Суперегзотични имиња

• Креатор на темата Креатор на темата Indigo
  • Време на започнување Време на започнување
срна е у реду али па кога ке видам некој трајче да се вика, си викам у себе...добро бе до кога вака
Шо чудно има во воа моево име ?
Стварно не замисливував дека ќе го пронајдам моево име во вториов пост од темава..

Мене баш ме интересира на кој му текнало името Вена??
Многу бош име, жими да :D
Изглеа татко и бил некој џанкер, па носталгија го удрило по вените.

Видите, ја не знам што се подразбира под суперегзотични (македонски, ваљда) имиња, ама можам да се сетам на неколку супершмизлински имиња, како на пример:
Ена, Ина, Миа, Теа, Леа...
Мене овие имиња ми одговараат ко за куче.

Мимоза , Роза , Светлана , Соња , Снежана ( иако така се вика мајка ми ) ,Ленка , Донка , Трајче не толку колку Трајанка али кога морале така да го крста барем Трајан , и то име исто би го клала со Стојан , Стојанка ,Драган , Драгана , Благица ( мене така сакале да ме крста :mad:) Кире ,( Кирил) Николче (Никола) ,Верица , Вера , Надица , Цветанка , Јагода , Петка (Параскева) ....мислам не лутете ми се вие со вакви имињаве ве поштувам сите ама иминава ми ги пуста децата...

Абена, Камилка, Јагница, Трошка, Уранија, Фанија, Лимонка, Фимка, Флора, Флорентина, Фотка, Фроса, Љубов, Христка, Христула, Цанка, Цона, Тодомирка...

Савчо, Сокол, Сребре, Стамат, Север, Сенко, Темелко, Таско, Трендафор, Узун, Јакуп, Јакша, Камелијан, Здравомир, Ѕвездан, Житомир, Среќ(ч)ко, Жељо...

"егзотика" просто да се наежиш...

Абена, Камилка, Јагница, Трошка, Уранија, Фанија, Лимонка, Фимка, Флора, Флорентина, Фотка, Фроса, Љубов, Христка, Христула, Цанка, Цона, Тодомирка...

Савчо, Сокол, Сребре, Стамат, Север, Сенко, Темелко, Таско, Трендафор, Узун, Јакуп, Јакша, Камелијан, Здравомир, Ѕвездан, Житомир, Среќ(ч)ко, Жељо...

"егзотика" просто да се наежиш...

Лимонка!!

Флорентина е супер

Мене баш ме интересира на кој му текнало името Вена??
Многу бош име, жими да :D

Сестра на баба ми се вика така, пола живот се мислам кај им дотекнало ебаго.:icon_mrgr:
--- надополнето: 28 април 2013 во 03:09 ---
Да баш така се викам Трајче дрварчето :D како погоди , и име со голема буква се пишува :eek:...
абе дете јас го имам најубавото име у свемирот шо постои ако ти текнува кое е , а друго ми беше муабетот , ако ние не си ги почитуваме нашите имиња стари традиционални утре ден ќе биде честа појава на улица да сретнеш имња Џеки , Роки , Жак и така натака ...

Со должна почит кон сите Трајковци и Станки, ама дете да си крстам Трајко, Живко, Слободан, Станка, Петра, Слободанка, не доаѓа во предвид.

Се е во ред да си почитуваш наши имиња, ама не мора да си го утепаш детето во поим од раѓање. Мислам, познавам дечиња со глупи имиња, пример Божана, Жаклина, и не ми е јасно на која дрога се родителите.
Онака, ако не, ајде Сенди Сју крсти ја.
--- надополнето: 28 април 2013 во 03:10 ---
Епа поради таквите како тебе на нас ни пропаѓа нашиот идентитет.На кој не му се допаѓаат нашите традиционални имиња, слободно може да се прекрсти и во Гилдо Хорн.Не ни биле убави имињата, сакала онаа Џенифер Лопез да се вика, тоа името Славчо било селско име, какво име било тоа абе оди бегај бе, оди си таму во Вашингтон и ако сакаш прекрсти се и во Обама, тука тоа е нашата традиција и култура и мораш да си ја негуваш за да не исчезнеш како народ.

Сигурно, гледам албанките од кога почнаа да се викаат Сузана и Мимоза, престанаа да бидат албанки.
Не заебавај. И ништо не мораш, па посебно не мораш вакво или такво име да даваш.
--- надополнето: 28 април 2013 во 03:12 ---
Мене искрено да ти кажам, Македонија не ми е истетовирана на срцето.Донекаде и не ме интересира.Но ме нервира оној тренд што започна кај нас, морал да го крсти Лука зошто не му се допаѓало името Петко.И мене на пример името Швајнштајгер (Оној што се качува на свињи) не ми се допаѓа, па гледаш ги боли на пример Германците дали тебе ти се допаѓа или не ти се допаѓа.
--- надополнето: 27 април 2013 во 21:57 ---

Ти ништо не прекрстуваш.Ако си човек од туѓа националност ќе ти дадат да се крстиш и во Бандини.Тоа на никој не му пречи.Ама бара од тебе кога си на негово тло да го почитуваш неговото име, јазик, и култура.Ако тоа не го почитуваш за него си персона нон грата.И не го интересира.

Лука постои како име во календарчето на МПЦ, чисто информативно, ова. Лука си се води како македонско име.

Лимонка!!

Флорентина е супер

Флорентина не ми е баш али Флори ми е онака егзорика :P и Нора, Фиона, Адел, Дарија, Луна, Франческа, Ариана, Амарис, Кијара, Долорес, Џиа, Mаша, Ирис, Паола, Летиција итн итн :)

Сигурно, гледам албанките од кога почнаа да се викаат Сузана и Мимоза, престанаа да бидат албанки.
Не заебавај. И ништо не мораш, па посебно не мораш вакво или такво име да даваш.

Они си се на хартија се уште Албанки, но ти со таа постапка убиваш еден дел од твојот идентитет, си се негираш самиот себе.Мене тоа не ми се допаѓа, има премногу убави македонски имиња.Оди во Русија да видиш на пример на која азбука е напишана таблата за Мекдоналдс.Кај нас од тоа ни трага ни глас:

http://centarnews.net/mk/media/k2/items/cache/3eca36abc9a08e4ee4ba79a2cb0f6d9e_L.jpg

Истово и со имињата, попрво ќе се потепаме за нешто што не е од тука, зошто така ни се допаѓа, зошто така го крстила ѕвездата американска своето дете, не оти што не им се допаѓаат нашите имиња.Помодарство, државата ни е копи-пејст република.Станавме полоши од Ромите; едно време они нивните деца си ги крстеа Версаче и слично.
Инаку Лука се води како јужнословенско име, ама тоа е српско име.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom