Суши

  • Креатор на темата Креатор на темата Matt Bevilaqua
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 мај 2013
Мислења
2.479
Поени од реакции
6.148
Суши (すし, 寿司, 鮨, 鲊, 寿 斗, 寿し, 寿司) е јапонски храна се состои од варен ориз (鮨 饭 суши meshi) во комбинација со други состојки (ネタ neta), обично сурова риба или други морски плодови. Состојки и форми на суши презентација варираат во голема мера, но состојка која сите суши имаат заедничко е ориз. Оризот е исто така се нарекува Шари (しゃり) и sumeshi (酢 饭). Сурово месо (обично, но не секогаш морска храна) исечени и се служи по себе е sashimi. Суши се однесува на било јадење направено со ориз.

Состојки
Sushi-Meshi=оризот
Nori=Алгите
Neta=жива риба највеќе се користи туна и лосос но може и други риби

Сушито може да се јаде со соја сос и васаби(многу луто МНОГУ)
Cucumber-Avocado-Sushi-Rolls.jpg

Ако имате слики од сушито ставете овде слободно :)
 
Да си ебиш векот, ко го видов насловот помислив ова е тема за „сушните периоди“:ROFLMAO:
 
имам пробано во Sushiko не е лишо бар се јаде за разлика во Tokyo кога бев кога пробав Sushi ќе ги истурев цревата многу помалку ставаат зачини во Japan отколку тука
 
Безмилосна човече, безмилосна СУРОВА риба!!

...сигурен си дека не си јадел кучка? ;)
 
Безмилосна човече, безмилосна СУРОВА риба!!

...сигурен си дека не си јадел кучка? ;)

па што знам а ти сигурен си дека ви хамбургерите ти ставаат свинско или телешко не си приметил куче или глувче (n)
 
Ок, признавам дека не испадна баш најсмешно. Можеби подобро ќе беше да кажев „маче„ наместо „кучка„... но сурово безмилосно маче некако не иде, нели? (од друга страна пробај да кажеш „јадење маче„ на англиски) ;)

Во секој случај, сирово месо од било кој вид е опасна работа. Нашите претци не почнале термички да го обработуваат месото само заради подобрување на вкусот, туку за анулирање на можноста за заразување со паразити, патогени бактерии, итн...

Ова доле се драматазирани, но вистинити секојдневни примери:



 
30565_289897941143628_1154585517_n.jpg 563749_288283264638429_1487785586_n.jpg
Сликиве се ид скопскиов суши ресторан. Не би пробала сурова риба или месо зошто 100% сум убедена дека овде кај нас не се тазе /свежи.
Иначе имам пробано суши во Јапонија (со сурова риба која не беше ни лосос ни туна сосема некоја десета) и сфатив дека е премногу јак тој вкус за мојот нежен желудник.
Првин ме уби лошата миризба а потоа вкусот.
Единствено оризот е нешто што проаѓа кај мене и би го јадела без проблем.
 
Ок, признавам дека не испадна баш најсмешно. Идеално ќе беше да кажев „маче„ наместо „кучка„... но сурово безмилосно маче некако не иде, нели? (од друга страна пробај да кажеш „јадење маче„ на англиски) ;)

Во секој случај, сирово месо од било кој вид е опасна работа. Нашите претци не почнале термички да го обработуваат месото само заради подобрување на вкусот, туку за анулирање на можноста за заразување со паразити, патогени бактерии, итн...

Ова доле се драматазирани, но вистинити секојдневни примери:




непријателска пропаганда :P друже не гледам ништо лошо освен во тоа да не нарачуван фока и свинско а за рибите ке се познава ако има паразит во неа свежата риба е најздрава а и ти треба да побараш да погледнеш за fastfood бар кај нас кој знае што се ставваат месо од мртви коњи магариња глувци така да кај нас што мислиш све е свежо нафрлаат зачини да не приметиш какво е месото и ти даваат кој знае какво месо зато не јадам колбаси виршли салами мељано месо И.Т.Н.
 
For the above reasons, the EU regulations forbids the use of fresh raw fish. It must be frozen at temperatures below −20 °C (−4 °F) in all parts of the product for no less than 24 hours. As such, a number of fishing boats, suppliers and end users "super freeze" fish for sushi to temperatures as low at −60°C.As well as parasite destruction, super freezing also prevents oxidation of the blood in tuna flesh thus preventing the discoloration that happens at temperatures above −20°C
 
Прегледај го приврзокот 82522 Прегледај го приврзокот 82523
Сликиве се ид скопскиов суши ресторан. Не би пробала сурова риба или месо зошто 100% сум убедена дека овде кај нас не се тазе /свежи.
Иначе имам пробано суши во Јапонија (со сурова риба која не беше ни лосос ни туна сосема некоја десета) и сфатив дека е премногу јак тој вкус за мојот нежен желудник.
Првин ме уби лошата миризба а потоа вкусот.
Единствено оризот е нешто што проаѓа кај мене и би го јадела без проблем.
Ион, пробај лосос само со лимон. Исецкај го на мали коцки, исцеди му лимон и додај му малку копар и црн бибер ако сакаш. Остави го да отстои пола саат во фрижидер. Милина е на вкус.
 
...a number of fishing boats, suppliers and end users "super freeze" fish for sushi to temperatures as low at −60°C.As well as parasite destruction, super freezing also prevents oxidation of the blood in tuna flesh thus preventing the discoloration that happens at temperatures above −20°C

^^
ОК oвоа горе може да се смета за постапка која продуцира месо безбедно за јадење... но само ако понатаму во ланецот на пакување и дистрибуција се е перфектно безбедно. Има десетина чекори после тие горенапишаните супер-модерни јапански танкери-фабрики, каде и тоа како може да се деси контаминација со патогени организми. Плус се сомневам дека овде доаѓа јапански извоз. :)

Во превод, еве најбанален пример: се сомневам дека рибата што доаѓа во земјава се носи во камиони каде е смрзната и на -20с не па на тие -60с.
Потоа и на рестораните треба да им веруваш на беспрекорна хигиена и дека имаат беспрекорно обучен суши шеф што беспрекорно знае да препознае паразити (а некои не се познаваат со око, и не мислам само на бактериите).
Премногу работи каде работите можат да тргнат наопаку, а често и тргнуваат.

Како сте тргнале со популаризација на ова, нема да ме зачуди ако некој се сети да заврши и дописна школа за дипломиран шеф за подготвување суши од фугу. ;)

08_blowfish_lg.jpg
 
Ион, пробај лосос само со лимон. Исецкај го на мали коцки, исцеди му лимон и додај му малку копар и црн бибер ако сакаш. Остави го да отстои пола саат во фрижидер. Милина е на вкус.

Thank you my dear ама жива храна и јас исто ко Мистер Бин во клипчево :D
 
^^
ОК oвоа горе може да се смета за постапка која продуцира месо безбедно за јадење... но само ако понатаму во ланецот на пакување и дистрибуција се е перфектно безбедно. Има десетина чекори после тие горенапишаните супер-модерни јапански танкери-фабрики, каде и тоа како може да се деси контаминација со патогени организми. Плус се сомневам дека овде доаѓа јапански извоз. :)

Во превод, еве најбанален пример: се сомневам дека рибата што доаѓа во земјава се носи во камиони каде е смрзната и на -20с не па на тие -60с.
Потоа и на рестораните треба да им веруваш на беспрекорна хигиена и дека имаат беспрекорно обучен суши шеф што беспрекорно знае да препознае паразити (а некои не се познаваат со око, и не мислам само на бактериите).
Премногу работи каде работите можат да тргнат наопаку, а често и тргнуваат.

Како сте тргнале со популаризација на ова, нема да ме зачуди ако некој се сети да заврши и дописна школа за дипломиран шеф за подготвување суши од фугу. ;)

08_blowfish_lg.jpg

да ама тоа не е само за рибата било какво месо све прави зачинот за разлика кога бев во Јапонија пред тебе ти го подготвуваат јадењето не само сушито све и раменот и другите видови традиционална Јапонска храна освен Fastfood
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom