Стршлен

• Креатор на темата Креатор на темата DANTE
  • Време на започнување Време на започнување
да бе и на игралиштето навечер се собираат на рефлекторите поради голема светлина и кога ќе паднат доле се како зашеметени, а ако паднат на грб неможат да се свртат па лесно се убиваат така...

Mans, сигурно е бил некој мутиран комарец :)

На мене ме има каснато стршлен (мастер4е, фак ју :)), па фала богу на рефлексот, раката ја мрднав микро-секундарно и трнот/осилото ми остана на раката, ама површно, па со кал и 100% алкохол го триев местото на убодот, и ништо сериозно.

Дали некој знае и дали некој го видел тој грд инсект наречен "рачка"? Пред некоја вечер ми се појави, на улицата, пред портата, пред мојата куќа, колку језиво суштество, комбинација од шкорпија и стршлен, се наежив, неможев да најдам тегла, па со "влечката" го убив :) Језиво...

А... пајаци бе, ве имаат каснато (недај Боже)? :vozbud:

Јас еднаш си лежам и гледам телевизија пред да заспијам, и глеам еден голем пајак се спушти од таван и накај мене трча. Ме мрзеше да се мрднам ама коа ми дојде до фаца му удрив чврга падна зашеметен и го здрвив со книга и ја остаив над него цела вечер. Сабајлето станувам кревам книгата овој цел смачкан почна да бега, и ми избега негде маме му ебам. А иначе каков инсект да дојде во на сестра ми собата јас сум должен да го усмртам со алатка-весник :)

Mans, сигурно е бил некој мутиран комарец :)

Не брат, ова накај животно више идеше :pos:
Имаше еден г'зар е НА, ако му го закачеше на некој ќе цркнеше, гарант ќе беше нешто кобно. :)

Дали некој знае и дали некој го видел тој грд инсект наречен "рачка"? Пред некоја вечер ми се појави, на улицата, пред портата, пред мојата куќа, колку језиво суштество, комбинација од шкорпија и стршлен, се наежив, неможев да најдам тегла, па со "влечката" го убив :) Језиво...

Wtf?
Шо сме биле ние бе, па уше такви инсекти да шетаат?
Ја нејќам да го видам тоа, нити да знам дека постои :pos:

Дали е стршлен или не - појма неам - не видов , бев задремал седеејќи у кола - но кога се подразбудив ногава ми беше бабура- отечена цела кај листот и фармерките неможев да ги извадам-(едната ногавица) и веднаш на лекар-засекување на фармерките- по работ - две инекции и мирување, ладни облоги со acidi borici . Чудно е што болка при каснување не осетив- но, отпосле не да боооли- што чудо ќе беше појма неам -претпоставка е само - дека можеби е стршлен:toe:

Мене ме има каснато како мал на ногата и беше многу опасно, прво не ми беше ништо, после некое време почнав тешко да дишам, да ми се лоши, очите почнаа да ме чешаат и да ми се замаглува видот, за среќа брзо отидов на болница и примив соодветни инекции па ми се стабилизира состојбата.

здраВО, сакам да ве прашам за превенција од отров од Стршлени, бидејќки работата претежно ми е на отворено и тоа во периодите кога најмногу ги има и често налетувам на нив што може од страна на лек да си носам со себе. два три пати имам лошо искуство со стршлените но изгледа не ми доаѓа умот, еднаш дури и почна да ме гуши, па за малку којзнае што ќе се случеше, добив и осип на јајцата. Јас секако ќе оптидам кај матичниот лекар да ме спроведе, но секогаш сум отворен за сугестии искуства и слично. Многу ќе им благодарам на оние што ќе ми одговорат

Прочитавте и заживеа темава, да? :icon_lol:

lg.php

Во Словенија се појавил азиски стршен, напаѓа и луѓе и пчели

Словенечкиот пчеларски сојуз потврдил дека за првпат во таа земја бил забележан азискиот стршен, неавтохтон вид кој во последните години во повеќе земји предизвикува големи штети кај пчелите, а во некои ситуации е опасен и за луѓето.

mkd-133034.jpg

Присутноста на азискиот стршен неодамна ја пријавил пчелар од Пивка во западниот дел од земјата, каде, како што се претпоставува, дошол од Италија, каде го има од претходно.
Пчеларот во своите кошници забележал поголема штета, а експертите ги повикуваат и останатите одгледувачи да да бидат внимателни и да разменуваат информации за можното понатамошно ширење на грабливецот.
Азискиот стршен, против кој европските пчели немаат природни одбрамбени механизми, за првпат се појавил во Европа во 2005 во јужна Франција, а оттогаш се проширил во Шпанија, Велика Британија и Италија.
Поголем е од обичниот европски стршен и може да порасне до шест сантиметри. Лета со брзина од 60 километри на час, а пчелите не ги напаѓа само во лет туку влегува и во кошниците. За минута може да убие 40 пчели кои против него, за разлика од азиските, немаат ефикасни методи на заштита.

Во некои ситуации може да биде опасен и за луѓето, и тоа не само за оние алергични на убоди, а неодамна во Франција од убоди на азиски стршен умреле шест луѓе, предупредуваат експертите.

Настрана заебанција, не сакам да ми се ни во близина, не па да ме закачат...
Само од сликава е доволно да се здрмаш
191t5r8wkyaf5jpg.jpg
article-2620252-1D9342A700000578-17_634x430.jpg

Морничаво ММЕ
One victim told local media that 'the more you run, the more they want to chase you' and some victims described being chased about 200 metres (656 feet) by the deadly insects.

Authorities have mobilised a special medic team and trained more medical personnel to treat victims.

The insects' highly toxic stings can lead to anaphylactic shock and renal failure.

One of the victims, named only as Mu, said she has spent two months in a hospital undergoing 13 dialysis treatments.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/art...er-giant-hornets-killed-42.html#ixzz35OqzsiZU
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Прочитавте и заживеа темава, да? :icon_lol:

lg.php

Во Словенија се појавил азиски стршен, напаѓа и луѓе и пчели

Словенечкиот пчеларски сојуз потврдил дека за првпат во таа земја бил забележан азискиот стршен, неавтохтон вид кој во последните години во повеќе земји предизвикува големи штети кај пчелите, а во некои ситуации е опасен и за луѓето.

mkd-133034.jpg

Присутноста на азискиот стршен неодамна ја пријавил пчелар од Пивка во западниот дел од земјата, каде, како што се претпоставува, дошол од Италија, каде го има од претходно.
Пчеларот во своите кошници забележал поголема штета, а експертите ги повикуваат и останатите одгледувачи да да бидат внимателни и да разменуваат информации за можното понатамошно ширење на грабливецот.
Азискиот стршен, против кој европските пчели немаат природни одбрамбени механизми, за првпат се појавил во Европа во 2005 во јужна Франција, а оттогаш се проширил во Шпанија, Велика Британија и Италија.
Поголем е од обичниот европски стршен и може да порасне до шест сантиметри. Лета со брзина од 60 километри на час, а пчелите не ги напаѓа само во лет туку влегува и во кошниците. За минута може да убие 40 пчели кои против него, за разлика од азиските, немаат ефикасни методи на заштита.

Во некои ситуации може да биде опасен и за луѓето, и тоа не само за оние алергични на убоди, а неодамна во Франција од убоди на азиски стршен умреле шест луѓе, предупредуваат експертите.

Настрана заебанција, не сакам да ми се ни во близина, не па да ме закачат...
Само од сликава е доволно да се здрмаш
191t5r8wkyaf5jpg.jpg
article-2620252-1D9342A700000578-17_634x430.jpg

Морничаво ММЕ

Pred nekoi 2 nedeli vidov ogromna osa okolu 4-5 cm bese nalik na taa vtorata slika imase sea me zaplasi dan bil toj vid strslen so sestra mi ona zede dve sukala zavesata ja stisna na prozor a ja so tepac i ja ebav ups utepav :p

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom