Стипендии за Ромите

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Локација
Пустец
Добро, дали е ова нормално?

Вчера кај мене во гимназија ги собраа Ромите кои не се во голем број, и им беше објаснето дека ако годината ја завршат минимум со многу добар успех(3,50) ќе добијат награда од 2000 евра. Да, 2000 евра, не 200. А преку годината и вака и така ќе си земаат стипендија од 2000 денари месечно.
Па добро, мисли ли некој на македончињата и децата од другите националности кои навистина немаат пари а се со одличен успех? Ги прашува ли некој нив како им е? Ромите се прават невини жртви, вакви-такви, а ги гледам кај мене во комшии сите се со по две коли, кренале куќи на три спрата со огради од ковано железо. За образование пари немаат, а за свадби од по недела дена имаат?
Кај мене во клас има двајца Роми, ќе ја земаат стипендијава, а по цел ден ми прават муабети и ми ја трујат главата дека ќе земале графички картички, процесори, Сони тројки и уште што не.

Што мислите вие? Треба ромите да добиваат стипендии или не?

Па ти сега дозна? Тоа е све потпомогнато од СОРОС. Плус, не само што ќе земат стипендија, туку само тие имаат право на ментори, т.е. на професори кои ќе им помагаат на тоа што не им е јасно. Ама, кај мене сега поголем дел од нив не земаа стипендија пошто просекот им беше под 3,50.

Хм..кај нас вчера иди педагогот во клас и вика има Роми?Пошто нема, си замина.
Ете зошто ги барале:)

Он топик.Не знам, на тие што им треба помош нека им дадат.А на тие што имаат пари за сателитски, компјутери, долче и габана и сони 3ки не треба да им даваат.Ко ние "белите" сите ко брод да сме полни па не ни треба помош:wink:

Ако завршат со 5,00 шо им даваат? Бемве кабриолет? :)))

Абе знаев јас дека им даваат стипендии. Ама знаев само за таа од 2000 денари. Што па у пм е тоа 2000 евра за многу добар успех?
И како што вели Егзотик, нека им дадат на тие што немаат финансии, а не на некои чорбаџии.

Јас сум за, барем да учат малце ако не друго. И не се сите како примерот на ЈенуГрл, немат сите куќи и коли. Нека им се дава.

Јас сум за, барем да учат малце ако не друго. И не се сите како примерот на ЈенуГрл, немат сите куќи и коли. Нека им се дава.
Да им се дава, ама не се само циганите сиромашни и прости(исто така не се сите Роми сиромашни ) , има и македонци кои се сиромашни, а нивното дете би сакало да учи.
Значи испаѓа дека подобро у школо наместо македонец да се запишеш како Ром бидејќи повеќе права би имал, ем стипендија би земал , ем ментор. затоа што македонците се ставени како граѓани од втор ред.
И ова не е ништо чудно, да знаете...

Глупости :pos: 2.000 евра ама џабе нема да можат да поминат со многу добар успех...:).

Замисли обратна ситуација, стипендии за сите кои ќе поминат со многу добар успех, освен за Ромите не може, која галама ќе се кренеше :)

И сега некој од Ромиве што има врски одма 3ки и 4ки оцените и лап 2.000 евра:)
Нема лабаво.

Море за две иљади евра не ти треба врски ке учиш и за одличен ако треба.

Море... 2.000 евра и не се малку пари за еден ученик во средно!
Плус тоа и по 2.000 денари секој месец... ова е лотарија за ромите :).

Не, готово, на факс јас ќе заокружам дека сум ромка. Може ваучер за компјутер уште бруцош ќе ми дадат, а камоли апсолвент.

Кога има стипендии за ромите зошто да нема стипендии и за нас македонците?:) И ние сакаме 2.000 евра:).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom