Стоп за задолжувањата на Владата!

• Креатор на темата Креатор на темата ceasar
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сметате дека владата треба веднаш да престане да се задолжува?

• ДА

Гласови: 88 74,6%
  • НЕ

Гласови: 19 16,1%
  • НЕ ЗНАМ

Гласови: 11 9,3%

• Вкупно гласачи
    118
GhostLeader и *LION* да оставиме натсрана тоа бдп, очигледно и тој дел од податоците не ни оди во прилог. Дали ќе му објасните на човек вака лаички од каде ќе се враќаат тие долгови?
Реалниот сектор има голем пад, услугите и трговијата не знам, најверојатно не се ништо подобро. Граѓаните и фирмите се задолжени кај банките и меѓусебно. Нема повеќе што да се продава од фирми ни од земјиште. Буџетот 2 пати веќе е прекројуван, буџетските фирми очигледно кратат од многу нешта во своето функционирање (освен можда вработувањата). Ме интересира како ќе се вратат долговите? Од кои граѓани и од кое стопанство?

GhostLeader и *LION* да оставите натсрана кој и да спомена бдп. Дали ќе му објасните на човек вака лаички од каде ќе се враќаат тие долгови? Реалниот сектор има голем пад, услугите и трговијата не знам, најверојатно не се ништо подобро. Гражаните и фирмите се задолжени кај банките и меѓусебно. Нема повеќе што да се продава од фирми ни од земјиште. Буџетот 2 пати веќе е прекројуван, буџетските фирми очигледно кратат од многу нешта (освен можда вработувањата). Ме интересира како ќе се вратат долговите? Од кои граѓани и од кое стопанство?

Бидејќи ме праша мене ќе кажам дека БЕЗ РАЗЛИКА кој тогаш бил на власт во предходните години (да не рипнат одма алапачите ЕЈ ТИ ВМРОВЕЦ) тоа е последица на нездраво изградена економија.Македонија многу доби со приватизацијата но и многу изгуби,се продадоја големи монополи и огромни фабрики а тие пари да се вложеја во нешто односно ''оплодеја'' сигурен сум дека нема да имаше потреба од влагање во нови долгови сигурно не во олкави колку што се сега.Едниствено да дојдат што повеќе инвеститори во Македонија,да се отворат што повеќе фабрики,а од друга страна Македонија има огромни количини на минерални ресурси и тоа се само 70% искористени.Ние им се смееме на грција ама грција има најголеми минерални ресурси можеби во цела Европа и нив да ги искористи целосно ќе излезе од криза за 5 дена но политиката не ја кројат ни грци ни Македонци...

Бидејќи ме праша мене ќе кажам дека БЕЗ РАЗЛИКА кој тогаш бил на власт во предходните години (да не рипнат одма алапачите ЕЈ ТИ ВМРОВЕЦ) тоа е последица на нездраво изградена економија.Македонија многу доби со приватизацијата но и многу изгуби,се продадоја големи монополи и огромни фабрики а тие пари да се вложеја во нешто односно ''оплодеја'' сигурен сум дека нема да имаше потреба од влагање во нови долгови сигурно не во олкави колку што се сега.Едниствено да дојдат што повеќе инвеститори во Македонија,да се отворат што повеќе фабрики,а од друга страна Македонија има огромни количини на минерални ресурси и тоа се само 70% искористени.Ние им се смееме на грција ама грција има најголеми минерални ресурси можеби во цела Европа и нив да ги искористи целосно ќе излезе од криза за 5 дена но политиката не ја кројат ни грци ни Македонци...
тоа значи дека овие години условите и нивото на инвестициите се многу ниски за да се издржат трошоците во буџетот и задолжувањата. Додека да дојде голема сума инвестиции или се зголеми економскиот раст (пак бдп :) ) треба да се скрати од нешто, да се стегне ременот. Затоа и повеќето, заради сево ова што се јало пило, се за стопирање на задолжувањата кои овие години се товар. Зголемувањето на администрацијата, трошоците за патувања и семинари во странство, награди и неуспешни проекти и активности (попис, субвенции на земјоделците, некомерцијални градби) требаше одамна да се стопираат.

тоа значи дека овие години условите и нивото на инвестициите се многу ниски за да се издржат трошоците во буџетот и задолжувањата. Додека да дојде голема сума инвестиции или се зголеми економскиот раст (пак бдп :) ) треба да се скрати од нешто, да се стегне ременот. Затоа и повеќето, заради сево ова што се јало пило, се за стопирање на задолжувањата кои овие години се товар. Зголемувањето на администрацијата, трошоците за патувања и семинари во странство, награди и неуспешни проекти и активности (попис, субвенции на земјоделците, некомерцијални градби) требаше одамна да се стопираат.

Се сложувам,ременот требаше да се стегне и сега но и од многу порано требаше.Исто се сложувам дека треба да има разбирање да се скратат тие субвенции,некомерцијални градби и друго макар целосно го подржувам Скопје 2014 но сепак на спомениците нигде не им се брза и можеја да почекаат уште некоја година кога чекале толку време.Кога веќе треба тие пари да се дадат за нешто нека се дадат на крај краева за Армијата,барем ќе се купеше едно солидно вооружување или пак да се отвореја некакви фабрики или нешто слично пак да повторам ЗА ДА СЕ ПОВРАТАТ ТИЕ ПАРИ УМНОЖЕНИ ВО ПОГОЛЕМА ЦИФА.Но таква е политиката на оваа влада,со задоволството на граѓаните ја држи цврсто својата позиција на власт.Ние може овде до утре сабајле да се надзборуваме,надмудруваме и се по ред но ако сакаме да имаме јака економија треба/ла сегашната и минатата влада да речат чекај прво да обезбедиме сигурна КОЛКУ ТОЛКУ иднина на буџетот.Никогаш нема да имаме јака економија било кој да е на власт иста песна е секогаш друга е само политиката на крадење и трошење..

значи тоа што сега се задолжува владата на сите страни, правејќи нереални буџети кои ги ребаласира по 2 пати во година и што троши пари на глупости - е поради лошата приватизација? не поради неразумното трошење од 2006 наваму?

јас би сакал конкретни податоци, а не паушални изјави. поготово не од типот „грција може да излезе од криза за 5 дена“; да беше тоа вистина -сигурно ќе го направеа тоа. не се будали грците да умираат и сите да ги дупат, а они можеле за „5 дена“...
патем, како ќе дојдат „силните повеќе инвеститори“? како ќе се „отворат фабрики“?
оф топик: ј меѓу „и“ и „а“ - не „по други места“....
ти викам ја цури, ова-она, ти не.

GhostLeader и *LION* да оставиме натсрана тоа бдп, очигледно и тој дел од податоците не ни оди во прилог. Дали ќе му објасните на човек вака лаички од каде ќе се враќаат тие долгови?
Реалниот сектор има голем пад, услугите и трговијата не знам, најверојатно не се ништо подобро. Граѓаните и фирмите се задолжени кај банките и меѓусебно. Нема повеќе што да се продава од фирми ни од земјиште. Буџетот 2 пати веќе е прекројуван, буџетските фирми очигледно кратат од многу нешта во своето функционирање (освен можда вработувањата). Ме интересира како ќе се вратат долговите? Од кои граѓани и од кое стопанство?

Нема да ги вратиме никогаш.

Државата ќе позајмува и позајмува до локалните избори,после нив одма 21% ДДВ и зголемување на некој акцизи како цигари и алкохол.

И на крај реалната економија ќе пропадне под тежината и државната администрација ќе протестира и краде по ГТЦ,

Ете тоа ни е иднината.

.

.

значи тоа што сега се задолжува владата на сите страни, правејќи нереални буџети кои ги ребаласира по 2 пати во година и што троши пари на глупости - е поради лошата приватизација? не поради неразумното трошење од 2006 наваму?

јас би сакал конкретни податоци, а не паушални изјави. поготово не од типот „грција може да излезе од криза за 5 дена“; да беше тоа вистина -сигурно ќе го направеа тоа. не се будали грците да умираат и сите да ги дупат, а они можеле за „5 дена“...
патем, како ќе дојдат „силните повеќе инвеститори“? како ќе се „отворат фабрики“?
оф топик: ј меѓу „и“ и „а“ - не „по други места“....
ти викам ја цури, ова-она, ти не.

Не не,ребалансот на буџетот е едно а лошата приватизација е друго.Јас ја спомнав дека тогаш имавме чист капитал од вредост од 5 милијарди евра тоа значи 3 пати поголема сума од нашиот сегашен буџет.Ако тие пари се искористеја за државата а не за приватни џебови срамота би била кога Македонија би морала да позајмува после големи кредити и суми на пари.А за грците ете да не биде паушално и да не давам јас линкови зошто сигурно ќе се избаци некој да каже ГЛЕЈ ОД ПРОВЛАДИН ВЕСНИК ДАВАШ ЛИНК ете ти сам пиши на google грција има минерални богатства и сам прочитај а може да побараш и да други јазици можеби има многу поубаво објаснето.

Не не,ребалансот на буџетот е едно а лошата приватизација е друго.Јас ја спомнав дека тогаш имавме чист капитал од вредост од 5 милијарди евра тоа значи 3 пати поголема сума од нашиот сегашен буџет.Ако тие пари се искористеја за државата а не за приватни џебови срамота би била кога Македонија би морала да позајмува после големи кредити и суми на пари.А за грците ете да не биде паушално и да не давам јас линкови зошто сигурно ќе се избаци некој да каже ГЛЕЈ ОД ПРОВЛАДИН ВЕСНИК ДАВАШ ЛИНК ете ти сам пиши на google грција има минерални богатства и сам прочитај а може да побараш и да други јазици можеби има многу поубаво објаснето.
„што би било кога би било“ не е баш одговор на прашањето кое ти се поставува: кој ќе ги врати парите од „баханалиите“ кои сега се случуваат? што праиме после пијанката? и најважно; дали „пијанката“ треба под итно да сопре? тоа беше прашањето. не дали некој крадел пред 15 год...

за грција не знам и не ме интересира. ама, далеку од памет е да се тврди дека има минерални богатства за инстант излагање од криза, а не ги употребува. зошто? дека се глупи? дека не знаат како да ги експлоатираат, што ли?

Но таква е политиката на оваа влада,со задоволството на граѓаните ја држи цврсто својата позиција на власт.

2ztesf4.jpg

„што би било кога би било“ не е баш одговор на прашањето кое ти се поставува: кој ќе ги врати парите од „баханалиите“ кои сега се случуваат? што праиме после пијанката? и најважно; дали „пијанката“ треба под итно да сопре? тоа беше прашањето. не дали некој крадел пред 15 год...

за грција не знам и не ме интересира. ама, далеку од памет е да се тврди дека има минерални богатства за инстант излагање од криза, а не ги употребува. зошто? дека се глупи? дека не знаат како да ги експлоатираат, што ли?

На овој или на оној начин ќе ги врати народот сигурно нема од џеб некоја политичка партија.Како што ти рече ''пијанка'' треба да сопре од проста причина да се види што е од витално значење за Македонија,што моментално нас ни треба во областа на Безбедноста,Економијата,Стопанството и ете земјоделството.Но според мене овие првите две се најважани и кога тие би се довеле на едно добро ниво тогаш може и Скопје 2050 да се прави а не 14.Нас ни е мана што фрламе ете пари на нешто што не е од исклучително значење за нас,кога би се стегнал ременот и сите тие пари за споменици,градби,субвенции,почакување на пензии и слично би се допрело тогаш во буџетот би влегле добри да не речам солидни и големи суми на пари.Со нив би се потпомогнала економијата да биде на Алумински ако не на железни нозе.А ако е таа на добри нозе тогаш ќе може и другото да биде.И грција да размислува трезвено со сите тие милијарди дадени и отпишани,со цел тој туризам и со целосно искористување на нивните минерални богатства верувам дека би излегле.Но како и ние и они во најголема криза најмногу се вооружија.Место да ја гледаат економијата они изнакупија борбени авиони,тенкови и фрегати од Франција..

Државата ќе позајмува и позајмува до локалните избори,после нив одма 21% ДДВ и зголемување на некој акцизи како цигари и алкохол.

И на крај реалната економија ќе пропадне под тежината и државната администрација ќе протестира и краде по ГТЦ,

Ете тоа ни е иднината.
.

Не по ГТЦ, по Скопје Сити Мол. А ДДВ нема да зголемат се дури ММФ дава кредити.

Ете тоа ни е иднината.
.
после изборите држте му се добро,затегнувај коланот,крпи шалварите........не гинат нови поскапувања на енергенсите(струја,бензин),зголемување на ДДВто неминовно,нели оправдување најниско ДДВ сме плаќале итн итн

Не по ГТЦ, по Скопје Сити Мол. А ДДВ нема да зголемат се дури ММФ дава кредити.

Ова што сега се зима е со смешни камати.Нема шанси државна инвестиција да има поврат колку што се каматите на кредитите што ги зимаме се се од 5% нагоре каматите а еднаш се фалеја и дека за 6% земале кредит.

Тоа значи дека тие кредити треба да бидат инвестирани во нешто што вредноста ќе си ја зголемува 6% годишно само за да се остане во позитивна 0 при враќањето.

Зголемување на државна администрација и број на споменици по 6% годишно не се рачуна како зголемување на вредност на инвестиција.

ММФ нема што вредно да преземе за своите другари па да ни дава вечно кредити.И да сакаат нешто нивните пријатели можат само да дојдат да им стават 100К во џеп и нашите одма ќе им создадат монопол на некоја гранка само треба овие да се изјаснат дека се заинтересирани.

Србија е веќе на 100% од буџетот да им иде на тековни трошоци ,Македонија ќе биде на истото дереџе за 1-2 години максимум тогаш веќе после 20 години шутирање на конзервата по патот конзервата ќе ја шутнеме во провалија.

Па потоа кога скоро цела администрација ќе добие автоматски отказ од работа,а пензионерите нема веќе пензија да видат баш ќе сакам да ги гледам паразитите како ќе цмиздрат зошто се што се случува е по нивна вина.

.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 23:10 ---
после изборите држте му се добро,затегнувај коланот,крпи шалварите........не гинат нови поскапувања на енергенсите(струја,бензин),зголемување на ДДВто неминовно,нели оправдување најниско ДДВ сме плаќале итн итн

Ма купете си оружје прво па нека прават они што сакаат.

.

Кој се клади со мене дека 2015 и 2016 ке имаме буџетски дефицит над 4% ???

Се намалува бројот на работници во индустријата

28.09.2012 | 14:01​
Прочитано: 30​

12492.jpg
Незапирлив тренд на намалување на бројот на работници во индустријата. Заводот за статистика објави дека во август во однос на истиот месец лани бројот се намалил за 4,1%.
Најголем пад од пет проценти има во секторот на преработувачката индустрија, потоа кај производството на метали и неметали, производството на мебел и електрична енергија.
Податоците покажуваат намалување на бројот на вработени од 2,1% во осумте месеци од годинава во споредба со истиот период лани.

ИЗВОР ДРЖАВЕН ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА

Соопштението е од областа: Индустрија

Share on twitter​
Share on email​
Share on print​

Индекси на работниците во индустријата

петок, 28 септември 2012

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во
август 2012 година во однос на август 2011 година изнесува 95.9.
Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во август 2012 година, во однос на август
2011 година, бележи пораст од 0.1%, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 5.0%, а во
секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 0.7%.
Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во август 2012 година, во однос
на август 2011 година, бележи опаѓање кај Интермедијарни производи, освен енергија за 1.7%, Капитални
производи за 10.4%, Tрајни производи за широка потрошувачка за 8.6% и Нетрајни производи за широка
потрошувачка за 5.7%.
Индексот на бројот на работниците во индустријата во периодот јануари - август 2012 година, во однос на
периодот јануари - август 2011 година, изнесува 97.9.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom