Студирање во Словенија

Член од
18 септември 2012
Мислења
71
Поени од реакции
6
Здраво дечки јас ќе одам на размена во Словенија оваа година и треба да аплицирам за Виза Д.Па ме интересира каков е тој документ што треба да го приложам како доказ за сместување ? (нешто како официјален договор меѓу мене и газдата на станот заведен со потпис или ?)

Член од
15 август 2013
Мислења
26
Поени од реакции
58
Здраво,имам завршено Стоматолошки факултет во Скопје,и сум заинтересирана за работа во Словенија.Дали има некој информации за тоа дали факултетот е признаен,и ако е,дали се нешто полага плус.Каде можам да добијам повеќе информации за тоа,како оди постапката и слично.

Член од
21 март 2014
Мислења
524
Поени од реакции
386
Некој да не има на Информатика во Љубљана 2-3-4 година да сподели искуство за тој испит за јазик што е на FRI?
Некако мн. застрашувачки делува го ставиле услов за втора година, нема никаква логика да му дадеш година а да не го запишеш во втора, поарно барај уште пред упис некаков испит отколку на втората...
И по завршување студии дават ли државјанство/пасош нешто?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.239
Поени од реакции
84.249
И по завршување студии дават ли државјанство/пасош нешто?
Не се разбирам во овие работи и сега ќе ти одговорат тие што знаат за Словенија, ама ми се чини дека тешко дека некоја држава ти дава пасош по завршување на студии таму.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
Кога ќе видиш какви имаат услови за продолжување на студентската виза, тогаш ни не помислувај за пасош.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Член од
21 март 2014
Мислења
524
Поени од реакции
386
Можеби сте во право, ова го слушнав од близок кој студира во Словенија и баш разгледував на Интернет:

https://data.si/en/blog/getting-slovenian-citizenship/

Според овие две мислења, подобро е да магистрираш(а можеби и само да завршиш студии) во Словенија отколку она другото.. :) . Сепак нели не ги знаеме условите и нотите кои ги имат наредено...

Некој што е повеќе време таму би било корисно да даде свое мислење.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
Може да поднесеш за државјанство кога ќе имаш диплома и 7 години непрестано живеење во Словенија.

Член од
2 октомври 2019
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво,дали има некој што е на магистарски во Словенија на електро?
-Дали е потребно просек за запишување мастер во Словенија?
-Дали е потребно полагање на словенски јазик?
дајте некои општи информации што би ми биле од корист,бидејќи сакам следната година да запишам мастер во Словенија па да знам што да очекувам и дали да бркам некој просек во годината што ми останува.
Ако има некој може и во инбокс да ми пиша.
Фала ви !

Член од
4 октомври 2019
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво,дали некој може да ми објасни како може да добијам студентска виза за Словенија и што е тоа Н-образец и како се добива (ако може подетално да ми одговорите заинтересирана сум за студирање на факултетот за Биохемија во Љубљана) :)
Автоматски споено мислење:

Здраво,дали некој може да ми објасни како може да добијам студентска виза за Словенија и што е тоа Н-образец и како се добива (ако може подетално да ми одговорите заинтересирана сум за студирање на факултетот за Биохемија во Љубљана) :)
Автоматски споено мислење:

Член од
19 март 2018
Мислења
20
Поени од реакции
5
Imam aplicirano od fevruari za studiranje informatika vo ljubljana. Dali nekoj znae koi se sansite da bidam primen, koi se uslovite, kakov prosek. Bidejki ovaa godina nemame ni matura, valjda ke se gleda samo uspehot od sredno, a dosega sum imal samo dve cetvorki na kraj godina. Dali da ispratam dokumenti ili da apliciram na finki, bidejki i dvata fakulteti baraat originalni dokumenti, a rokovite se preklopuvaat. Koi se sansite da bidam primen?

Член од
10 септември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
111
Imam aplicirano od fevruari za studiranje informatika vo ljubljana. Dali nekoj znae koi se sansite da bidam primen, koi se uslovite, kakov prosek. Bidejki ovaa godina nemame ni matura, valjda ke se gleda samo uspehot od sredno, a dosega sum imal samo dve cetvorki na kraj godina. Dali da ispratam dokumenti ili da apliciram na finki, bidejki i dvata fakulteti baraat originalni dokumenti, a rokovite se preklopuvaat. Koi se sansite da bidam primen?
Планирам 4-та факултет во Словенија да ја завршам за полесно да идам на магистерски, студирам Економија и колку просек ми треба за да ме примат? Планирам со 8-ца да ме примат или треба најмалце над 8.5 просек

Член од
18 декември 2020
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo, planiram slednata godina da apliciram za studiranje na informatickiot fakultet vo Maribor. Dali ke moze nekoj podetalno da mi objasni okolu upisite, sto e potrebno, koga da apliciram? Koe nivo na poznavanje na jazikot e potrebno i okolu trosocite tamu? I dali e treba da se kupat knigite ili gi ima vo biblioteka?

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.499
Поени од реакции
2.407
Дали неплаќањето школарина во Словенија важи и за докторски студии?

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Дали неплаќањето школарина во Словенија важи и за докторски студии?
Не. Имаш три можности: Плаќаш сам, држава ти финансира одреден процент или добиваш статус на млад истражувач (плата, материални трошоци и школарина платена).

Kajgana Shop

На врв Bottom