Студентски домови

• Креатор на темата Креатор на темата *OSS*
  • Време на започнување Време на започнување
Во врска со болдот: И што дека видоа сите? Кој ќе притисне, ако вие си барате изговори?[DOUBLEPOST=1394757582][/DOUBLEPOST]

Е за ова прам муабет цело време... ова е таа „критична маса“ луѓе што ќе излезат на улица и ќе си држат став, макар било тоа и rioting and shit.
Значи не се контрајте за џабе, сите сме (биле) во исти гомна, и @langelina и ние сега, и други пред нас и тие новите после нас.
Значи време е некој да покаже заби, од безвезе пишување по форум, фб, индепендент, шотизнамтаму, нема ајр. Никој, ама баш никој нема ништо да постигне...
Што дека еден дел од светот научи за Гоце? Што? Зарем некој ќе превземе нешто? Или па ќе ни помогне? НЕ! НЕМА. Ако почнува од тука мора НИЕ, сегашните макар и идните и поранешните што би не поддржиле да направиме нешто повеќе...

Аналогно на првата реченица ти кога си седела не ти било важно дали условите ќе се подобрат. Иницијативата,колку што сум јас запознаена,ја покренаа студенти,значи не е партиски организирана,најмалку предизборно. Како тргнале со избориве секоја година испаѓа дека секој тамјминг е лош,нели. Небитно. Коментарите на статијата на фб беа слични на тие што ти ги кажав,што е малце цинично со оглед на тоа дека доаѓа од генерација која не покренала никаков бунт околу тоа.
А за болдот,вашата генерација не направи апсолутно ништо, а се надевам дека оваа генерација ќе се освести и ќе мрдне од мртва точка.

Молам линк од иницијативата.

Болд: Овие генерации се многу поосвестени од мојата, затоа и навалувам да направите нешто. Нам ни висеа на врат санкциите со Србија, војаната во Босна, распадот на системите во Бугарија и Албанија, затворените граници.

Прво, коа ќе видите Коза Ностра, тоа се сатирични статии. Откажете прославите на плоштад, зошто вмро нема да отстапи зграда...

Втора работа, најинтересни ми се коментарите на некои што завршиле со студии и сеа им викаат на сегашните студенти „па бунете се, протестирајте“. Браво!
Ај ќе си глеаме сите за себе и за другите ич к*р нема да не боли.
Мизерните услови ја не ги глеам како проблем само на студентите, туку како проблем на општеството. Баш ради тоа на некој си протест треба да излезат не само студенти туку и тие што работат од 8 до 4, а и тие што се маваат со компири секој вторник, петок, сабота и недела.
А нема протести зошто прво 2/3 од студентите се со книжици на едните или другите, второ зошто нема кој да организира такви протести и трето зошто дури и да се организираат такви протести имаш 2 опции:
-Да отидеш и да протестираш и другиот ден да се најдеш по курир-мурир во статија „сдсм преку исцениран и лажен протест на лажни студенти сакаат да манипулираат со јавноста. Имено лицето тоа и тоа (ти и крупен кадар од тебе) пред 1 година на улица се размина со активист на сдсм. Ова е очигледен доказ дека сето ова е излезено од политичката кујна (многу фенси израз што се употребува денес) на сдсм, со цел да се дестабилизира државата“
-Да седиш дома и да ќутиш.

Последно уредено:
Молам линк од иницијативата.

Болд: Овие генерации се многу поосвестени од мојата, затоа и навалувам да направите нешто. Нам ни висеа на врат санкциите со Србија, војаната во Босна, распадот на системите во Бугарија и Албанија, затворените граници.

https://www.facebook.com/operacija.studentski.dom?fref=ts

На секоја генерација нешто и виси. Веќе ти сама почна изговори да си бараш. Небитно,се надевам иницијативава нема да згасне.

Прво, коа ќе видите Коза Ностра, тоа се сатирични статии. Откажете прославите на плоштад, зошто вмро нема да отстапи зграда...

Втора работа, најинтересни ми се коментарите на некои што завршиле со студии и сеа им викаат на сегашните студенти „па бунете се, протестирајте“. Браво!
Ај ќе си глеаме сите за себе и за другите ич к*р нема да не боли.
Мизерните услови ја не ги глеам како проблем само на студентите, туку како проблем на општеството. Баш ради тоа на некој си протест треба да излезат не само студенти туку и тие што работат од 8 до 4, а и тие што се маваат со компири секој вторник, петок, сабота и недела.
А нема протести зошто прво 2/3 од студентите се со книжици на едните или другите, второ зошто нема кој да организира такви протести и трето зошто дури и да се организираат такви протести имаш 2 опции:
-Да отидеш и да протестираш и другиот ден да се најдеш по курир-мурир во статија „сдсм преку исцениран и лажен протест на лажни студенти сакаат да манипулираат со јавноста. Имено лицето тоа и тоа (ти и крупен кадар од тебе) пред 1 година на улица се размина со активист на сдсм. Ова е очигледен доказ дека сето ова е излезено од политичката кујна (многу фенси израз што се употребува денес) на сдсм, со цел да ја дестабилизира државата“
-Да седиш дома и да ќутиш.

Пак ќе го спомнам протестот за Марин Нешковски. Ниту една партија не може да си препише заслуга за масовноста. Баш затоа што не беше партиски, беше масовен.
Имаше и чудни сцени на тој протест (обиди да се прави светец од дечкото), имаше лешинари, тоа секогаш ќе биде така. Но тоа беше на маргините.
Ги збуни успехот. Не знаеја што понатаму. Ние сме навикнати да се справуваме со неуспесите, но со успехот некако тешко ни оди.
Во врска со домовите: има ли иницијатива, напишана, документирана, со слики и испратена до надлежните (Министерството за образование веројатно) за условите во домовите? Еве, нека не е протест. Има ли предлог некаков доставено?

Пак ќе го спомнам протестот за Марин Нешковски. Ниту една партија не може да си препише заслуга за масовноста. Баш затоа што не беше партиски, беше масовен.
Имаше и чудни сцени на тој протест (обиди да се прави светец од дечкото), имаше лешинари, тоа секогаш ќе биде така. Но тоа беше на маргините.
Ги збуни успехот. Не знаеја што понатаму. Ние сме навикнати да се справуваме со неуспесите, но со успехот некако тешко ни оди.
Во врска со домовите: има ли иницијатива, напишана, документирана, со слики и испратена до надлежните (Министерството за образование веројатно) за условите во домовите? Еве, нека не е протест. Има ли предлог некаков доставено?
не, нема... искрено би сакал контакт и ја лично ќе покренам иницијатива за ова

langelina само за потсетување на твојот прв пост кај шо ти реплицирав, доволно кажа колку вашата генерација била закржлавена, ама во буквална смисла, па сега да ми кажуваш за идеалите на младото општество.
Сега еве се покренува иницијатива пополека, одма сте негативци.
Ако не примеќаш и да се покрене иницијатива некој треба да ја поддржи. Тој некој треба да биди цело општество, пред да заземи политичка страна,а веќе и вие сте тие кои и удрија таков печат на нешто што не би ни требало да постои.
Не поддржаваш, туку се контраш со ставот "Сум била студент, знам како е, ама зошто се буните"

И чекај бе малку, до МОН треба да стигни некоја иницијатива со слики, како да не знаат како е?
Се маваат премногу во гради со некои реформи на кои само потрошија пари,а вистинските проблеми и точно така како што ти ги нарекуваш, столбот на секое општество ги закопаа и ги оставија да гнијат.

https://www.facebook.com/operacija.studentski.dom?fref=ts

На секоја генерација нешто и виси. Веќе ти сама почна изговори да си бараш. Небитно,се надевам иницијативава нема да згасне.

Емка, не пишувам овдека за да наоѓам маани на студентите, туку да дадам некаква поддршка. НО ако не се побуните вие, ќе нема кого да поддржам. Да, ние може да делкаме муабет до сабајле дека сме можеле ние нешто да направиме. Не сме направиле.
Прашањето е што може да се направи сега? Што можете вие? Дали сте направиле се’ што е во ваша моќ?
Никој не очекува студентите да ги изградат домовите. Но се очекува вие да го сработите вашето: иницијатива, протест, што и да е.
Дури и да не успеете, ќе знаете дека сте направиле се’ што било до вас.

Уште нешто: кога јас студирав, женската зграда во Стив беше речиси па нова. И демолирана. Немаше ниту едно веце со брава, вратите во бањите беа откорнати. не е само да са направи, треба да знае и да се сочува.[DOUBLEPOST=1394760416][/DOUBLEPOST]
langelina само за потсетување на твојот прв пост кај шо ти реплицирав, доволно кажа колку вашата генерација била закржлавена, ама во буквална смисла, па сега да ми кажуваш за идеалите на младото општество.
Сега еве се покренува иницијатива пополека, одма сте негативци.
Ако не примеќаш и да се покрене иницијатива некој треба да ја поддржи. Тој некој треба да биди цело општество, пред да заземи политичка страна,а веќе и вие сте тие кои и удрија таков печат на нешто што не би ни требало да постои.
Не поддржаваш, туку се контраш со ставот "Сум била студент, знам како е, ама зошто се буните"

И чекај бе малку, до МОН треба да стигни некоја иницијатива со слики, како да не знаат како е?
Се маваат премногу во гради со некои реформи на кои само потрошија пари,а вистинските проблеми и точно така како што ти ги нарекуваш, столбот на секое општество ги закопаа и ги оставија да гнијат.

Значи и ти се фаќаш за истово, како нашиве политичари кои велат: и вие правевте така. И покрај тоа што има фб-страница, освен сеир, не гледам серизна иницијатива за подобрување на условите.
Успех не се постигнува со лајкови.

Веројатно не бев јасна. Мене ме чуди што се зачудени оние што се моја генерација, што оставаат коментари како првпат да слушаат за ова. И ме чуди што имаше многу малку студенти во тие дискусии.

За која иницијатива зборуваш? Еве, на пример, што е твојата иницијатива овде?
Кажа ли ти дека барате тоа, тоа и тоа и барате поддршка?
Не.
Зашто не барате.

Кој и да е, МОН или кој и да е било правен субјект, мора да добие БАРАЊЕ врз основа на кое ќе приведе средства и ќе отпочне со работите.
Дури и кога има протести, на крајот пак мора да седнат и писмено да ги достават барањата.
Тогаш сите страни имаат чиста ситуација. И барателите знаат што барале и дали е исполнето барањето, и другата страна знае какво барање добила и дали е исполнето. Симпл ес дет.

Последно уредено:
Емка, не пишувам овдека за да наоѓам маани на студентите, туку да дадам некаква поддршка. НО ако не се побуните вие, ќе нема кого да поддржам. Да, ние може да делкаме муабет до сабајле дека сме можеле ние нешто да направиме. Не сме направиле.
Прашањето е што може да се направи сега? Што можете вие? Дали сте направиле се’ што е во ваша моќ?
Никој не очекува студентите да ги изградат домовите. Но се очекува вие да го сработите вашето: иницијатива, протест, што и да е.

Уште нешто: кога јас студирав, женската зграда во Стив беше речиси па нова. И демолирана. Немаше ниту едно веце со брава, вратите во бањите беа откорнати. не е само да са направи, треба да знае и да се сочува.

Мааната е баш у студентите за некои работи.ене кај мене шољата дома у купатило е 20 години али не е жолта или црна,плочките не се жолти или црни,умивалникот не е скршен.Значи студентиве со генерации не исчистиле шоља и плочки у студентски и сеа уште и ги сликаат.и да сменат нови за 3 месеци ќе биде исто,поготово кај што седат машки.

Иначе онаа иницијатива на фб е глупост според мене.треба да се излезе на улица,а не од дома да се пишат статуси на фб и на форуми.

Уште нешто: кога јас студирав, женската зграда во Стив беше речиси па нова. И демолирана. Немаше ниту едно веце со брава, вратите во бањите беа откорнати. не е само да са направи, треба да знае и да се сочува.[DOUBLEPOST=1394760416][/DOUBLEPOST]

Значи и ти се фаќаш за истово, како нашиве политичари кои велат: и вие правевте така. И покрај тоа што има фб-страница, освен сеир, не гледам серизна иницијатива за подобрување на условите.
Успех не се постигнува со лајкови.

Веројатно не бев јасна. Мене ме чуди што се зачудени оние што се моја генерација, што оставаат коментари како првпат да слушаат за ова. И ме чуди што имаше многу малку студенти во тие дискусии.

За која иницијатива зборуваш? Еве, на пример, што е твојата иницијатива овде?
Кажа ли ти дека барате тоа, тоа и тоа и барате поддршка?
Не.
Зашто не барате.

Кој и да е, МОН или кој и да е било правен субјект, мора да добие БАРАЊЕ врз основа на кое ќе приведе средства и ќе отпочне со работите.
Дури и кога има протести, на крајот пак мора да седнат и писмено да ги достават барањата.
Тогаш сите страни имаат чиста ситуација. И барателите знаат што барале и дали е исполнето барањето, и другата страна знае какво барање добила и дали е исполнето. Симпл ес дет.
Ајде сега ќе се вртиме во круг со муабетиве.
Се покренува пополека иницијатива, ти си таа која не ги поддржава работиве.
За да поддржиш нешто не треба некој писмено лично да ти достави молба, едноставно читаш, слушаш шо се дешава.
Сама пресуди си дали треба ова да се поддржи или не.

Такво време сме шо многу работи се организираат преку социјални мрежи,не ни треба сега некој разгласник на тапан да тропа и да се дери по Скопје.
Повеќето работи се свртени кон интернетот, отколку кон весниците и телевизијата. Тука поголеми се шансите да се разбери работава.

Еве прочитај
http://ostudentski.wordpress.com/статут/
Од некаде се почнува, нели?

Мааната е баш у студентите за некои работи.ене кај мене шољата дома у купатило е 20 години али не е жолта или црна,плочките не се жолти или црни,умивалникот не е скршен.Значи студентиве со генерации не исчистиле шоља и плочки у студентски и сеа уште и ги сликаат.и да сменат нови за 3 месеци ќе биде исто,поготово кај што седат машки.

Иначе онаа иницијатива на фб е глупост според мене.треба да се излезе на улица,а не од дома да се пишат статуси на фб и на форуми.

Па дома не мочаат по плочките и не ги крадат казанчињата или кршат умивалниците. Оти е туѓо затоа, оти не е платено од нивни пари.

Не,сама треба да се чисти.а може студентите сакаат и чистачка да помине сабајле и навечер да позачисте по собите.
Чистачка???

Студентскиот ти е привремен престој, исто ко во хотел да седиш. Сам да не си ја чистиш шољата во хотел?
Не ме зезај, не можеш да кажеш дека требало сами да си ги чистат вецињата...

Ете пак тргнавте со тоа дека студентите се криви. За тоа дека краделе казанчиња, мочале насекаде, не ги чистеле тоалетите (во своите соби, за нив се одговорни, не за заедничките), постои ЗАКОН кој треба да се спроведува. Значи, инспекција 1 месечно, па да се види кој е во собата, дали има илегалци, дали е нешто скршено, СТРАЖАРИТЕ да шетаат и да проверуваат кој се влегува, УПРАВНИЦИТЕ да излезат од своите канцеларии. За тоа што ништо не е вложено со децении, не се тие криви. Значи треба да се средат сите студентски, да почнат ригорозно да се спроведуваат законите и РЕДОВНО да се поправа се што е оштетено. Тоа е рецептот за успех, во светот функционира, ама кај нас добиваш одговори од типот: нема пари, ај од в лето ќе реновираме, не сум јас супермен да ги фаќам бељаџиите (ова го цитирам стражарот), имај разбирање за нарушувањето на редот, студенти сте (од самата директорка на сите студентски домови).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom