Сте биле ли на ромска свадба?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.099
Веб-сајт
www.kajgana.com
Вечерва ја имав таа можност. Веднаш да кажам дека беше интересно искуство кое не се пропушта и кое не верувам дека повторно би ми се пружила шанса да го доживеам.

Накратко ќе ви опишам како го доживеав настанот. За разлика од нашите свадби, ромските свадби не се прават задолжително преку викенд. Уште една разлика е тоа што веселбата во ресторанот започнува малку подоцна од нашите вечерни свадби. Пристигнавме таму (ресторанот Каскада во Карпош 4, до мостот Обединети Нации) околу 22 часот, а младоженецот и невестата се уште не беа пристигнати, иако ресторанот беше полн со гости кои нестрпливо ги чекаа. како претходница на веселбата во ресторан, обичај е домашната веселба за најблиските. Околу 22:30 пристигнаа. Исто како и на нашите свадби, влегоа по патека со факели, потоа следеше шампањското и здравицата. Започна веселбата, се свиреше ромско, македонско, народно, забавно. Македонски ора на ромска музика, македонски ора на македонска музика. Реткост е да видиш толку позитивна атмосфера на наши свадби, толку позитивни и весели фаци кои делуваат безгрижно и целосно се препуштени на славењето, огромен бран на позитивна енергија која ја чувствуваш.

Чувството дека на некој начин не припаѓаш таму и "стравот" од непознатото, од обичаите кои не ги познаваш кое го имав на почетокот го снема во првите 5 минути. Искрени фаци те канат да станеш на чочек, ти подаваат рака да се фатиш на оро.
На нашите свадби навикнати сме на стандардни ресторански порции. Овде се мези месо цело време, фрчат порции ќебапи, плескавици, стекови и сите облици на месо. И овде младоженците ја сечат заеднички сведбената торта и делат на гостите.

Е сега најинтересното - кога влеговме немаше никој кој ги прима подароците. За разлика од нашите свадби каде те пречекуваат младоженците кога ќе влезеш, овде е сосема различно. Ни беше чудно, не знаевме кога да го дадеме подарокот и не копкаше до самиот крај. Не видовме никој да дава подарок. Откако беше принесен десертот, човек со микрофон во рака почна да оди по масите. Набргу сфативме дека всушност кај него се предаваат подароците (сите во пари) и дека јавно (и транспарентно, нема заебанција и празни пликови) кажува кој колку им дал бакшиш на младите.

Се на се, позитивно и интересно искуство.

Мистичен напиша:
Е сега најинтересното - кога влеговме немаше никој кој ги прима подароците. За разлика од нашите свадби каде те пречекуваат младоженците кога ќе влезеш, овде е сосема различно. Ни беше чудно, не знаевме кога да го дадеме подарокот и не копкаше до самиот крај. Не видовме никој да дава подарок. Откако беше принесен десертот, човек со микрофон во рака почна да оди по масите. Набргу сфативме дека всушност кај него се предаваат подароците (сите во пари) и дека јавно (и транспарентно, нема заебанција и празни пликови) кажува кој колку им дал бакшиш на младите.
Е за истово и јас сакав да напишам уште пред да го прочитам овој пасос. И ние отидовме со подарок на ромска свадба и гледаме никој не носи подароци и прво си помисливме демек се посиромашни и немаат пари за да купуваат ама после кон крајот на свадбата тој човекот со микрофонот ги пројде сите семејства и сите даваа пари (всушност тоа и бил поклонот). И кога дојде до нас и татко ми извади пари и даде. Инаку како што кажа Мистичен, се е јавно и сите на микрофонот кажуваат колку пари им дале.

Da, sum ja imal taa prilika dva pati.
Jebi ga, sekoj grad vo MKD si ima razlicni adeti za tie ceremonii, a ne pak pomegju razlicni etnikusi. Interesno da se vidi se, vo sekoj slucaj ...
Jas sum bil ednass i na turska svadba, i ednass na albanska.

Интересно е како ги најавуваат поклоните во една прилика еден френд беше кумот дал за поклон ново бе-ем-ве ама клучевите биле во некое си тенџере ставени и типот што најавува на микрофон рекол
-Кумот даде тенџере и присутниве пак со негодување ууууууууууааааааа

-Ама во тенџерето клучеве од бе-ем-ве и тогаш контра-реакција то куме аплаузи овации
Иначе лично неам појдено

Не сум била гостин на ромска свадба, ама пошто во маало кај мене врие од нив, сум гледала од страна. Сега дури ни они не си следат скроз обичаите. Порано една нивна свадба траеше по 3 дена, со свирачи, со тие нивни носии, шалвари и незнам каквви традиционални облеки, ама и они изгледа го прифатија малце од малце ресторанското славење на свадба. Порано ќе наредеа маси сред улица или во некој нивни поголем двор, па сите гости јадат, пијат, па полсле иде тоа прошетката по улици и пиштење на жените (овој дел највеќе го марзев), па ке си се вратат кај јадењето и 3 дена нема мир! Колку пати полиција ги растерувала. Абе ок е они да си слават ама понекогаш претеруваат, озвучење носат ко на концерт!

епа вака, сум бил на ромска свадба зш ќе мене во маало има доста роми и така не поканија цела тајфа и им отидовме и морам да признаам дека си поминав НЕЗАБОРАВНО , мислам ромите се закон абе не штедат за ништо и дефинитивно знаат да прослават на прав начин(за нив може за некој друг не).
погоре Marata спомна дека више ромите не славеле како порано, јас не се согласувам со тоа, зш знам дека уште си ги поштуваат тие веселби по 3 дена и сите тие попатни работи што идат со нив , а фала богу дека и се наоѓаат и некои кои си сакаат да си прослават во ресторант , мислам на крај на краева тоа си е нивен избор и право

Koga bev u sutka kaj eden drugar imase u blizina romska svadba. Toa eci muzika cela sutka e na noga, site da vidat koj pravi svadba. E u toa vreme nema sansi da pomines na ulica posto se e preblokirano

Ихаа, Мистично Мануш, дал.... 100 Еври (аплауз од сватовите)
Инаку уште еден детал кога сме кај даровите. Сите дарови се запишуваат во тефтер, потоа коа младоженецот иде кај другите на свадба требе да даде колку што му дале коа му биле на свадба или уште малку повеќе.
Детал што ми го кажа татко ми (има идено на преку 10 свадби коа сум бил мал).
Инаку најголемата свадба во Македонија ја има направено Амди Бајрам кога го женеше најстариот син, постарите форумџии од Скопје сигурно се сеќаваат на тој настан.
Инаку што уште да пишувам.... Озвучувањето секогаш е во преден план и подесено да ствара ЕХОООО.....
Инаку еднаш имаше свадба во комшии баш на мојот роденден среде среда :) Така да преку ден дома не пуштаф системот за музика да слушам

Flik напиша:
епа вака, сум бил на ромска свадба зш ќе мене во маало има доста роми и така не поканија цела тајфа и им отидовме и морам да признаам дека си поминав НЕЗАБОРАВНО , мислам ромите се закон абе не штедат за ништо и дефинитивно знаат да прослават на прав начин(за нив може за некој друг не).
погоре Marata спомна дека више ромите не славеле како порано, јас не се согласувам со тоа, зш знам дека уште си ги поштуваат тие веселби по 3 дена и сите тие попатни работи што идат со нив , а фала богу дека и се наоѓаат и некои кои си сакаат да си прослават во ресторант , мислам на крај на краева тоа си е нивен избор и право
Да, најсиромашен народ, а највеќе се расфрлаат кога се работи за веселба. Закон се бе. А не, ќе отидеш на свадба кај некој Егеец или Влав, и ќе ти стаат по едно ордеверче мизерно(дали да го гледаш или да го јадеш), скромен бенд, атмосфера нула... А Циганите бре, му лепат илјадарки на чело на Ферус и на другите свирачи, ич не му ја мислат! :bravo:
П.С. Без навреда за сите Егејци и Власи на форумов. Не ми беше поентата да генерализирам, само дадов пример, од лично искуство :wink:

Sum bila na romska svadba , vesela edno vreme samo tapan cukase a site igraja , se igrashe sve od coceci do tradicionalni ora kako kucano , nevestinsko pajdusko i drugi . Koga igras napred ti davaat pari , jas mala bef mozi 13 godini togas i dojde eden cicko i mi otvori novcanik da si zemam pari kolku sakam za cesta , nesto za oroto , jas se uplashif i izbegaf , dete diasporce site se smeea :) ama se na se ok iskutsvo... kaj nas vo Resen cela mala e polna turci i gjupci ama site se nadvor i mozite da zamislite kakvi svadbi i suneti pravat:) I vo svedska e slicen adetot so poklonite , mladozenscite sednuvaat na sred sala i pocnuvaat da otvaraat poklonite pred site , i na site mu se zablagodarvaat ( ama ok 60 gosti e gooolema svadba vo Svedska )

od strana ednas imav sansa da sledam na kratko so se desava....ludnica se,i bogami kako se spremat za svadba...alal da im e

Дедоми има ,,крстено,, и венчано Роми.На свадбата иако мал се сеќавам на еден момент.Додека не дојде кумот никој ништо не смееше да земе од масата.Кога пристигна кумот една од домаќинките го излижа копанот и му го однесе на кумот за да не се покапи.Сега имам вработено во мојата фирма Кар'ци.Тоа се Роми кој што ја примиле православната вера.И од нив дознавам многу моменти за нивниот живот.Една интересна работа кај нив е кога ќе се верат момчето и невестата таа вечер додека гостите се веселат тие во друга соба се сексат,и момчето не крајот треба да покаже чаршав со крв.Ако тоа не го покаже ќе падне голема брука.Обично ќе се врати невестата кај нејзините.И кога ќе одат да ја барат нечија ќерка за снаа обавезно ја прашуват дали е ,,поштена,,.И нема лажење.Сум им велел зошто на чаршавот не стават сок или слично?Но тие велат дека нема шанси да не познаат.И обично се женат мошне млади на 16-17 години.Кај нив 21-22 години се веќе стари моми и ерѓени.А сум гледал и тепачки на нивни свадби бидејки некој дал малку пари.

не.ама можеби ке одам

Ne mi spomnuvajte .........................................................lol..................................sekoj den sum skoro na takva svadba , posto ziveam u cigansko maalo ...........edna svadba ja pravat 3 dena , dobiv nerven slom od nivnata muzika

Ne sum bil i ne veruvam deka ke bidam oti nemam nikakva vrska so nekoj cigani.... a bas bi sakal da prisustvuvam na takvo nesto kako sto objasni Misticen, toa mi se cini bas interesno. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom