Zdravo , maturant sum i sakam da prasam dali ima nekoj sto studira stomatologija vo Bugarija posto sakam da odam tamu na studii kolku e cenata za makedoncite i dali imaat dobra tehnologija ...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сега сум четврта година средно и сум заинтересирана за студирање во Германија, сакам да прашам дали некој може да ми каже дали македонските средношколски дипломи се признаени таму и нешто повеќе околу студиите. Претежно сум заинтересирана за студии на англиски јазик, погодно е и само неколку семестри, но тоа да бидат првите додека го усовршувам јазикот.
Доколку има некој што студира тамо, би сакала да ми пише нешто повеќе за тоа![]()
Јас познавам неколку кои учат Германија. Значи сите претходно учеа во Турскиот колеџ Јахја Кемал . И моментално учат на http://www.jacobs-university.de/ . Колку што знам треба да полагаш неколку тестови и да имаш прилично добри резултати( значи скоро максимум на сите тестови) . Околу 10 000 евра се плаќа за една година,и ако имаш високи оценки после првата година можеш да аплицираш за стипендија.
Знам дека е еден од најдобрите универзитети во европа и еден од ретките во Германија каде што можеш да учиш на англиски.
Па претежно сум заинтересирана на некој државен универзитет поради тоа што тоа е доста висока школарина за мене,а ме интересираше дали се признаени нашите дипломи поради тоа што за оние држави чиишто дипломи не се признаени во Германија има еден таканаречен курс Studienkolleg којшто е 1 година припрема во основни предмети за полагање на државна матура, но ако има некој наш што учи таму уште првата година значи дека дипломата е признаена.