Стршлен

• Креатор на темата Креатор на темата DANTE
  • Време на започнување Време на започнување

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Локација
Аеродром
Што треба да се направи доколку бидете каснати од стршлен и дали е многу опасно?

Да го извадиш осилото ако останало, и да го триеш местото со патлиџан или малку алкохол, инаку опасно е доколку си алергичен на пчели т.е пчелин отров, ако за најдоцна за 15 минути почуствуваш потешкотии како вртоглавица или проблеми со дишењето барај брза помош и кажи им што е проблемот.

аха, а преку ноќ дали може да касне? јас вчера со другари седиме во маало играме карти на клупи и глеам на сијалицата 3 стршчена залепени... :vozbud:

аха, а преку ноќ дали може да касне? јас вчера со другари седиме во маало играме карти на клупи и глеам на сијалицата 3 стршчена залепени... :vozbud:
Ами ако те најде во темното....

И кај си нашол стршени навечер, риби да не чистевте случајно?

Мора да се оди на лекар веднаш по каснувањето. Треба да ти дадат против отров веднаш и ќе ти кажат што да правиш понатаму. Така барем јас направив кога ме касна, а впрочем и така знам дека треба.

не бе па ти се собравме игравме брич. досадно,топло и што ке праиш ама идат по светлото и затоа имаше на сијалицата во паркот

не бе па ти се собравме игравме брич. досадно,топло и што ке праиш ама идат по светлото и затоа имаше на сијалицата во паркот
Ок сега без мајтап... стршни не идат на светло и не летаат навечер, што и да си видел не било ни стршен ни нешто од родот на пчелите. Било како ти дадовме убави совети со Кики и послушај ги.

При убод од стршлен немора обавезно да дојде до анафилактична реакција, зависи од тоа дали си алергичен или не.Сепак бидејќи токсинот што го испуштаат е бајаги појак од оној на пчели-оси ќе си отидеш на лекар, најчесто во ургентен центар и они ќе знаат понатаму што да прават:)

Ок сега без мајтап... стршни не идат на светло и не летаат навечер, што и да си видел не било ни стршен ни нешто од родот на пчелите. Било како ти дадовме убави совети со Кики и послушај ги.

Имаш грешка :)

Ти не си видел ама јас сум видела :) секогаш кога одам на планина се собират околу сијалица, така да има 100% :)

Ти не си видел ама јас сум видела :) секогаш кога одам на планина се собират околу сијалица, така да има 100% :)

+1 :)

Во Љубаништа (26км јужно од Охрида града), начекав едно створење измутирано или не знам што, заглавено помеѓу прозорот и комарникот (мрежата). Стршлен ама идиотски еден огромен колку пола шака, камо да имав тогаш телефон со камера ќе го снимев, башка и тегла во која ќе го бутнев, и трк на истражување, гарант нова сорта! :pos:
Работата е што сум алергичен на такви створења и ги избегавам а и ова чудо беше навидум језиво и опасно, ама го скинавме на крај со еден дебел стап, е ајде де :) говедо!

Pa noke normalno deka se sobiraat po sijalici. Tocno e deka gubat orientacija ako se naogaat na mesto kade sto nema svetlina noke. A ako ima sijalica ke letaat okolu nea isto kako komarcite. Pozdrav.

Абре деца од големото село! Се вика стршел а не стршлен, стршен или како се сте го нарекле!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom