Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
Малку е збунувачка целата работа, мислам не е објаснета до крај! Што ако ја поднесам со просек од 8,9 на ПМФ за стипендија од тип А и при тоа паднам на список испод 170 студенти, дали ќе ме префрлат во друга група т.е. тип Б, или го губам правото да станам потенцијален корисник на стипендија?

Informacijava e dobiv pred dva sati i glasi vaka :
Studentiskite krediti ke Vi bidat isplateni.Soglasno novata metodologija nema poveke da se davaat krediti tuku samo stipendii, no Vie kako stari korisnici na krediti ke prodolzite da go koristite kreditot se dodeka gi ispolnuvate uslovite propisani vo dogovorot

Горан Галевски
Одделение за односи со јавност
Министерство за образование и наука
Мито Хаџивасилев Јасмин бб.
1000 Скопје
Ministry of education and science
Republic of Macedonia
Bul. "Mito Hahzivasilev Jasmin" bb 1000 Skopje

Знае ли некој да ми одговори на ова прашање, кое гласи вака: Нели бараат 90% да имаш положено од предвидените испити, јас на пример, во трета година требаше да имам 36 предмета, НО јас зедов плус уште 6, дали и тие 6 предмета ми спаѓаат во предвидените испити? И, дали тие од министерството се раководат според книгата за предвидени испити на самата катедра? А од сите семестри (8) имам предвидени 46 предмета.
Поздрав

знае ли некој точно до кога се продолжуваат студентски кредити . Дали до 20 Ноември или пак до 30 Ноември.
Овие од Министерството за необразование и арамолепци изгледа стануват измамници и оставајќи ги студентите во магла и неинформираност сакаат да го изгубат правото на студентски кредити.
АЛАРМ :: АКО НЕ ГО ПРОДОЛЖИТЕ СТУДЕНТСКИОТ КРЕДИТ ЗНАЧИ ДЕКА НЕ ГИ ИСПОЛНУВАТЕ ПОВЕЌЕ УСЛОВИТЕ И АВТОМАТСКИ ЌЕ МОРАТЕ ДА ГО ВРАЌАТЕ КРЕДИТОТ ОД ПРВИ ЈАНУАРИ ИДНАТА ГОДИНА.
ДОБРО ПРЕСЛУШАЈТЕ СЕ АКО МИСЛИТЕ ДА АПЛИЦИРАТЕ ЗА НОВИТЕ СТУДЕНТСКИ СТИПЕНДИИ ПА САКАЈЌИ СТИПЕНДИИ ДА НЕ ЗЕМЕТЕ НИШТО И ОЗГОРА НА СЕ ДА ВРАЌАТЕ КРЕДИТ

Sakam da prasam nekoj i ako moze brz odgovor dali za prodolzuvanje na kredit mora licno da se otide ili moze nekoj dr lice so licna karta.

Што е ова сега не сваќам ...значи на сметките пуштиле 4840 ден. за студентскиот кредит за оние што аплицираа за 2009/2010 ??? Затоа што нели рекоа сега пред некој ден дека нема да ги добиеме тие пари се укинува стдентски кредит???

знае ли некој точно до кога се продолжуваат студентски кредити . Дали до 20 Ноември или пак до 30 Ноември.
Овие од Министерството за необразование и арамолепци изгледа стануват измамници и оставајќи ги студентите во магла и неинформираност сакаат да го изгубат правото на студентски кредити.
АЛАРМ :: АКО НЕ ГО ПРОДОЛЖИТЕ СТУДЕНТСКИОТ КРЕДИТ ЗНАЧИ ДЕКА НЕ ГИ ИСПОЛНУВАТЕ ПОВЕЌЕ УСЛОВИТЕ И АВТОМАТСКИ ЌЕ МОРАТЕ ДА ГО ВРАЌАТЕ КРЕДИТОТ ОД ПРВИ ЈАНУАРИ ИДНАТА ГОДИНА.
ДОБРО ПРЕСЛУШАЈТЕ СЕ АКО МИСЛИТЕ ДА АПЛИЦИРАТЕ ЗА НОВИТЕ СТУДЕНТСКИ СТИПЕНДИИ ПА САКАЈЌИ СТИПЕНДИИ ДА НЕ ЗЕМЕТЕ НИШТО И ОЗГОРА НА СЕ ДА ВРАЌАТЕ КРЕДИТ
друже, што се замараш што ти викаат тие од министерство, си имаш договор, и во секој договор и за стипендии и за кредити пишува дека мора да се продолжи до 20 ноември.

Sakam da prasam nekoj i ako moze brz odgovor dali za prodolzuvanje na kredit mora licno da se otide ili moze nekoj dr lice so licna karta.

јас коа аплицирав си донесов само уверение, потврда и индекс, лична карта не ми побараа, не сум сигурен но мислам дека може некој друг да ти го продолжи договорот... но најсигурно ти е ти лично да си отидеш, али доколку не си во состојба да отидеш таму од Х причини, прати друг и пробај :)

Што е ова сега не сваќам ...значи на сметките пуштиле 4840 ден. за студентскиот кредит за оние што аплицираа за 2009/2010 ??? Затоа што нели рекоа сега пред некој ден дека нема да ги добиеме тие пари се укинува стдентски кредит???
се чудев и јас на ова, но искрено не треба на нас да ни е грижа за тоа, бидејќи битно е тоа дека ни ги пуштија парите :) иначе ниту самиот министерот не го знае одговорот на твоето прашање :toe:
:salut:

Да не дозна некој што треба да прават тие што исполнуваат услови и за тип А и за Б? Треба два пати да поднасаме или не? Фала:smir:

A ЗНАЕ ЛИ НЕКОЈ АКО НЕ ГО ПРОДОЛЖИШ ДОГОВОРОТ ЗА КРЕДИТ ЗА ДА МОЖЕШ ДА КОНКУРИРАШ ЗА НОВИТЕ СТИПЕНДИИ ДАЛИ ОД ЈАНУАРИ СЛЕДНАТА ГОДИНА ЌЕ МОРА ДА ПОЧНЕШ ДА ГО ВРАЌАШ ДОТОГАШ ЗЕМЕНИОТ КРЕДИТ.
МИНИСТЕРСТВО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ: OДГОВОРЕТЕ БРЕ ЗАСПАНИ КЛАТИВРАТАЗЕМАЈПЛАТА

Убаво прашање, вака поставено и од моја страна - ама кој да ти каже. Освен тетката во МОН...

и сега на нас што аплициравме 2009/2010 за кредитот имаме права да поднесеме пак документи за продолжување или ???

и сега на нас што аплициравме 2009/2010 за кредитот имаме права да поднесеме пак документи за продолжување или ???
Очите слабо ги употребуваш а?
па мајке му, у 10 претходни постови пишав дека мора да го продолжиш догоровот, и тоа до 20, или уште поточно можеш само уште утре да го продолжиш договорот, бидејќи петок е неработен ден и после е викенд...а мислам дека за викенд не работи министерството. А ако не го продолжиш договорот спремај се да си ги отплатиш тие 21-22 000 што ќе ти ги пуштат сега.
не сфаќам зашто некој луѓе не пробуваат да пролистаат назад две три страни и да прочитаат што пишува таму... бидејќи цело време се повторуваат 5-6 прашања низ 80 страници од темава.:toe:

а зошто тие идиоти од Министерство не ни дадат можност да преминеме од корисници на кредит во корисници на стипендии ако исполнуваме услови.
Па не е фер, да не кажам тежок збор, да мора да изгубиме кредит ако сакаме да конкурираме за новите стипендии
ЕЕЕЈ МИНИСТЕРСТВО ДА СЕ ЖАЛИМЕ ДО УСТАВЕН СУД ЗАРАДИ НЕРАВНОПРАВЕН ТРЕТМАН И КРШЕЊЕ ЧОВЕКОВИ ПРАВА

Да не дозна некој што треба да прават тие што исполнуваат услови и за тип А и за Б? Треба два пати да поднасаме или не? Фала:smir:
Не смее за два вида стипендија да се аплицира, пишуваше во весник во кој беше обајвен конкурсот.
И јас во врска со овие типови имам прашање, имам просек над 9, висок просек значи, ама има многу мал број на стипендии, се мислам дали да аплицирам под а или б..Прашањето ми е, дали на пример мислите вие, дека ако еве аплицирам под а(значи просек над 9)наредниот конкурс наредната година нема да имам право да ја продолжам стипендијата доколку немам остварено просек над 9?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom