Студентски домови

• Креатор на темата Креатор на темата *OSS*
  • Време на започнување Време на започнување
Ниту јас, ниту ти не можиме како поединци да воведиме ред или на некој да го превоспиташ. За тоа нека си постојат контроли. Како шо можеше во декември парното да не работи,а да вршат секојдневно контрола дали случајно имаш греалка во соба, така можат да вршат контрола барем еднаш неделно дали нешто е оштетено од инвентарот во истата.
Не ни се поклопуваат гледиштава, ама се трудам моево некако да ти го објаснам како пологично.
Не е во ред контролата од проста причина што ти ја нарушува приватноста. Не сакам бе јас секоја недела некој непознат да ми се шета низ соба. Па и да имам греалка тоа си е моја работа.
Споредбава јас правам чисто од лично искуство со Германија каде што приватноста се цени најмногу од се’. Кога може тука, во земја каде што се’ функционира беспрекорно и во најдобар ред, никакви контроли да нема и никому да не му е гајле што ти работиш во собата и пак на крајот се’ да си биде во ред... треба и кај нас исто така. Ама не може така со овој ментален склоп. Не сфаќам како може да одобруваш некој низ соба да ти влегува кога ќе му текне и да те проверува секоја недела. Мислам, ако сам/а не си ја почитуваш приватноста, кој друг сакаш да ти ја почитува? И собите конкретно не се опремени тука со се’, туку со најосновните работи што ти требаат. Па гледаш кој си купил микробранова, LCD, гарнитура за седење, теписи.... И треба некој да го избрка ради тоа или казни? Се подразбира дека ќе си донесиш тоа што ти фали од инвентар.
И убаво ти пиша @Srcee, ќе избркаат некого поради направена штета и што после? Кој ќе го компензира тоа. Пристапов кон проблемот не ти е соодветен.

Strider си седел некогаш во студентски дом во Скопје?
Добро еве вршат контрола, у дадена соба све е оштетено, ги бркаат виновникот, и после? Собата останува оштетена, нели?
Па затоа де, нека постојат казни за оштетениот инвентар конкретно, без оставање депозит зошто кажав колку е непрактичен за многу студенти.

Aбе само во Стив го укинаа стекот од денот кога почна кампањата? Шо е финтава, не треба тоа плакатолепачите да јадат повеќе за да залепат повеќе плакати или да поделат повеќе флаери? Или го скинаа стекот за да има за сендвичи за овие што денгубат по митинзи?

Кузман бонската крцкаше во кампања,сеа нишо нема :)

За стековите шо ги нема тендерот уште не е даден,така рекоа тетките од менза , мислам дека имаше закон дека пред избори не смеат тендери да дават. Така да и оваа недела нема да јадеме стекови у кузман туку никаквите кременадли.

Како може, кога се исплаќаат стипендии да се исплаќаат за 9 месеци пошо нели толку траела учебната година, а кога треба да се плаќа за студентски мора да се плати за 10 месеци?

Знае ли некој дали се потребни некои документи за иселување од домот, освен домската и дали бараат копии од уплатниците

Знае ли некој дали се потребни некои документи за иселување од домот, освен домската и дали бараат копии од уплатниците
ти треба само домската (со сите платени месеци) и уплатница од 300 денари за штета.

Од септември ќе бидам студент на медицинскиот факултет во Скопје. Па сакам да ми кажете кој студентски дом моментално е најдобар, со најдобри услови за живеење и учење пред се.

Од септември ќе бидам студент на медицинскиот факултет во Скопје. Па сакам да ми кажете кој студентски дом моментално е најдобар, со најдобри услови за живеење и учење пред се.
Таков нема :) Ако ти се учи не е важно каде си ќе учиш. Има читални, има градски библиотеки со читални и сл. За медицински најблиску ти е Кузман (мислам :) ), а блиску до него ти е и библиотеката „Браќа Миладиновци“ каде што има читална. Среќно со приемните и уште псореќно во студентскиот живот. За услови... кој преживел раскажува :LOL: А многу не’ има. :D

Здраво, имам едно прашање
оваа година сакам да се запишам на постдипломски па дали има некој информација дали примаат во студентски дом. Сакам да аплицирам во кузман. И ако може, кога биле уписите од минатите години, отприлика да имам во предвид за оваа година. поздрав

Здраво, имам едно прашање
оваа година сакам да се запишам на постдипломски па дали има некој информација дали примаат во студентски дом. Сакам да аплицирам во кузман. И ако може, кога биле уписите од минатите години, отприлика да имам во предвид за оваа година. поздрав
имаш дипломирано? оти ако немаш дипломирано (ако ти фали уште дипломската) секако ти треба кога се регуларните запишувања за на факс ти да запишеш празен семестар. Потоа вадиш уверение за положени испити и си тераш како што е процедурата. До крајот на септември треба да дипломираш, а уписите за на магистерски се до 15 октомври. Ова за Електро.
А ако имаш дипломирано, незнам како е процедурата за вселување.

имаш дипломирано? оти ако немаш дипломирано (ако ти фали уште дипломската) секако ти треба кога се регуларните запишувања за на факс ти да запишеш празен семестар. Потоа вадиш уверение за положени испити и си тераш како што е процедурата. До крајот на септември треба да дипломираш, а уписите за на магистерски се до 15 октомври. Ова за Електро.
А ако имаш дипломирано, незнам како е процедурата за вселување.

Ги имам положено сите испити треба уште дипломска да спремам почетокот на октомври ми е закажана. Се надевам дека ќе стигнам за уписите. Инаку, прашањето ми е за во студентски дом, примаат ли постдипломци пошто неможат никаде да ја најдам таа информација и ако може кои се датите за аплицирање во студентските. Патем, фала за одговорот. ПОздрав!!!

Ги имам положено сите испити треба уште дипломска да спремам почетокот на октомври ми е закажана. Се надевам дека ќе стигнам за уписите. Инаку, прашањето ми е за во студентски дом, примаат ли постдипломци пошто неможат никаде да ја најдам таа информација и ако може кои се датите за аплицирање во студентските. Патем, фала за одговорот. ПОздрав!!!
и јас сум истиот случај... Ама секако ние во домот се запшуваме како студенти на додипломски (оти уписите беа последната недела од август). Така да уште ќе бидиме сметани како студенти кога се уписите. Откако ќе влезиш во дом после не ти бараат ништо за тоа дали си запишан на додипломски или постдипломски или работиш. Знам неколку случаеви лани така што седеа. Си влегоја уште септември и во октомври дипломираа, потоа си се запишаа на магистерски.:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom