Студирање во странство

• Креатор на темата Креатор на темата macedon89
  • Време на започнување Време на започнување
Zdravo , maturant sum i sakam da prasam dali ima nekoj sto studira stomatologija vo Bugarija posto sakam da odam tamu na studii kolku e cenata za makedoncite i dali imaat dobra tehnologija ...

Ajde nekoj da mi predlozi univerzitet za postiplomski po megunarodno pravo ili diplomatija vo stranstvo od 3000 do 4000 evra godisno I sto treba uslovi za zapisuvajne I sekako predavajna na angliski.

Zdravo, dali moze nekoj da mi objasni kako odi procedurata za apliciranje za master studii vo Norveska, koi se potrebni uslovi (prosek, poznavanje na jazik) dali univerzitetite davaat nekoja stipendija za studiranje, od koi fakulteti moze da se aplicira, konkretno stanuva zbor za FINKI. Dovolni se samo mali informacii ili link. Blagodaram odnapred

Кои се условите за студирање во странство?

Да не има некој што студира на UCLA(Америка)??? Ако има нека кажи како е...

Прашање до тие што биле на Еразмус!
Дали после размената ви ги признаа предметите на факултет?
Какво искуство имате со тоа?

Дали има некој што оваа година ке аплицира за стипендија за во Русија? Да не знае некој минатата година колку се пријавија за стипендијата?

Koga e konkurso za Rusija mozis li da mi kazis nesto poveke , moze i vo poraka dokolku sakas te molam

Може ли некој да ми каже нешто повеќе во врска со студирање во Белград, Загреб, Љубљана, Сараево или евентуално Виена? Следната година ќе бидам матурант и планирам да запишан некој од техничките факултети, па секоја информација за горенаведените градови ќе ми биде добредојдена. Благодарам однапред!

Zdravo decki,

Apliciram za Bachelor vo univerzitet vo Viena, Avstrija. Znae li nekoj kade treba da gi izvadam slednive dokumenti? Ili bar kaj da se obratam?

General university entrance qualification must be proven by submission of a secondary school leaving diploma or Completion of a course of studies comprising at least 3 years at a recognized institution of post-secondary education in Austria or abroad.
Special university entrance qualification must be proven by submission of a certificate confirming that the applicant is entitled to commence or continue the desired course of studies in the country where the secondary school leaving diploma (= proof of general university entrance qualification) was issued. A corresponding confirmation referring to the nearest related branch of studies must be provided in cases where the branch of studies applied for does not exist in the country where the secondary school leaving diploma was issued. The confirmation must be issued by a technical university faculty of the country where the secondary school leaving Diploma was issued. lt must be valid for the desired date of commencement of studies.
Se nadevam deka ima nekoj so slicno iskustvo, bidejki dosega kaj so bev za dokumentive, nikoj ne mozese da mi pomogne.

Сега сум четврта година средно и сум заинтересирана за студирање во Германија, сакам да прашам дали некој може да ми каже дали македонските средношколски дипломи се признаени таму и нешто повеќе околу студиите. Претежно сум заинтересирана за студии на англиски јазик, погодно е и само неколку семестри, но тоа да бидат првите додека го усовршувам јазикот.
Доколку има некој што студира тамо, би сакала да ми пише нешто повеќе за тоа :):)

Сега сум четврта година средно и сум заинтересирана за студирање во Германија, сакам да прашам дали некој може да ми каже дали македонските средношколски дипломи се признаени таму и нешто повеќе околу студиите. Претежно сум заинтересирана за студии на англиски јазик, погодно е и само неколку семестри, но тоа да бидат првите додека го усовршувам јазикот.
Доколку има некој што студира тамо, би сакала да ми пише нешто повеќе за тоа :):)

Јас познавам неколку кои учат Германија. Значи сите претходно учеа во Турскиот колеџ Јахја Кемал . И моментално учат на http://www.jacobs-university.de/ . Колку што знам треба да полагаш неколку тестови и да имаш прилично добри резултати( значи скоро максимум на сите тестови) . Околу 10 000 евра се плаќа за една година,и ако имаш високи оценки после првата година можеш да аплицираш за стипендија.
Знам дека е еден од најдобрите универзитети во европа и еден од ретките во Германија каде што можеш да учиш на англиски.

Јас познавам неколку кои учат Германија. Значи сите претходно учеа во Турскиот колеџ Јахја Кемал . И моментално учат на http://www.jacobs-university.de/ . Колку што знам треба да полагаш неколку тестови и да имаш прилично добри резултати( значи скоро максимум на сите тестови) . Околу 10 000 евра се плаќа за една година,и ако имаш високи оценки после првата година можеш да аплицираш за стипендија.
Знам дека е еден од најдобрите универзитети во европа и еден од ретките во Германија каде што можеш да учиш на англиски.

Па претежно сум заинтересирана на некој државен универзитет поради тоа што тоа е доста висока школарина за мене,а ме интересираше дали се признаени нашите дипломи поради тоа што за оние држави чиишто дипломи не се признаени во Германија има еден таканаречен курс Studienkolleg којшто е 1 година припрема во основни предмети за полагање на државна матура, но ако има некој наш што учи таму уште првата година значи дека дипломата е признаена.

Па претежно сум заинтересирана на некој државен универзитет поради тоа што тоа е доста висока школарина за мене,а ме интересираше дали се признаени нашите дипломи поради тоа што за оние држави чиишто дипломи не се признаени во Германија има еден таканаречен курс Studienkolleg којшто е 1 година припрема во основни предмети за полагање на државна матура, но ако има некој наш што учи таму уште првата година значи дека дипломата е признаена.

Колку што знам признаени се. Сите што ги познавам започнаја од прва година. Но претходно полагаја некој вид на приемни тестови .
Државен факултет во германија каде што се учи на англиски незнам а и многу мали се шансите воопшто да има . Сепак ако веќе одиш таму јас ти препорачвам да се запишиш на Германски , огромна предност ти е од ко ќе завршиш да најдиш работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom