Студирање во странство

• Креатор на темата Креатор на темата macedon89
  • Време на започнување Време на започнување
Не си разбрал што сакам да кажам.
Поентата ми беше дека моментално одат многу помалку Македонски студенти одат да учат Бугарија. Пред Бугарија да влези во европска унија и пред да рипнат цените се живееше со 150 евра месецот и тоа супер. Јас кога почнав 2007 за кирија и храна месечно ми требаја 250 евра , се врвеше и со 200 поскромно. Моментално ти требаат 400 евра . Стипендиите се земаат тешко.
А за квалитет никаде не реков дека е лошо образованието, баш напротив е многу подобро (и затоа спомнав дека се не минува со шише виски). Да не се запишев Бугарија сигурно сега ќе работев Македонија за 400 евра плата и ќе немав ни 10 % од искуството кое што го имам моментално.
Уште од почетокот на 4 та година имав шанса да започнам да работам за 500 евра и тоа беше еден вид стажантска работа :) После 10 месеци веќе имав 700.
И тоа се само дел од можностите, секако зависи од секој поединечно, има многу кој што не го искористија образованието здобиено таму и многу кој што се откажаја.

Sto fakultet imas zavrseno .......me interesira vo Bugarija koi fakulteti imaat predavanja na engleski jazik
i isto taka me interesira fakultet za gastronomija ( kulinarstvo ) vo Bugarija

Sto fakultet imas zavrseno .......me interesira vo Bugarija koi fakulteti imaat predavanja na engleski jazik
i isto taka me interesira fakultet za gastronomija ( kulinarstvo ) vo Bugarija

Нов Бугарски Универзитет, Компјутерски Мрежи - мислам дека имаше уште 2-3 проограми друго на англиски.
За кулинарство воопшто незнам.

Здравоо
Има ли некој што студира медицина во Бугарија?
Ме интересира кои се трошоците на факултетот, храна и сместување?
Како што видов има во Софија и Пловдив, каде е подобро?

Здраво дечки,

Заинтересирана сум за мастер студии во странство- Германија и сакам да прашам во врска со приложување на пари како доказ за парични средства
Поседувам бугарски пасош дали треба да покажувам proof of financial resources или не треба?

Zdravo sakav da prasam nekoj sto studiral ili studira uste vo Ljubljana Slovenija, bidejki sakam da se zapisam na master tamu kako ide procedurata, trosoci itn itn se sto znaete e dobredojdeno :)

Сакам да се запишам на додипломски студии во Софија.....па кој студира таму нека каже искуства......како да се аплицира и каде се аплицира......сместување во студентски дом или проватно......
Што документи се потребни за упис... Дали треба бугарско потекло.... Фала однапред ж.

Сакам да се запишам на додипломски студии во Софија.....па кој студира таму нека каже искуства......како да се аплицира и каде се аплицира......сместување во студентски дом или проватно......
Што документи се потребни за упис... Дали треба бугарско потекло.... Фала однапред ж.

Зависи на што факултет сакаш да се запишиш. За секој си има различна процедура и различни цени. Исто не секој универзитет има студенски дом.

Луѓе за Чешка знаете нешто кога ќе излезат стипендиите за 1 година учење јазик после запишување на факултет

Има ли некое македонче шо ќе или веќе студира во Србија?

Sent from my SM-G531H using Tapatalk

Има некој годинава за софија?
нека ми пише

Има некој што е на мастер во Германија по економски науки или маркетинг?

Има ли некој што планира да запише мастер во Словенија (Економски факултет)?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom