Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Не ја свати па не ја свати....па колку пати ти реков ако не сум ја сватил, што те спречува да кажеш - да објасниш каде е нејаснотијата?:tapp:
Јас кажав како сум ја сватил, повели објасни која е вистинската поента!

Ke ti kazam utre preku negovi zborovi,vo kontext na istata.... razbiras ? Taka ke ja svatis od nego licno a ne od moe pretpostavuvanje i tvoe bladeenje.
Site Rumievi dela gi imam. едитирано од модератор.

Ke ti kazam utre preku negovi zborovi,vo kontext na istata.... razbiras ? Taka ke ja svatis od nego licno a ne od moe pretpostavuvanje i tvoe bladeenje.
Site Rumievi dela gi imam. едитирано од модератор.
Кога постираш негови зборови, тогаш го цитираш, мене не ми треба да ми го цитираш, туку да кажеш како ТИ ја свати таа мисла и ја вклопи во твојата замисла за Бог кој обвинува и суди!

Кога постираш негови зборови, тогаш го цитираш, мене не ми треба да ми го цитираш, туку да кажеш како ТИ ја свати таа мисла и ја вклопи во твојата замисла за Бог кој обвинува и суди!

Vo delata na Rumi,posle sekoja negova anegdota,Hikaja/mesele,ima negov komentar,kako ne bi go protumacile pogresno glavi budali.
--- надополнето: 9 септември 2013 во 00:12 ---
"Čudan je to osjećaj prijatelju.
Strah, ljubav, nada, stid, nada.
Vjera je to, prijatelju."

(Runi)

Vo delata na Rumi,posle sekoja negova anegdota,Hikaja/mesele,ima negov komentar,kako ne bi go protumacile pogresno glavi budali.
--- надополнето: 9 септември 2013 во 00:12 ---
"Čudan je to osjećaj prijatelju.
Strah, ljubav, nada, stid, nada.
Vjera je to, prijatelju."

(Runi)
И на кој начин коментаров е аргумент со кој се доловува поентата која јас сум ја испуштил? Значи мислата беше: "Вината е во оној што обвинува, Духот не гледа ништо кое би критикувал".
Што објаснува овој коментар?

Јас не може да ти го дадам моето срце и мојата душа,
бидејќи тие се веќе Твои.
Значи, јас ти донесов огледало.
Гледај Се и сеќавај се на мене.
- Руми
--- надополнето: 13 септември 2013 во 20:31 ---
Бори се со сите ирелевантни мисли.
Задржи го твојот ум на тоа што го правиш,
и надворешно и внатрешно.
Дервиш муа....

images

--- надополнето: 16 септември 2013 во 13:31 ---
images

Овде се „крие“ вистината...кој ја разбира еннаграмава ја знае вистината

Не, туку тоа што сака да биде.

Не, што треба да биде... според својата природа ;)
Ништо друго!
Многумина сакаат и страдаат заради тоа сакање а не можење... Не може да правиш нешто што не ти е во природата да го правиш.
Така да, НЕ, ќе бидеш тоа што треба да бидеш или помалку, зависи ;)

Не, што треба да биде... според својата природа ;)
Ништо друго!
Многумина сакаат и страдаат заради тоа сакање а не можење... Не може да правиш нешто што не ти е во природата да го правиш.
Така да, НЕ, ќе бидеш тоа што треба да бидеш или помалку, зависи ;)

Таквата природа е привремена...има сакање и сакање.
За кое сакање ти овде напиша?

Таквата природа е привремена...има сакање и сакање.
За кое сакање ти овде напиша?

Има љубов и љубов, има голуб и змија... а не сакање и сакање :)
Секоја природа е привремена :) Или пак? :) Тоа за мудрување некаде каде што постојано се бараат прашања а не размисли ;)

Love has nothing to do with
the five senses and the six directions:
its goal is only to experience
the attraction exerted by the Beloved.
Afterwards, perhaps, permission
will come from God:
the secrets that ought to be told with be told
with an eloquence nearer to the understanding
that these subtle confusing allusions.
The secret is partner with none
but the knower of the secret:
in the skeptic's ear
the secret is no secret at all.

Има љубов и љубов, има голуб и змија... а не сакање и сакање :)
Секоја природа е привремена :) Или пак? :) Тоа за мудрување некаде каде што постојано се бараат прашања а не размисли ;)

Love has nothing to do with
the five senses and the six directions:
its goal is only to experience
the attraction exerted by the Beloved.
Afterwards, perhaps, permission
will come from God:
the secrets that ought to be told with be told
with an eloquence nearer to the understanding
that these subtle confusing allusions.
The secret is partner with none
but the knower of the secret:
in the skeptic's ear
the secret is no secret at all.

Која е твојата природа?
Ја знаеш ли, или пак самата природа не ти го дозволува тој луксуз?
--- надополнето: 19 септември 2013 во 01:42 ---
П.С. Се намачив ама го најдов ова за "љубовта". :)
Two phenomena closely connected with each other are frequently presented as love - the masochistic and sadistic love. In the case of masochistic love, one gives up one's self, one's initiative and integrity in order to become submerged entirely in another person who is felt to be stronger. Because of deep anxieties which give rise to the feeling that one cannot stand on one's own feet, one wants to be rid of one's own individual self and to become part of another being, thus becoming secure and finding a center which one misses in oneself. This surrender of one's own self has often been praised as the example of "the great love." It is actually a form of idolatry, and also an annihilation of the self. The fact that it has been conceived as love has made it the more seductive and dangerous.

Ја знам но луксузот на спознаеното не ми дозволува да споделам ништо од тоа со тебе, бидејќи сам треба да си ја најдеш за себе си и да престанеш да ги прашуваш другите за се и сешто. :X3:

Најди нешто за суфизмот, побарај по нетот, ова е офтопик што го глаголаш, момаку :)
Брзајќи да се докажуваш и да прашуваш сешто - забораваш и на која тема си ;)

Види што имаш под турбанот кај себе, не барај кај другите што кријат кај нив! Аллах нема да те награди ако не се држиш до темата и тезавуфот... :)

На сите теми само зборови од телема пишуваш и постираш,
а викаш по другите да се држат до темата!

Колку безобразно од нивна страна,
ти ги расипуваат темите.:tapp:

Ја знам но луксузот на спознаеното не ми дозволува да споделам ништо од тоа со тебе, бидејќи сам треба да си ја најдеш за себе си и да престанеш да ги прашуваш другите за се и сешто. :X3:

Најди нешто за суфизмот, побарај по нетот, ова е офтопик што го глаголаш, момаку :)
Брзајќи да се докажуваш и да прашуваш сешто - забораваш и на која тема си ;)

Види што имаш под турбанот кај себе, не барај кај другите што кријат кај нив! Аллах нема да те награди ако не се држиш до темата и тезавуфот... :)

Не споделуваш со мене лично....ова е јавен форум а не приватен разговор :)
Инаку реченици вредни милион долари се достојни и да стојат како офтопици, не треба многу.....и два грама мозок се доволни. Ама ти не препозна ништо вредно....освен забелешката дека било избрзано. Се паѓа под магијата на синхроницитетот, треба да ја осетиш по некогаш. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom