Н
нихилист
Гостин
Во ред, се надевам дека сега ќе престанеш или барем ќе намалиш со примерите.Ti blagodaram za zabeleskata. Ova mozam da go razberam kako sovet. Tolku e tesko lulturno covek da kaze bez navredi i provokacii ? Primerite koi gi pisuvam se zivi doziveani primeri od koi moze da se vidi krajot za odreden slucaj. Covek neznam dali voopsto zivee ako ne zema primeri i pouki od sekojdnevniot zivot. Primerot ili anegdotata ako ne se vo red,ako ne se sovpagaat,ako ne e taka,togas neka mi kaze nekoj deka sporedbata ne mi e vo red.
Samiot start na temata e "nelogicniot primer" so drzavnite sudenja. Koj ke bide tamu advokatot,koj ke bide tamu obvinitelot,koj ke bide branitelot koi ke bidat svedocite,izvrsitelot..... i jas istoto go napraviv spored naseto veruvanje. Pa kaza deka sekoj zemja si ima svoj sud,taka svajcarec odgovaral vo negoviot sud i spored toa sekoj ke odgovara pred svoeto "bozestvo". Taka i jas spored naseto veruvanje mu kazav deka toa e eden Sud bidejki nie pred Boga site sme zemjani,se raboti za Edna planeta (Zemja). Pa ne mu bese jasno na nekogo toa sto bez da bide prasan postoi a posle ke bide suden. Mnogu ubavo i za toa objasniv so ziv primer,ne prikazna. Deka nikoj ne te kazni tuku sami se kaznuvame so nasite postapki.Samite si go gradime mestoto i domot vo idniot svet. Mozes da mi najdes primedba vo primerot i slucajot a vistinata sekoj na svoj nacin si ja dozivuva i razbira,bilo preku anegdoti ili filozofiranja....
Зошто гледано од некој неутрален аспект, навистина е смешна таа дискусија во која едниот аргументира а другиот раскажува прикаски.