлијаш лом правам се давам кога и да се напраи по дома...
Уште па ако е ладе леле леле леле како иде вода после...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom