Студирање во странство

• Креатор на темата Креатор на темата macedon89
  • Време на започнување Време на започнување
Се мислам некаде надвор за магистратура....

Шо мислите за постдипломски во Русија ?
дали вреди ? би отишле ?

Ме избркаја од работа шо ме избркаја :pos: одиме from the beginning....дури и се размислив да мавнам уште едно учење ама во странство...и тоа во мојата опсесија Јужна Кореја :) Истражував малце преку еден бугарски форум и дознав дека Chonnam National University има прилично развиена стипендиска програма за странци, чепкам малце околу условите, документите и сл...и сакав да прашам тие што имаат спремано вака документи за странство да ми разјаснат некои работи. На пример што значи: Transcripts in all courseworks in Bachelor's and Master's program? Уверение со оценки од сите предмети на додипломски и постипломски студии, преведено на англиски? Претпоставувам треба превод и на дипломите? :eek: Колку пари кошта отприлика овие документи да се спремат од нашиве факултети?

И аплицирањево е до 27-ми Април, некако судбинско ми изгледа ова со отказот и дедлајнов за апликации ;)

Ме интересира конкретно за Complutense University of Madrid ? Дали има некој кој студирал таму или познавате некој и каде можам да најдам информации за студирање таму,да знам како се движат цените и слично?
--- надополнето: 2 јуни 2012 во 12:12 ---
Ме интересира конкретно за Complutense University of Madrid ? Дали има некој кој студирал таму или познавате некој и каде можам да најдам информации за студирање таму,да знам како се движат цените и слично?

Сакам да студирам во Виена, дали некој ќе ми објасни колку се плаќа, како се запишува и требаат ли некој дипломи за германски јазик?

Зраво. Ми треба помош за тоа како, кога да апплицирам на универзитет во странство. Наредната година започнувам 4-та година во Америка, така што би сакал помош за горе наведеното прашање бидејки знам дека за на универзитет се апплицира кога ке завршиш трета, што значи дека јас само што ке одам треба да апплицирам, бидејки јас сум средно во медицина, но и дефинитивно ппланирам тоа да продолжам, а медицинските факултети се ептен скапи некаде 30-50 илјади долари за година сакам да апплицирам за стипендија. ПОМОШ. И ок знам дека треба да си отворам на страниците на универзитетите, отворив, но на некои има објаснето, а пак на некои нема, но на повекето има објаснето за тоа како да се запишеш, но не и како да добиеш стипендија, па ако има некој искуство или знае ве молам да ми одоворите, зошто стварно ми е важно, иначе јас планирам да апплицирам на повеке факултети, но дединитивно би сакал да апплицирам на Оксфорд, Хардвар, Колумбија, Кембриџ, како и да гледаш ме интересираат најаките факултети на светот, а и не спомнав факултетот може да е и во Англија, а не само во Америка, но може и вие нешто да ми ппрдложите, стварно ке ми помогнете.
ФАЛА ОДНАПРЕД

Зраво. Ми треба помош за тоа како, кога да апплицирам на универзитет во странство. Наредната година започнувам 4-та година во Америка, така што би сакал помош за горе наведеното прашање бидејки знам дека за на универзитет се апплицира кога ке завршиш трета, што значи дека јас само што ке одам треба да апплицирам, бидејки јас сум средно во медицина, но и дефинитивно ппланирам тоа да продолжам, а медицинските факултети се ептен скапи некаде 30-50 илјади долари за година сакам да апплицирам за стипендија. ПОМОШ. И ок знам дека треба да си отворам на страниците на универзитетите, отворив, но на некои има објаснето, а пак на некои нема, но на повекето има објаснето за тоа како да се запишеш, но не и како да добиеш стипендија, па ако има некој искуство или знае ве молам да ми одоворите, зошто стварно ми е важно, иначе јас планирам да апплицирам на повеке факултети, но дединитивно би сакал да апплицирам на Оксфорд, Хардвар, Колумбија, Кембриџ, како и да гледаш ме интересираат најаките факултети на светот, а и не спомнав факултетот може да е и во Англија, а не само во Америка, но може и вие нешто да ми ппрдложите, стварно ке ми помогнете.
ФАЛА ОДНАПРЕД

Значи, имаш време да аплицираш, аплицира се некаде пролетен семестар у средно (senior year spring term).Ама до тогај требе да имаш положено САТ/ ГМАТ/ САТ 2: биологија/хемија/медицина ако има.. Ќе ти кажат од секој универзитет шо точно са условите за упис. Исто, оти си странец ќе те натерат да полагаш и ТОЕФЛ, и си имат определен лимит на поени со кој може да се запишеш и активно да следеш настава. Иначе да, медицинските факултети са ногу скапи, и требе доста паричка да имаш настрана.. Имај у предвид оти самио факултет медицина е поразлично структуиран отколку кај нас. За да те примат на школо требе да имашш положено најчесто Мкат https://www.aamc.org/students/applying/mcat/ и там после одлучуват дали ќе те примат..

Стипендии по принцип ќе и пишеш на Канцеларијата за идни студенти, да те пријават за сите можни стипендии на кои ги исполнуваш критериумите.. По принцип са добри и ти ги прават тие работи за тебе. Може да се пробаш од владата на Македонија да те финансират, ама не знам как са условите за враќајне на парите. На Американски универзитет по принцип тешко се флева, ама полесно се завршува...
Не знам как си со англискио, ама требе да го знаеш ногу добро (и не англиски како на филмовето, ама на доста високо академско ниво) .. и требе ти малку среќа.... Може да се пријавуваш за грантови од сорос, да земеш фулбрајт стипендија, или па ако имаш стварно добри резултати самио универзитет да ти даде Мерит стипендија.. Зависи как ке поминеш на приемните испити и колку добро и мотивирачки ќе си го напишеш есејо за апликацијата...

Ако нешто сам забравил, питај...

За у Англија не знам како се аплицира..

Здраво :) Сакам да ве прашам за која држава/и во Европа мислите дека има најдобро, најквалитетно образование, каде што се цени вистинскиот квалитет и вложениот труд.. значи која би била најдобра за странци, на пример за нас Македонците? :)

Здраво :) Сакам да ве прашам за која држава/и во Европа мислите дека има најдобро, најквалитетно образование, каде што се цени вистинскиот квалитет и вложениот труд.. значи која би била најдобра за странци, на пример за нас Македонците? :)
Германија има супер услови за студирање, доколку го знаеш јазикот.
Школарините не се скапи (во зависност од факултетот се околу 200 евра по семестар), може да најдеш пристојно сместување во студентските домови, сите факултети им се одлични, особено техничките и медицина. Исто така, со студентската виза имаш можност да работиш пола работно време со што можеш комплетно да се издржуваш (не за луксузен живот, но пристојно да заработуваш за основните трошоци да си ги покриеш). Сега, Германците не се многу дружељубиви, но тоа е второстепено бидејќи на факултетите имаат многу странци, па лесно може човек да си најде друштво.

Аха.. размислував и за во Германија но некако не можам да се замислам таму не знам дали заради јазикот .. го знам просечно но сепак не ми е меѓу најомилените или пак поради средината. Размислував за Италија и Словенија како држави со примамливи услови за студирање и можности за стипендии бидејќи сум одлична ученичка а и нема толку голема потреба од познавање на јазикот таму. А имам слушнато дека земаат стипендии и за во Чешка, Холандија па ако имате некоја информација би сакала да ја споделите :)

Дали има некој на форумов што е на Master технички студии во Германија, или пак има аплицирано, или е во план да аплицира?

Машинство, гледав за RWTH Aachen, ама идат во предвид и други универзитети... Минхен, Инголштад...
Шо те интересира за РВТХ Ахен...? Мош ќе може да ти помогнам. Мрзе ме да пишам цел ферман со нешта шо ке ти требат и шо нема да ти требат. напиши прашањата и ќе се ппотрудам да ти одговорам

Шо те интересира за РВТХ Ахен...? Мош ќе може да ти помогнам. Мрзе ме да пишам цел ферман со нешта шо ке ти требат и шо нема да ти требат. напиши прашањата и ќе се ппотрудам да ти одговорам
Па сакав за тие на англиски што се смерови, ама ко што видов после, таквите се „Private-Law degree programs“, незнам што најточно им значи тоа, ама се плаќа 3900 евра од семестар, нешто што не можам во моментов да си го дозволам. Останатите, што се бесплатни, се на германски, а јас од германски само Ја и Nein знам :) труп сум.
Па затоа гледав и други универзитети, каде што има смерови што одговараат на мојот профил, на англиски, а се бесплатни... и плус, ми одговара да се почнува од летен семестар.
Кажи ми, освен Toefl има некој GRE тест, дали мора да се полага тој, каков тест е, кај се полага доколку мора и колку чини?
И дали успехот е пресуден за да те примат? Оти јас немам некој висок просек, 7.5 отприлика...

Ох, ти сакаш на машински. На машински магистарските студии не са Public, а Restricted. Требе од џебо да си ги платеш студиите.
ГРЕ на повеќето не ти треба, освен за медицина и некакви поегзотични смерове... На машински сите паблик са на германски.. Овие ограничените се добри, плус не са ного тешки...

ТОЕФЛ ке ти требе дефинитивно, а за просек не знам.. Мене никој не ме е питал за просек... ни па јас сам питал некој за просек... Не ме интересират такви работи... Ама сигурно треба да е у глобала добар, да речеме над 2.7 германски...
ТОЕФЛ ти е 150 долара некаде, мислам оти и у СК има тест центар ама не сам сигурен.. У софија има сигурно.. Брат ми там полага и тоефл и гре... двата на куп 300 долара... Ама земи да се спремаш убаво, да не си даваш парите за џабе.

И документите си ги праќаш сам, и гледај да не испуштеш роковето за интернационални студенти. различни са од останалите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom