Summer job во Seavus?

• Креатор на темата Креатор на темата jupi
  • Време на започнување Време на започнување
Не сакам да ти реплицирам зашто не вредиш и ме потценуваш ради годините! Како прво работам, имам искуство, имам просек, имам МОЈА ФИРМА не на тато и мама, и не, не зависам од моите дома. Толку.

Не сфаќам што толку полемизираш кога ако имаш искуство знаеш каков е животот, сите се борат за нешто. Некој успева повеќе, некој помалце, а некој воопшто. Тоа е животот, кој како ќе се снајде. Тука може до утре да полемизираме, а надвор од форумов има луѓе што работат и заработуваат, а има и луѓе што само плачат. И пак ќе ти кажам, од што неможам се сам да сработам, делам по колеги што вредат, што работат квалитетно, што знам дека нема да ме извисат. Колку и како им плаќам, моја си е математиката. И ти кога ќе си од другата страна поинаку ќе размислуваш. Инаку втора година сум на факултет... да мал сум во години, ама од 7мо одделение ги имам заработено првите вистински пари, не пари од фирма на тато/мама, туку пари буквално заработени, да си го испотам г'зот. Ако те интересира уште нешто ќе ти раскажам по ПП, да не ја гушам темава.

И назад на темава, плата од 200-300 евра зимаат тие што не вредат, точка! Тие што вредат не се заглавени на таа цифра, знаеш и самиот, ако си меѓу нив... или барем да имаш некој близок што стварно ќе ти ги објасни работите, ГОЛЕМИ!

Coool...
Znaci firmata ja razraboti od 7 oddelenie tolku dobro sto 99% od vremeto kisnes na kajgana :D:D:D:D:D
A kako li ja osnovase e druga prica...ama da ne spomnuvame roditeli...

No da ne se odalecuvame od temata, poentata na ovoj razgovor e:
Dali vo Sivus ili vo sekoj gazda vo bilo koja druga firma, se dodeka ne pocne da razmisluva za investiranje vo vrabotenite i da im dade potpolni rabotnicki prava da gi nagraduva so kursevi za usovrsuvanje / finansiski nagradi za dobro izvrsena rabota...ne ocekuvajte nekoj da misli pozitivno za vas nitu da se zamara poveke od toa sto e platen nitu pak da pokaze kolku vredi. Spored toa da napravam perspektiva kon tvojata firma i mal osvrt na situacijata:
Se oblozuvam deka ti vo tvojata firma 90% e socineta od takvi kadri koi spored tebe se lugje koi gi narekuvas: "tie sto ne vredat, tocka!", no sepak ja vrsat celata rabota na firmata..kakov paradoks?!!?!?! I 10% od nekoj sto navistina znae i vredi, no za zal raboti rabota za 5 lugje (t.e. kako argat). Epa prijatele moj, istata situacija e vo cela makedonija....ne e cudo sto site baraat rabota nadvor od ovaa drzava...a najgolemata pricina za toa se uslovite na rabotodavcite. (e tuka mozes da stavis) TOCKA!

Na BUKVALNO istiot princip raboti sivus...znaes od nadvor e sovrseno...no od vnatre e trulo.

p.s. navistina nisto licno protiv tebe, samo mala edukacija i komparacija megu los i dobar gazda. Se nadevam nekoj ke izvlece dobra poenta i sovet od ova....

Coool...
Znaci firmata ja razraboti od 7 oddelenie tolku dobro sto 99% od vremeto kisnes na kajgana :D:D:D:D:D
A kako li ja osnovase e druga prica...ama da ne spomnuvame roditeli...

No da ne se odalecuvame od temata, poentata na ovoj razgovor e:
Dali vo Sivus ili vo sekoj gazda vo bilo koja druga firma, se dodeka ne pocne da razmisluva za investiranje vo vrabotenite i da im dade potpolni rabotnicki prava da gi nagraduva so kursevi za usovrsuvanje / finansiski nagradi za dobro izvrsena rabota...ne ocekuvajte nekoj da misli pozitivno za vas nitu da se zamara poveke od toa sto e platen nitu pak da pokaze kolku vredi. Spored toa da napravam perspektiva kon tvojata firma i mal osvrt na situacijata:
Se oblozuvam deka ti vo tvojata firma 90% e socineta od takvi kadri koi spored tebe se lugje koi gi narekuvas: "tie sto ne vredat, tocka!", no sepak ja vrsat celata rabota na firmata..kakov paradoks?!!?!?! I 10% od nekoj sto navistina znae i vredi, no za zal raboti rabota za 5 lugje (t.e. kako argat). Epa prijatele moj, istata situacija e vo cela makedonija....ne e cudo sto site baraat rabota nadvor od ovaa drzava...a najgolemata pricina za toa se uslovite na rabotodavcite. (e tuka mozes da stavis) TOCKA!

Na BUKVALNO istiot princip raboti sivus...znaes od nadvor e sovrseno...no od vnatre e trulo.

p.s. navistina nisto licno protiv tebe, samo mala edukacija i komparacija megu los i dobar gazda. Se nadevam nekoj ke izvlece dobra poenta i sovet od ova....
Мило ми е што наидовме на разбирање. За жал таа е реалноста и така функционира кај нас. На кој не му чини, може да иде надвор, али да и таму воопшто не е розево.

Од друга страна секаде, ама баш секаде важи тоа дека тебе како газда колку и да го плаќаш вработениот, парите што ги трошиш на него ќе ти се МНОГУ, а он колку и да зима, секогаш ќе му се МАЛЦЕ. Тоа никогаш нема да се смени:)

П.С. Фирмата ми е стара 1 година, учествував и земав награда на бизнис натпревар за иновации и претприемништво... Од таму ми е. Не ми е од тато и мама.

Vo red. Iskreno cestitam, znaci navistina si ja zasluzil.
No se slozuvam so tebe...za zal vo makdonija site gazdi se "losi" i site vraboteni "nezdovolni". No, zatoa sekogas moze da si napravime dobar muabet okolu toa :))

Кој е директор таму во Сивус? Марјан ли се вика/?

Кој е директор таму во Сивус? Марјан ли се вика/?
Не е битно кој е:) Кој и да е исто ќе е.

Во секој случај супер ја води компанијата. Од година во година само расте и се шири во секој смисол... колку и да не ја сакаме/сакате, таа е реалноста.

Зашто и мене ме засега што и тебе, ќе ти кажам како јас ги сфатив работите и како реално стојат.

Прво "платата" што ти ја даваат за пракса, не само во Сивус туку секаде, е ситница, околу 4000 денари одприлика, чисто колку да имаш нешто за превоз и за доручек.
Е сега околу Сивус, ако ништо друго, барем ќе видиш каква е атмосферата во голема фирма, како е да се работи во тим и секако ќе научиш доста. Ова зборам за пракса. Гледам другиве сите го свртеа муаетот на работа, па околу работата да знаеш дека скоро во секоја голема фирма е истата приказна. Секаде се работи прекувремено, секаде ќе ти ја вадат маста од работа:D Платата никаде не е фиксна т.е. не е фиксно дека мора толку и толку да зимаш, едноставно колку ќе се продадеш на интервјуто, со толку и ќе почнеш, и од таа почетна плата ќе ти зависи остатокот од кариерата во ТАА фирма.

Од друга страна, тие што напуштиле и што лаат по Сивус... Како сакаш така можеш да го сфатиш. Македонскиов дел од Сивус сигурно има 3-400 вработени, да не чинело, немало да бидат толку така? Тоа е исто како професорот во средно кога ќе ти стави кец за незнаење, прво нешто што правиш кога ќе искочиш е го пцуеш, ваков е таков е, најглуп на свет, он на тебе кец ке ти става... се најлошо ќе изнакажеш за него на другите:) а уствари ти си бил кривиот.
Така е и со Сивус. Само вработениот си знае зашто напуштил од Сивус... условно кажано:) Обично ќе влезат во Сивус, ќе ги пројдат интервјуата, ама после со работата тешко се снаоѓаат или едноставно не ги бива доволно да работат на толку сериозни проекти, неможат да издржат толкав напор, неспособни се, ја утнале професијата... и напуштаат:) Е сега колкава ти е имагинацијата, толку причини за напуштање да најдеш, али верувај, не секогаш е крив Сивус.
Ако си бил добар и добро си се покажал, Сивус ќе те задржи и ќе вложува во тебе, а ако си бил тарабука... знаеш дека ќе те дупат, не само во сивус, секаде е така. Па после ќе лаеш колку бил лош Сивус.

Јас во анкетата напишав дека ме асоцира на: Не им даваат плати на програмерите. Меуѓутоа како што запознав некои дечки што сериозно си работат во Сивус, дечки што стварно се добри и што вредат, сфатив дека не сум бил баш во право:) Си имаат и супер плати, супер услови, Сивус вложува во нив, ама дечките стварно си ја знаат работата, имаат што да понудат.

Не навлагам во дискусија за Сивус, туку само болдираното..

Нешто да ти биде јасно, никогаш ама никогаш (пази го потцртав) немој да гледаш така. Имало 300 - 400 вработени па добро било. Да те прашам нешто си видел кој работи таму? Си прашал од кои причини таму работат?
По тебе, во ОНЕ има 800 вработени (приближно е ова) сакаш да ми кажеш дека баш поради тоа и е супер таму? :)
А, билив ин ми, од искуство, бољи е во бутик да работиш или касап да си негде него таму. И пак има ОНЕ 800 вработени и од 800 таму најмалце 10% немаат појма кај се а останатите работат зошто мораат (се на возраст кога работа да најдеш е тешко, имаат мали деца и неможат да рискираат и слично)
И верувај ми и на ова дека истите тие на друго место би се чуствувале многу ептен многу поубаво ама, тоа се.. сивилата во тоаа црвена топка.

Од блиски луѓе кои работат/работеле во Сивус имам информација дека има убава паричка меѓутоа не било за долг временски период.

Не навлагам во дискусија за Сивус, туку само болдираното..

Нешто да ти биде јасно, никогаш ама никогаш (пази го потцртав) немој да гледаш така. Имало 300 - 400 вработени па добро било. Да те прашам нешто си видел кој работи таму? Си прашал од кои причини таму работат?
По тебе, во ОНЕ има 800 вработени (приближно е ова) сакаш да ми кажеш дека баш поради тоа и е супер таму? :)
А, билив ин ми, од искуство, бољи е во бутик да работиш или касап да си негде него таму. И пак има ОНЕ 800 вработени и од 800 таму најмалце 10% немаат појма кај се а останатите работат зошто мораат (се на возраст кога работа да најдеш е тешко, имаат мали деца и неможат да рискираат и слично)
И верувај ми и на ова дека истите тие на друго место би се чуствувале многу ептен многу поубаво ама, тоа се.. сивилата во тоаа црвена топка.

Од блиски луѓе кои работат/работеле во Сивус имам информација дека има убава паричка меѓутоа не било за долг временски период.

Стварно се нервирам кога гледам дека некој сосем несоодветен коментира за нешто по теркот на рекла-казала... Алоо! Јас лично не работам таму, ама познавам тројца од кои едниот ми е најдобриот пријател кој работи во Сивус. Претходно има работено во две други софтверски фирми во Македонија и има некаде околу 6 години работно искуство... Во Сивус (можеби не знам бројка, ама знам веродостојна информација) има доволно висока плата за да се пофали дека е во оние 5% Македонци со највисоки плати. Точно е тоа дека не може платата да се мери со странство, ама ако зимаш во Македонија 1000еур и да зимаш во Европа 4000еур, плус минус ќе дојдеш дека си тука некаде... посебно ако си во Европа како странец и плаќаш стан и сите други трошоци...

Ова ми е баш интересно и очигледно е дека начинот на којшто е напишано индицира дека реченицата е конструирана со намера да критикува, а благе везе нема дали е така или не. Објасни ми како тоа '...не било за долг временски период?'... Им ги намалуваат платите? хахахаха! Јас имам сосем поинакви информации.

Сепак, ако некој кој си заминал од фирмата ви кажува лошо за неа, прашајтесе зошто? Секаде има недостатоци и работи кои може да се подобруваат, но од она што го знам, Сивус е далеку од лоша фирма.

Стварно се нервирам кога гледам дека некој сосем несоодветен коментира за нешто по теркот на рекла-казала... Алоо! Јас лично не работам таму, ама познавам тројца од кои едниот ми е најдобриот пријател кој работи во Сивус. Претходно има работено во две други софтверски фирми во Македонија и има некаде околу 6 години работно искуство... Во Сивус (можеби не знам бројка, ама знам веродостојна информација) има доволно висока плата за да се пофали дека е во оние 5% Македонци со највисоки плати. Точно е тоа дека не може платата да се мери со странство, ама ако зимаш во Македонија 1000еур и да зимаш во Европа 4000еур, плус минус ќе дојдеш дека си тука некаде... посебно ако си во Европа како странец и плаќаш стан и сите други трошоци...

Ова ми е баш интересно и очигледно е дека начинот на којшто е напишано индицира дека реченицата е конструирана со намера да критикува, а благе везе нема дали е така или не. Објасни ми како тоа '...не било за долг временски период?'... Им ги намалуваат платите? хахахаха! Јас имам сосем поинакви информации.

Сепак, ако некој кој си заминал од фирмата ви кажува лошо за неа, прашајтесе зошто? Секаде има недостатоци и работи кои може да се подобруваат, но од она што го знам, Сивус е далеку од лоша фирма.

Од кај знаеш дека е рекла казала? Се познаваме лично, знаеш кај работам, што работам и што сум работел?
Пошото гледам ти си информиран со факти (читај болд) те молам, дај ми тове мислење за Телеком, ОНЕ, ВИП.. чисто да знам дали да аплицирам таму или не..

Гледам доста ствари се изнапишале за Сивус па си викам и ја да штракнам 2-3 збора. Лично јас никогаш не сум работел таму, имаше понуда али не се пазаривме за пари пошто тоа што ми го понудија беше пола од тоа што го заработував во тој момент и нормално ги одбив.
Сивус е добра компанија за да испечеш занает и тука нема збор. Има квалитетни батиња кој што си ја знаат работата и млад и неискусен девелопер може многу да научи од нив. Проблемот не е во девелоперите „него во менаџерчињата“ кои што знаат и те како да ги влошат меѓучовечките односи во фирмата.
Исто така Сивус има повеќе оддели така да не е сеедно кај ќе те стаат да работиш. Едно е да те стаат на PricePoint или на андроид девелопмент или пак на продукти кај што има што да се научи а друго е да те бапнат на некој dead-end проект кој што го терале 30 души пред тебе без никаква структурираност.
Редовно пијам пиво со луѓе што работеле и на едната и на другата страна така да добро сум информиран. Уште една работа за која што гледам дека доста се труби а нема врска е тоа дека ако си квалитетен ќе искочиш на виделина у Сивус и ќе те унапредат што нема врска. Знам двајца дечки кои што работеа у Сивус, едниот е брилијантен девелопер али многу мирно човече и ради тоа душата му ја вадеа а го плаќаа бедни 400 евра. Другиот е чедо просека али чаламџија и успеа да догура до 1000че со упикување и лижење. Во моментов и двајцата не работат таму, првиот најде фирма кај што ги ценат неговите квалитети и праи 1500 месечно а другиот сеа работи фриленс и едвај крпи крај со крај.
Да резимирам, сметам дека е добро штотуку ислезен девелопер од школо да се проба некое време у Сивус за да испече занает, да стекне контакти и да научи процеси на работа. Али Сивус не треба да го гледа како долгорочно решение него само како додатно школо

Значи вака... во Пивара, за да гледаш како се полнат шишињата, со осмолетка и без никаква одговорност, земаш околу 22 илјади денари (еве да ги заокружиме на 400 евра).
Во Сивус, душа ти вадат, треба да имаш десет дипломи, да бидеш гениј и земаш 400 евра плата.
И Сивус е добра фирма? Амам бе , па до таму ли дојдовме да не сваќате како се смета што е добра фирма а што е лоша фирма?
Не за друго него жал ми паѓа кога луѓе со добри факултети црнчат тука. Па добро мајке му одете земете бугарски пасош , или аплицираје во Германија, научете го јазикот ако сте гениј ќе го научите за 6 месеци, и одете таму. Зошто се понижувате себеси не ми е јасно, си плукате по дипломата.
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 11:21 ---

Дјуд, имаш еден пост, и само на оваа тема. Да погодам, газдата на Сивус си/ тој ти е пријател? Барем пиши на неколку теми прво па потоа тука, ептен мислиш дека сме глупи.

јадни вие......ЖАЛОСНО:cenzura:
ве читам и ви се чудам- како прифаќате работа за таква бедна плата?
убаво си напиша еден погоре- ОДБИЛ(y)
дајте бре луѓе не се понижувајте и не лижете ничии задници за такви пари
имајте достоинство
не прифаќајте се’ и сешто - се знае - ако не е платена -баталете ги -утре ќе искрсне друга понуда па макар и надвор каде вашето знаење и труд ќе бидат соодветно вреднувани и платени

колку само да споредите Сивус и останати компании во Македонија со работа во странство( во случјов тоа е Москва во Компанијата ABBYY позната по Lingvo и системското распознавање на текст ABBYY FineReader. Во главниот московски офис работат 600 вработени и тоа во
УСЛОВИ какви што секој би посакал

Погледнете обавезно http://stepandstep.com.ua/catalog/your-tape/119798/ofis-kompanii-abbyy.html

Пошто повеќето од коментарите беа од рекла казала и од искуство на некој познаник (иако сите беа точни), дозволете јас да ви го опишам моето искуство во Сивус искусено на лична кожа.
Таму бев вработен скоро 2 и пол години, значи не беше месец, два, три или шест па да сум немал можност или време за напредок.

Зошто сите се заинтересирани и копнеат за работа во Сивус, поради јаката кампања, реклами, промоции кои ги пуштаат и сите мислат дека се работи во Наса.
Јас кога стапнав на работа таму бев импресиониран, неколку тестирања пред влез, приказни дека со труд платата расте на секои 6 месеци или најмногу година, итн.

Дека е добро организирана фирма со служби, редовна плата, организирање разни евенти, да, тоа не може да се порекне, затоа е и примамлива но и многу помали фирми даваат плата и организираат евенти за вработените. За работа... тоа е друга приказна...
Менаџерите се влезени во некој филм како да е нивна фирмата и си земаат за право да те судат, караат, нонстоп со некои совети (демек поучни) да те притискаат за работа, и те држат во неизвесност дали работата ти е сигурна кај нив, мислат дека со тоа ќе те потикнат се повеќе да работиш па и душата да им ја оставиш таму.
Некој од сениорите, мислиш фирмата е од татко им па се држат со менаџерите и на другите колеги им се понашаат како газди.
Такво е македончето дај му малку власт и забрава дека си му бил колега сега ти е "газда" и најпаметен е.

Работното време е исполнето 200%, ако те видат дека 5 минути имаш слободни одма ќе добиеш друга задача пошто си "платен" да работиш 8 саати, често и го надминуваш, во слободни денови доаѓаш на работа и дури некогаш задолжително, и уште ќе те прашаат колку време од дома си посветил на Сивус, боже сачувај како дома да немам приватен живот и семејство... И за се тоа си тапшан по рамо, потикнат со некои приказни и мотивирања, а во пракса... ништо.
Дека се учи се учи, али секој што работи во пракса учи, и во мали фирми се учи дури и дома ИТ се учи ако имаш љубов.
Да, има некои што ќе успеат и дојдат до повисока позиција али тие се ретки а грубата сила се таквите како мене.
Зошто останав толку време во Сивус или зошто остануваат, бидејќи мислат дека времето и трудот што го дале на крај ќе им се цени и исплати отколку да почнат од почеток во друга фирма.

За платата пошто ве интересира, јас земав 400 евра (со добиено 1 покачување, а не на секои шест месеци, хаха) за се тоа, али пред другарите работев во "Сивус" а другари мои работеа во помали ИТ фирми си земаа слободни денови и после работа уживаа а и повеќе плата земаа од мене.

Тоа на кратко е моето искуство и впечаток од Сивус, се надевам некој ќе напише и многу по позитивно искуство стекнато таму.

тешко друже попозитивно мислење, дури и кога доаѓаат овие по факултети за да се "рекламираат" веќе не им палат кампањите. Студенти одма почнуваат да ги прашуваа е зошто ова не го исполнувате, зошто лажете и веќе се пробиени, никој не им ни иде, освен како што кажа, еве вака како за почеток некое искуство да имаш.

овде ти немаш шеф, имаш робовладетел.

Јас од луѓето што ги познавам, а работеле или сеуште работат во фирмава имам слушнато две работи:
- заборави социјален живот
- и се учи доста.
Ќе му дојде како одскочна даска за понатаму и е добра работа за тазе дипломирани. За искусни има и пофини места со повеќе слободно време и повисоки плати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom