Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Кое е тоа тело,орган,кое има овластување да одредува што е според,а што надвор од Исламот?И од каде се црпи тоа право,од Куранот ли?
Факт е дека,барем на форумов,постои длабока поделеност помеѓу Муслиманите во врска со суфизмот,па логично би било,тие што сметаат дека суфизмот е надвор од Исламот,да одговорат врз основа на што го имаат донесено овој заклучок?Што е тоа што суфиите го прават,а е забрането според Исламот?

Кое е тоа тело,орган,кое има овластување да одредува што е според,а што надвор од Исламот?И од каде се црпи тоа право,од Куранот ли?
Факт е дека,барем на форумов,постои длабока поделеност помеѓу Муслиманите во врска со суфизмот,па логично би било,тие што сметаат дека суфизмот е надвор од Исламот,да одговорат врз основа на што го имаат донесено овој заклучок?Што е тоа што суфиите го прават,а е забрането според Исламот?

Jas prasav iljada pati ama eve uste cekam odgovor.
Jas koga ja imav ovaa dilema,toa bese daleku odavna,ja otvoriv stranata na Rijasetot (Islamskata zaednica vo Bosna) pa si postaviv prasanje na Prof.Dr. po islamski nauki (neznam dali seuste Enes Ljevakovic odgovara),mi kaza deka Sufiite se del od Islamskata zaednica i dabome deka Sufizmot e nauka vo Islamot.
A eve sto ulemata veli za Sufizmot:

Imam Ebu Hanifa (81-150 H./700-767 CE)

Imam Ebu Hanifa (85 H.-150 H) je rekao, "Da nije poradi dvije godine, ja bih propao. Proveo sam dvije godine sa Sejjidinom Dža`fer es-Sadikom i pribavio duhovno znanje koje me je učinilo gnostikom na Putu (`arifom)."

Knjiga Ed-Durr el-Muhtar, tom I. str. 43, navodi da je Allamah Ibn `Abidin rekao, "Ebi Ali Dakkak, jedan od sufi evlija, je primio svoj tarikat od Ebul Kassim en-Nasarabadija, koji ga je primio od eš-Šiblija, koji ga je primio od Sarijja es-Sakatija koji ga je primio od Ma`ruf el-Karhija, koji ga je primio od Davud et-Ta'ija, koji je primio znanje (ilm), i formalno i duhovno, od Imam Ebu Hanife, koji je podržavao Duhovni Put Sufija." Imam Ebu Hanifa je prije smrti rekao: leuvla seneten lahaleka Nu`man, "Da nije bilo dvije određene godine, Nu`man [ja] bih propao." To su te posljednje dvije godine njegova života, kada je primio duhovno znanje od Imam Dža`fer es-Sadika.

Imam Malik (94-179 H./716-795 CE)

Imam Malik je rekao, "Ko god studira pravo (fikh) a nije studirao Sufizam (tesavvuf) pokvarit će sebe; a ko god studira tesavvuf a nije studirao pravo (fikh) postati će heretik; a ko god objedini obadvoje dosegnuće Istinu (tehakkak)." Ova izjava je zabilježena i objašnjena u knjizi učenjaka 'Ali el-Adevija sa objašnjenjem od Imam Ebil-Hassana, učenjaka Islamskog prava (fikha), tom. 2, str. 195. [prim. prev. Imam Malik rahmetullahi alejh ovom izjavom upozorava kako ulemu tako i obične Muslimane da ne smiju zanemariti niti fikh niti tesavvuf, jer prva znanost usmjerava i obučava tijelo dok druga znanost usmjerava i obučava dušu. Stoga samo onaj ko poriče fundamentalnu istinu da ljudsko biće na ovom svijetu opstoji u tijelu i duši može poreći neophodnost izučavanja i prakticiranja ovih dviju esencijalnih znanosti Šeri`ata. Prema tome svako, ko želi biti od onih koji su dosegli istinu (tehakkak), treba pribaviti sebi adekvatno znanje iz fikha i tesavvufa.]
Imam Šafi`i (150-205 H./767-820 CE)

Imam Šafi`i je rekao, "Ja sam se družio sa Sufijama i od njih primio tri vrste znanja:
oni su me naučili kako da govorim.
oni su me naučili kako da se odnosim prema ljudima sa blagošću i mehkim srcem.
oni su me uputili u detalje Sufizma."

Ovo je zabilježeno u knjigama, Kešf el-Hafa i Muzid el-Albas, od Imam 'Adžlunija, tom. I, str. 341. [prim. prev. Fakih bez uvida o tome s kim i kome priča može govoriti na način neprikladan intelektualnom kapacitetu slušaoca kao i njegovoj ličnoj naravi. Svaki insan je unikatan po svojoj naravi i ne može se prema svakom isto nastupati. Pa tako fakih bez basireta svojom dobronamjernom besjedom može slušaoca zbuniti ili razjariti. Radi toga je Poslanik rekao govorite s ljudima onako kako su sposobni da vas razumiju, tj. da od vašeg govora korist za sebe izvuku. Tesavvuf uči ljude znanju na osnovu kojeg mogu uvidjeti narav i intelektualni kapacitet svoga sagovornika. Tesavvuf također uči ljude poniznosti i samilosti prema svim Allahovom stvorenjima a pogotovo ljudima. A Allah prezire svakog čovjeka (pa i fakiha) koji se smatra superiornijim drugim ljudima. Tesavvuf također nudi znanje o Allahu i Njegovim stvorenjima koje nadalje pribavlja njegovu aspirantu stanje Perfekcije Islama (Ihsan), tj. obožavanja Allaha kao da ga se vidi.]

Imam Ahmed bin Hanbel (164-241 H./780-855 CE)

Imam Ahmed je rekao, savjetujući svoga sina, "O moj sine, ti moraš sjediti sa Ljudima Sufizma, zato što su oni kao fontane znanja i oni drže Sjećanje na Allaha u svojim srcima. Oni su askete i oni imaju najveću duhovnu snagu." Ovo je objašnjeno u knjizi Tenvir el-Kulub, str. 405, od Šejh Emin el-Kurdija.

Imam Ahmed je rekao o Sufijama, kak se navodi u knjizi Giza el-Elbab, tom. I, str. 120, "Ja ne znam za bolje ljude od njih (sufija)."

Imam el-Muhasibi (umro 243 H./857 CE)

Imam el-Muhasibi prenosi da je Poslanik rekao, "Moj Ummet će se razbiti u 73 grupe i samo jedna će biti spašena." A Allah najbolje zna da su ljudi Tesavvufa ta spašena Grupa. On je opširno i podrobno objasnio ovaj predmet, u knjizi Kitab el-Vasija str. 27-32.

Imam el-Kušejri (umro 465 H./1072 CE)

Imam el-Kušejri je rekao o Sufizmu, "Allah je načinio ovu grupu najboljim Svojim prijateljima (evlijama) i On ih je počastio nad svim Njegovim robovima odmah nakon svojih Vjerovjesnika i Poslanika, i On je učinio njihova srca tajnama Njegova Božanskog Prisustva i On je odabrao njih iz Ummeta da prime Njegova Svjetla. Oni su posrednici (vesilah) čovječanstva. On ih je očistio od svih naklonosti prema dunjaluku, i On ih je uzdigao na najveće stupnjeve vizije (mušahadah). I On je otkrio njima Realnosti Njegova Unikatnog Jedinstva. On je učinio da oni osmatraju Njegovu Volju kako se sprovodi u njima. On je učinio da oni sjaje u Njegovoj Egzistenciji i da se pojavljuju kao svjetla Njegova Svjetla." [er-Risalat el-Kušajrijja, str. 2]

Imam Gazzali (450-505 H./1058-1111 CE)

Imam Gazzali, Hudždžat ul-Islam, Dokaz Islama, je rekao o Sufizmu, "Ja sam spoznao da je istina da su Sufije aspiranti na Allahovom Putu, i da je njihov ahlak najbolji ahlak, i da je njihov put najbolji put, i da je njihovo ponašanje najsvetije. Oni su očistili svoja srca od svega mimo Allaha i oni su napravili od svojih srca korita za rijeke znanja o Božanskoj Prisutnosti." [el-Munkiz min ed-Dalal, str. 131].

Imam Nevevi (620-676 H./1223-1278 CE)

Imam Nevevi je rekao, u svojim Pismima, el-Makasid, "Ima pet specifikacija Sufi Puta:
Držati Allahovo Prisutvo u svom srcu u javnosti i tajnosti;
Slijediti Sunnet Poslanika djelima i riječima;
Držati se daleko od ovisnosti prema ljudima;
Biti zadovoljan sa onim što ti Allah podari, čak i ako je mala stvar;
Oslanjati se uvijek na Allaha, Svemoćnog i Uzvišenog." [Makasid et-Tevhid, str. 20]

Imam Fahruddin er-Razi (544-606 H./1149-1209 CE)

Imam Fahruddin er-Razi je rekao, "Način na koji Sufije traže Znanje je da prekinu kontakt njihova srca sa dunjalukom, i da drže sebe neprekidno u svijesti i srcu, u Zikrullahu, tokom svih njihovih akcija i ponašanja." [I`tikadat Firak el-Muslimin, str. 72, 73]

Ibn Haldun (733-808 H./1332-1406 CE)

Ibn Haldun je rekao, "Put od Sufija je upravo put Selefa, Učenjaka među Ashabima, Tabi`inima, i Tabi` et-Tabi`inima. Njegov korijen je u obožavanju Allaha i napuštanju ukrasa i užitaka ovoga svijeta." [Mukaddimat ibn Haldun, str. 328]

Tadžuddin es-Subki

Tadžuddin es-Subki bilježi u svojoj knjizi Mu`id en-Na`im, str. 190, u poglavlju o Sufizmu, "Neka ih Allah pohvali i blagosilja i neka nas Allah postavi da budemo s njima u Džennetu. Mnogo stvari je rečeno o njima i mnogi ignoramusi (džahili) su rekli o njima ono što nema baš ništa sa njima. A istina je da su oni napustili dunjaluk i posvetili se obožavanju.[prim. prev. Allah -dželle šanuhu- kaže, 'Mi nismo stvorili džinne i ljude osim da bi nas obožavali.' Sufije su odabrali obožavanje Allaha mimo obožavanja dunjaluka. Mnogi njihovi kritičari su upravo svojim licemjernim životima pokazali da čine suprotno od onoga što Sufije čine te daju prednost dunjaluku nad istinskim obožavanjem. Njihovo obožavanje se svodi na patvoreno obožavanje tijelom dok im je duša gluha, slijepa i nesvjesna Božanskog poziva prema Istini. Srca zarasla u korov dunjalučki kojeg godinama i desetljećima niko nije kosio niti čupao, pa je tlo postalo divlje i nezdravo iz kojeg niče samo nekorisno i štetno bilje.]"

On je rekao, "Oni su Allahovi Ljudi, čije dove i molitve Allah prihvaća, i putem kojih Allah podržava sva ljudska bića."
Dželaluddin es-Sujuti

On je rekao u svojoj knjizi Ta'jad el-Hakikat el-`Alijja, str. 57, "Sufizam po sebi je najbolje i najčasnije znanje. On objašnjava kako slijediti Sunnet Poslanika i odbaciti pokudne inovacije."

Allamah Ibn Abidin

Veliki učenjak, Ibn Abidin u svojoj knjizi Rasa'il Ibn Abidin (str. 172-173) kaže: "Aspiranti na ovom Putu ne čuju osim od Božanske Prisutnosti i ne vole nikog do Njega. Ako Ga se sjete oni plaču. Ako Mu zahvaljuju oni su sretni. Ako Ga nađu oni su budni. Ako Ga vide biće smireni. Ako hodaju u Njegovoj Božanskoj Prisutnosti, tope se. Oni su opijeni Njegovim Blagodatima. Neka ih Allah blagodariva."

Ova ti e svetski priznata ulema a ne samoproglasena i snimena po minderinja po sobi so mobilni telefoni koi cesto se srekjavaat.
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 17:24 ---
брат, моето не е навреда, не сакам да вреѓам никого.
По муабетот што го правите на темава заклучувам дека не ги знаете тајните на суфите.
Еве те прашав...дали го имаш сретнато ова за пајтонов.
и порано ти кажав...ти стално го спомнуваше магарето, јас ти реков , не е магаре, пајтон е и дека еден ден ќе ти објаснам.
Сега пак повторно те прашувам, али дај ми конкретен одговор, дали го имаш разберено и сретнато тоа за пајтонот?

Gurdji,
ne rekov deka e navreda,samo malku kako nadmeno zvuci i nekako kvalitetot ti go gubi koga ke kazes deka si gi svatil tajnite.
Toa za pajtonot,takvi primeri ima vo mesnevijata na Rumi i od kamenja da zemas primer i od lisjata na drvjata i od pajtoni i od konji i od mravki...... Ti si zakocil i si ostanal na pajtonot.
Mene toa sto go imas pisuvano Gudji,kristalno mi e jasno sto zboruva i sto kazuva i za toa imam citano i mnogu drugi primeri.
Zemi,ako ti ispadne prilika,baraj ja Mesnevija na Rumi,ke vidis kako ke ti se smeni pogledot kon svetot no ke vidis deka Sufizmot e del od Islamot.

Јас мислам дека вие сте ги измешале поимите Суфии и Софисти .
Тоа се два различни поима и два различни правци .
Зборот Суфи доага од арабскиот Сууф што значи волна , и целта на Сифијата е својата душа да ја направи мека како волна .
Поимот Софизам доаѓа од грчкиот збор Софос или Мудрост .
Суфиите се стремат кон Етичко совршенство .
Софистите се Филозофи и Реторичари.
Суфиите се следбеници на Тесаввуфот како Етичка Исламска Наука и се Муслимани .
Додека другите , Софистите не ги ограничува верата за нив верата е Филозофија и Наука,осознавање на нештата .

Традиционалниот Суфизам - Тесаввуфот се родил со Исламот и е дел од Исламот .
Друг збор кој се употребува за Суфијата е Захид или Аскет .

Тајните на Суфизамот лежат во Куранот и Суннетот .
Додека Тајните на Софизамот лешат во Филозофијата .
Секој човек може да биде Софист без разлика на вера , нација , боја на кожа.
Но само Муслиман може да биде Суфија во границите на Исламот , надвор од него Суфизамот ја губи целата смисла. Затоа што Суфиите постојат само внатре во Исламот , дали тоа ќе го прифати некој или не не е ни битно .
За човек да биде Дервиш мора да биде член на некое Суфиско братсвто - Тарикат и да има свој Шејх - Учител , со влегувањето во Суфиското братсво се прифаќаат постулатите на Исламската Вера, Имански Шартови и Исламски Шартови , се додека не се прифатат овие неможе човек да биде член на братството - Тарикатот .
Тој Шејх е педадог , психолог , пријател , брат на сите во Тарикатот , и им помага во совладување на овосветските препреки на патот кон Божјата Љубов .
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 18:58 ---
Суфиите не прават ништо што е забрането во Исламот напротив го следат Исламот во целост и во неговата најчиста форма , нема Исламски Класичен Мислител и Научник кој не бил Суфија .
Ебу Мухаммед Рувејм бин Ахмед и Џунејд Ел Багдади биле суфии кој живееле во 9 век ,тоа е некаде околу 200 години после смртта на Пратеникот Мухаммед с.а.в.с и се дел од првите три генерации Муслимани .

Обвинението дека суфиите прават работи кои не се од Исламот доаѓа во 18 век од страна на ектремистичката секта Вехабиите денес по популарно познати како Селефисти.
Ти ги обвинуваат Суфиите дека внеле нови работи во верата кои не постоеле за времето на Пратеникот с.а.в.с . А самите тие се новотарија ,за времето на Пратеникот с.а.в.с не постоеле бомбаши самоубијци но ете тие ги внесоа во верата , за времето на Пратеникот с.а.в.с Џихад се водеше само против одредена непријателска Армија , но ете за Вехабиите Џихад се води и против жени и деца и цивили и сл .
Не знам кој направил повеќе работи кои Исламот ги забранува Суфиите или Вехабиите ?!?!

Ти си пријателе ходајуча легенда:свиркам:

Сега се надевам ќе ни ги појасниш термините "научна религија" и "вера на Тесла".

Брат, ме разочаруваш. Пак поставуваш глупи прашања и со тоа ја вреѓаш мојата интелиѓенција. Го прочита ли постов што го напишав за пајтонот....... Прочитај го трипати, покушај да разбереш...поврзи го со примерот за куќата во која живее??? После пајтонот имам кажано по некоја реченца за тоа како човекот ќе си го помине животот во погрешен правец мислејки дека е во правиот.....РАЗБЕРИ па дојди коментирај...

Брат, ме разочаруваш. Пак поставуваш глупи прашања и со тоа ја вреѓаш мојата интелиќенција. Го прочита ли постов што го напишав за пајтонот....... Прочитај го трипати, покушај да разбереш...поврзи го со примерот за куќата во која живее??? После пајтонот имам кажано по некоја реченца за тоа како човекот ќе си го помине животот во погрешен правец мислејки дека е во правиот.....РАЗБЕРИ па дојди коментирај...

Gurdji nema vrska pajtonot itvoevo objasanuvanje za istiot so moeto prasanje.

Prasanjeto e da definiras naucna religija kako poim.

Inaku,mi se dopaga toa so pajtonot i poentata od nego, i zatoa ne go komentiram.

Eve Sultan Sulejman nesto od Mevlana mi citira :)
сулејман бил суфија?
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 20:20 ---
Суфиите не прават ништо што е забрането во Исламот напротив го следат Исламот во целост и во неговата најчиста форма , нема Исламски Класичен Мислител и Научник кој не бил Суфија .
Ебу Мухаммед Рувејм бин Ахмед и Џунејд Ел Багдади биле суфии кој живееле во 9 век ,тоа е некаде околу 200 години после смртта на Пратеникот Мухаммед с.а.в.с и се дел од првите три генерации Муслимани .

Обвинението дека суфиите прават работи кои не се од Исламот доаѓа во 18 век од страна на ектремистичката секта Вехабиите денес по популарно познати како Селефисти.
Ти ги обвинуваат Суфиите дека внеле нови работи во верата кои не постоеле за времето на Пратеникот с.а.в.с . А самите тие се новотарија ,за времето на Пратеникот с.а.в.с не постоеле бомбаши самоубијци но ете тие ги внесоа во верата , за времето на Пратеникот с.а.в.с Џихад се водеше само против одредена непријателска Армија , но ете за Вехабиите Џихад се води и против жени и деца и цивили и сл .
Не знам кој направил повеќе работи кои Исламот ги забранува Суфиите или Вехабиите ?!?!
што значи вахабиите се секта?
ај некој нека ми го појасни ова
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 20:29 ---
Бекташии – Сириски Алевии

Бекташиите во исламски смисол неможат да се наречат ни секта во Исламот поради целосно отстапување од начелата на Исламот. Бекташизмот како еден вид на суфи тарикат започнува со животот и делото на неговиот основоположник суфи Хаџи Бекташ Вели, кој се претпоставува дека живеел и делувал во 13 век во Анадолија.

Но во суштина тие не се ни класични суфии туку се потсекта на иранските шии.

Факт е дека тие ги занемаруваат или потполно исклучуваат шеријатот и религиозните обврски. Употребата на виното во нивните церемонии е само доволна илустрација на непочитување на шеријатот. Дневните молитви пропишани со шеријат не постојат за нив. Како што вели Енвер Саполио тие постојано се молат на Алија и на гозбите.

Интересно е да се запази нивното верување дека Аллах од својата сопствена светлина го создал Мухаммед (Нури Мухаммеди) и потоа дека поради него е создаден целиот овој свет. Често тие го идентификуваат Алија со Мухаммед алејхи селам и Алија р.а. е централната личност околу која се вртат сите поими. Дури нејадат ни зајак поради тоа што сметаат дека душатана Хасан р.а. влегла во зајак.

Сметаат дека добрите луѓе без разлика од која религија или вера припаѓаат дека се дел од живиот свет и дека можат да се повикаат во заштита или помош.

Најврсниот евлија(добар човек) според нив е Алија р.а. со што Бекташиите се воедно и Алевии(го величаат Алија р.а.). толку отишле далеку во своето величање што го сметаат за божество и наместо „бисмиллах“ тие велат „бисмишах“ во името на царот( или бисмиали[2]) Тие веруваат во тројство за кое што викаат: „Аллах, Мухаммед, Алија сите се една тајна.“Во докринарна смисла тие се шии ги признаваат 12- те имами и посебна почаст имаат кон Џафер ал Сидик. Покрај 12 имами ценат и 14 невини жртви, децата на имамите. Иако не се кај сите нивни групации сосема исти обредите кај примањето на новиот член се коритат шаманско христијански традиции со пагански корени во кои главно обележие се ракијата и лебот. После примањето на членот кој му даваат назив „ерен“. Постои и собир наречен „ајни џем“ кој се спроведува два пати неделно и на кој собир се точи ракија, се пејат песни и се танцува(сема) и секако со една ритуелност во сето тоа.

Бекташиите се познати како анархисти и немаат доверба во ниедна институција, било исламска или неисламска. Поради оваа недоверба во некои места бекташиските заедници комплетно сами си ги уредувале меѓусебните односи, дури до таму да формирале општи народни судови кои што се базирале само на морални санкции.

Познато е востанието „бабаилер“, што во превод би значело „дедовци“, така е наречено бидејќи двајца постари луѓе во 1240 год го обединуваат и го креваат на востание народот од Анадолија против тогашната Селчучка власт, кои потоа и двајцата по задушување на востанието завршуваат на бесилка. Вакви примери има и во време на Османлиската империја и за време на Турската државност. Во османлиската историја таков пример е Пир Султан Абдал, кој во 16-тиот век водејќи ги луѓето во анти државни покрети беше погубен од Османлиската империја. Во последно време, под притисок на хегемонијата која што доминира во системите на уредување во модерните држави, и се разбира суровата

индустријализација, бекташиите почнуваат масовно да се институционализираат со што добиваат се поголема општествена моќ, особено во Турција. Но и покрај тоа што некаде официјална бројка на институционализирани бекташии е 10 мил. во турското општество, тие се уште не се борат за власт, односно се уште немаат политичка партија а и не се блиску со ниедна друга. Слично е и со Сирија каде Алевитите ја освоиле власта и оваа фамозна мала група од 5% заедно со војската која ја контролира врши масовен геноцид врз домицилното муслиманско население со подршка на Либанските и Иранските шии.

Слични проблеми имаме и овде во Македонија каде Бекташиите иако немаат следбеници кај населението вршат узурпација на објектите на ИВЗ(тетовско теќе), а воедно даваат подршка на пропагаторите на шиизмот кои во последно време не се мал број. На Македонска Телевизија неодамна имаше еден документарец каде се снимени ритуалите кои ги врши ова движење, на кои може да се забележат сатански ритуали и црна магија.

Аллах да не сочува од заблудата паганска и верувањето помешано со ширк.
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 20:30 ---
текстов ми е преземен од неверодојстојна страна http://www.povikkonvistinata.org/?p=2644

сулејман бил суфија?
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 20:20 ---

Ne. No Sulejman gi pocituval Sufiite i Sufiskite sejhovi,gi gradel i odrzuval Tekiite,ucel od niv,duhovno se jacal so niv i ne samo toj,tuku i sekoj od Sultanite i Halifite.

Ne. No Sulejman gi pocituval Sufiite i Sufiskite sejhovi,gi gradel i odrzuval Tekiite,ucel od niv,duhovno se jacal so niv i ne samo toj,tuku i sekoj od Sultanite i Halifite.
а вистина ли е тоа што пишува за бектешите во предходниот пост, дека прават црни магии ?
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 21:00 ---
Сметаат дека добрите луѓе без разлика од која религија или вера припаѓаат дека се дел од живиот свет и дека можат да се повикаат во заштита или помош.
што сака да каже со ова?

а вистина ли е тоа што пишува за бектешите во предходниот пост, дека прават црни магии ?

Edno znam deka denes ne postojat izvorni bektesi i deka nivniot tarikat denes se deli od sufiskite tarikati.
Ako ne znam sto pravat i ne sum siguren ne mozam ni da gi obvinuvam.
Inaku crni magii pravat site zli luge bez razlika dali se bektesi ili neznam sto. Zol covek se zanimava so tie raboti.

Edno znam deka denes ne postojat izvorni bektesi i deka nivniot tarikat denes se deli od sufiskite tarikati.
Ako ne znam sto pravat i ne sum siguren ne mozam ni da gi obvinuvam.
Inaku crni magii pravat site zli luge bez razlika dali se bektesi ili neznam sto. Zol covek se zanimava so tie raboti.
многу јасно
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 21:05 ---
Слични проблеми имаме и овде во Македонија каде Бекташиите иако немаат следбеници кај населението вршат узурпација на објектите на ИВЗ(тетовско теќе), а воедно даваат подршка на пропагаторите на шиизмот кои во последно време не се мал број. На Македонска Телевизија неодамна имаше еден документарец каде се снимени ритуалите кои ги врши ова движење, на кои може да се забележат сатански ритуали и црна магија.

муабетот ми е дали се тие оние што се тепаа во џамија
дали се тие истите за кои зборуваше главниот од ИВЗ?

многу јасно
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 21:05 ---

муабетот ми е дали се тие оние што се тепаа во џамија
дали се тие истите за кои зборуваше главниот од ИВЗ?
Не се истите.
И да,точен е текстот.
и соул даде убав одговор за црните магии.
А зошто ти е неверодостојна страната?

Не се истите.
И да,точен е текстот.
и соул даде убав одговор за црните магии.
А зошто ти е неверодостојна страната?
има причини за многу страни да се неверодостојни (според мене)
читав посебно за оваа страна
а најважно е што не е страна на ивз туку на друго здружение/организација (не ми текнува името) имаше дури и посебна тема за овој сајт
истите такви страни кои не припаѓаат на мпц не ги сметам за веродостојни

има причини за многу страни да се неверодостојни (според мене)
читав посебно за оваа страна
а најважно е што не е страна на ивз туку на друго здружение/организација (не ми текнува името) имаше дури и посебна тема за овој сајт
истите такви страни кои не припаѓаат на мпц не ги сметам за веродостојни
За разлика од мпц,во ивз е друга ситуацијата,и ивз многу не се замара со страници.
Па така таа страница е за мисионарство направена,а не за да биде паралелна заедница на ивз :)
и ја видов темата,повеќето беа глупости што беа напишани постовите на таа тема.
и два текста се точни,имаше и членови кои потврдија дека девојчето од прилеп го виделе со шамија и слично.
каква била,што правела тоа мене не ме интересира,од кои причини примила ислам исто не ме интересира нити можеш да и загледаш во срцето и да видиш од кои причини примила ислам,ако е заради лошо ќе излезе на виделина,но не сме ние тие да осудуваме.
Тоа што некому не одговара што девојчето примило ислам е друга работа,јас го разбирам тоа,ама нема потреба да викаат дека е измислена сторијата и дека нашле слики и измислиле приказна,кога девојките постојат,и приказните се точни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom