Студирање во Словенија

• Креатор на темата Креатор на темата Cayman
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво дечки јас ќе одам на размена во Словенија оваа година и треба да аплицирам за Виза Д.Па ме интересира каков е тој документ што треба да го приложам како доказ за сместување ? (нешто како официјален договор меѓу мене и газдата на станот заведен со потпис или ?)

Здраво,имам завршено Стоматолошки факултет во Скопје,и сум заинтересирана за работа во Словенија.Дали има некој информации за тоа дали факултетот е признаен,и ако е,дали се нешто полага плус.Каде можам да добијам повеќе информации за тоа,како оди постапката и слично.

Некој да не има на Информатика во Љубљана 2-3-4 година да сподели искуство за тој испит за јазик што е на FRI?
Некако мн. застрашувачки делува го ставиле услов за втора година, нема никаква логика да му дадеш година а да не го запишеш во втора, поарно барај уште пред упис некаков испит отколку на втората...
И по завршување студии дават ли државјанство/пасош нешто?

И по завршување студии дават ли државјанство/пасош нешто?
Не се разбирам во овие работи и сега ќе ти одговорат тие што знаат за Словенија, ама ми се чини дека тешко дека некоја држава ти дава пасош по завршување на студии таму.

Кога ќе видиш какви имаат услови за продолжување на студентската виза, тогаш ни не помислувај за пасош. [emoji16]

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Можеби сте во право, ова го слушнав од близок кој студира во Словенија и баш разгледував на Интернет:

https://data.si/en/blog/getting-slovenian-citizenship/

Според овие две мислења, подобро е да магистрираш(а можеби и само да завршиш студии) во Словенија отколку она другото.. :) . Сепак нели не ги знаеме условите и нотите кои ги имат наредено...

Некој што е повеќе време таму би било корисно да даде свое мислење.

Може да поднесеш за државјанство кога ќе имаш диплома и 7 години непрестано живеење во Словенија.

Здраво,дали има некој што е на магистарски во Словенија на електро?
-Дали е потребно просек за запишување мастер во Словенија?
-Дали е потребно полагање на словенски јазик?
дајте некои општи информации што би ми биле од корист,бидејќи сакам следната година да запишам мастер во Словенија па да знам што да очекувам и дали да бркам некој просек во годината што ми останува.
Ако има некој може и во инбокс да ми пиша.
Фала ви !

Здраво,дали некој може да ми објасни како може да добијам студентска виза за Словенија и што е тоа Н-образец и како се добива (ако може подетално да ми одговорите заинтересирана сум за студирање на факултетот за Биохемија во Љубљана) :)
Автоматски споено мислење:

Здраво,дали некој може да ми објасни како може да добијам студентска виза за Словенија и што е тоа Н-образец и како се добива (ако може подетално да ми одговорите заинтересирана сум за студирање на факултетот за Биохемија во Љубљана) :)
Автоматски споено мислење:

Imam aplicirano od fevruari za studiranje informatika vo ljubljana. Dali nekoj znae koi se sansite da bidam primen, koi se uslovite, kakov prosek. Bidejki ovaa godina nemame ni matura, valjda ke se gleda samo uspehot od sredno, a dosega sum imal samo dve cetvorki na kraj godina. Dali da ispratam dokumenti ili da apliciram na finki, bidejki i dvata fakulteti baraat originalni dokumenti, a rokovite se preklopuvaat. Koi se sansite da bidam primen?

Imam aplicirano od fevruari za studiranje informatika vo ljubljana. Dali nekoj znae koi se sansite da bidam primen, koi se uslovite, kakov prosek. Bidejki ovaa godina nemame ni matura, valjda ke se gleda samo uspehot od sredno, a dosega sum imal samo dve cetvorki na kraj godina. Dali da ispratam dokumenti ili da apliciram na finki, bidejki i dvata fakulteti baraat originalni dokumenti, a rokovite se preklopuvaat. Koi se sansite da bidam primen?
Планирам 4-та факултет во Словенија да ја завршам за полесно да идам на магистерски, студирам Економија и колку просек ми треба за да ме примат? Планирам со 8-ца да ме примат или треба најмалце над 8.5 просек

Zdravo, planiram slednata godina da apliciram za studiranje na informatickiot fakultet vo Maribor. Dali ke moze nekoj podetalno da mi objasni okolu upisite, sto e potrebno, koga da apliciram? Koe nivo na poznavanje na jazikot e potrebno i okolu trosocite tamu? I dali e treba da se kupat knigite ili gi ima vo biblioteka?

Дали неплаќањето школарина во Словенија важи и за докторски студии?

Дали неплаќањето школарина во Словенија важи и за докторски студии?

Не. Имаш три можности: Плаќаш сам, држава ти финансира одреден процент или добиваш статус на млад истражувач (плата, материални трошоци и школарина платена).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom