Почна да бладаш

Каде не ме примале бре несреќо?
Што не ти е јасно тебе бре човече?
I toa ke naucis
Поентата на целата оваа дискусија е дека суфиите како Руми се залагале секој да има право да си го бира начинот на кој ќе го живее животот, без останатите да му судат поради тоа! Сите цитати и од моја страна и од твоја, укажуваат на тоа. Тоа што ти во тоа гледаш проблем, закана и нешто одвратно, барај го на почетокот на текстот од Руми, таа порака е за луѓе како тебе! Јас немам ништо против ниедно верување, ти си тој што луѓето ги дели на морални и "неморални" и им суди поради поинаквиот морален кодекс според кој живеат, а потоа постираш цитати со кои самиот себе се побиваш.
Ne sum jas toj sto lugeto gi deli na Moralni i Nemoralni,toa e sekoj VERNIK pa i Rumi. Rumi se zalaga sekoj da se gradi VO ISLAMOT po onoj pat (tarikat) koj nemu mu lezi na dusata. A ne po pat na satanata. Vecerva nema vreme a ima mnogu na temava da se pisuva. Ke ti pisuvam za Filozofite i Rumi protiv nim. Za Hristijanite i Rumi protiv nim. Za Evreite i Rumi protiv evreite i nivnite veruvanja i ubeduvanja.
Ipssi... na brzina slikata koja ja objavi za mene za sebe prepisi ja,Rumi bil vo pravo za toa bas.Ti ja drzis glavata vo zemi i samo crvi za tebe postojat. Si procital 5 izreki na Rumi izvadeni od kontext i mislis deka si go spoznal Mevleviskiot tarikat ?
ZA ZALENJE. RUMI BIL GENIJE !
Zosto ti e tesko da prifatis deka VELIKANOT OD ZBOR DO ZBOR E PROTIV TEBE ?
Zosto kako mene ne mozes da prifatis,otkako mi kaza deka slikite objaveni ne se od O.T.O redot pa otstapiv i ne pisuvam tamu ? NE SI MAZ. Godini si napravil ama MAZKOST nemas.
RUMI Go zaprasal na nekoj POP: Koj ste postari,ti ili bradata tvoja ? Popot rekol,pa jas,valjda. Sum se rodil pred da mi izrazne bradata. Pa kako ne ti e sram (mu rekol Rumi) Bradata ti obele,taa se promeni a ti uste detinski um imas pa veruvas deka bog ima dete.
А кога тоа јас сум тврдел дека крадци или убијци се нешто ок, па тоа да се однесува на мене? Што не ти е јасно кога ти велам дека казната има логика само на човечко ниво, на Божјо нема! Затоа што луѓето немаат капацитет да ја видат смислата - суштината во сите ситуации и нешта. Ако нешто/некого казнуваш, тоа значи дека постапката на тој што го казнуваш не е по твоја волја, тогаш дали не е во контрадикција тврдењето дека Бог казнува и тврдењето дека се е според волјата на Бог? Значи казната неможе да биде божја, туку само човечка, исто како и оправдувањето дека злоделото е поради Бог, и двете тврдења се исто контрадикторни.
Ipssi,mislam deka glupavo e i mnogu ponizuvacki tvrdenjeto deka Rumi gi odobruva rabotite koi ti gi odobruvas. Mislam,banalno e i uzas samo za tebe.
Ama otom potom,vecerva nemam tolku vreme,ama utre ke ti pisuvam kako Rumi gi kolni od dlabocinata na dusata lugeto koi poglednale vo zena koja ne mu e mahrem. Znaci da ja poglednes,ako ne ti e sopruga e STROGI HARAM. Ne kradenjeto i ubivanjeto. Sufizmot ako ne znaese e asketski zivot,kaj niv
VAZI VOZDRZUVANJE OD SEKAKVO OVOSVETSKO UZIVANJE. I spored Sufizmot,ta i spored Rumi,kako sinonim za Sufizmot se sto baras ti e STROGI HARAM. Ortodoxniot Islam poveke bi go dozvolil toa sto ti go baras odkolku Sufizmot,bidejki toa e "Asketizam". Odreknuvanje od sekakvo uzivanje. Ova ako ne go znaese zatvori se i zasrami se,nesrekja si paki kakva.Ova i naj glupaviot go znae. Ona sto ti go vikas Volja,Ipsissimus,vrazumi se (mi e zal koga te gledam kako se izmacuvas i kako si ocajnicki uporen) ako vo Telemata e volja,vo sufizmot se SRASTI. A osnova vo Sufizmot e Borba so srastite. Jas sum daleku bidejki nekolku pati sum ti ispratil navredlivi komentari,toe mi e volja i na sekogo mu pravi KEJF ama postoi VOZDRZUVANJE. Tikvo miserska,jas ne mozam da se vozdrzam posto sum na mnogu golemo iskusenie so vas.
Sekoj saka da uziva von brak i toa e spored tebe volja i kejf... ama treba VOZDRZUVANJE,goleminata e da se zadovolis so soprugata a pred se drugo da go spustis pogledot vo zemi. Spored sufizmot,covekot sekogas treba da bide malku gladen i da ne preteruva so JADENJE tuku naj skromno sto moze,sto preostanuva za drugo ?
Ova se osnovni raboti,dete jadno.
Sozemi se i svati deka ova ne e TELEMA. Ova cel problem ke ti reshi.
Суфиите се мистици - езотеричари, се додека не сватиш што означуваат зборовите мистик и езотерија, ќе си останеш убеден дека јас грешам а ти си во право.
Зошто некој би рекол дека тој и бог се едно исто нешто, доколку има исти ставови како тебе?
Како ќе го објасниш ова:
Или повторно ќе тврдиш дека непостојат цитативе? Дека некој ги напишал за твој инат?
Ova svateno go imam,Pusti zapusten Ipsissimus,ama pomegju Sufiskata Mistika i onaa tvojata razlikata e eheee... kolku sto e pomegju Hristijanstvoto i Islamot. Dve religii,religii i dvete,monoteisticki,od Avram,ama razlika pomegju niv ima goooolema. Koga ti ova ke go svatis,arno ke ti bide i nema da se brukas po sekoja tema.
--- надополнето: 18 октомври 2013 во 23:14 ---
Аман бе Соул-оф-Спејс, не ти е еднаш кажано дека вака не се аргументира. Аман. За нешто треба да размислиш, се' со овие приказните си објаснуваш. Не може така.
Со тебе три поста не може нормални да се сврзат. Земи собери се малку.
Ova ti e edna od poretkite,bez nekoja golema navreda.
Sozemen sum,bez ogled kakvi se argumentite,bitno se protiv necie tvrdenje deka Rumi dozvoluval kuceska kopana.
Toa se delata na Rumi,kakvi i da se,go citiram od zbor do zbor,pisuvam od delata negovi,onaka kako sto gi citam,kolku da znae deka gi vadi od kontext i deka ne se stanuva Mevlevija so ucenje na 3 negovi izreki.
--- надополнето: 18 октомври 2013 во 23:30 ---
"Trcanje po ovoj svet e kako trcanje po svinja. Makata e golema a plenot haram" Rumi.