Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Вака вика
вкупно работоспособно население - 1,671,725
вкупно активно - 957,790
вкупно вработени - 687,465
вкупно невработени - 270,325
вработени во приватен сектор - 530,285
вработени друг сектор ( државен, мешовит) - 157,180[DOUBLEPOST=1412352034][/DOUBLEPOST]Интересни работи во статистикава
вкупно населени од 15 до 24 години - 289,000
вкупно над 65 години - 212,000
вкупно население од 25 до 64 години - 1,170,000
вработени, ( и државно и приватно ) рековме претходно 687,000
Како, јбт, стапка на невработеност е 28,2 % ???
Под претпоставка дека сите до 25 години студираат и не бараат работа и сите над 65 остваруваат право на пензија, тогаш доаѓаме до бројка од цца 483,000 што не се вработени
Јас кога учев математика беше над 41 %
Не, туку има врска со глуп / поглуп / слепец / Mister No.Има врска нешто со
лага / поголема лага / најголема лага / статистика ?
(270325/957790)*100 = 28.2 %
А колку познаваш што работат на црно, а се водат како невработени?Не, не....
Јасно ми е мене како дошле до бројката од 28,2%. Рачунањето е невработени лица спрема број на лица што активно бараат работа, односно редовно се пријавуваат во Завод.
Ама,
Ако има 1,170,000 лица на возраст од 25-65 години, а од нив вработени се 687,000 лица, значи остануваат 483,000 што НЕ СЕ вработени.
Значи, ако си невработен, ама редовно не се пријавуваш во Завод, тогаш не си во графата на активно население и едноставно државата не те рачуна за невработен ?
Јас на пример, на 2 пати сум останувал без работа по 2-3 месеца , ама едноставно никогаш не сум се пријавил во Завод. Како што познавам и други што не се пријавуват.
Па сега , сигурно помалку од тие што се невработени а не се пријавуваат во завод ! Така да вистинскиот процент е тука некаде ама не 28 %.А колку познаваш што работат на црно, а се водат како невработени?
Што има тука чудно!? Тие што се невработени и активно бараат работа, пријавени се во завод како невработени. Другите најверојатно не им треба работа, пошто заработуваат на друг начин. Работа на црно, работа преку интернет, земјоделие, се иселиле од државата и сл.Ама,
Ако има 1,170,000 лица на возраст од 25-65 години, а од нив вработени се 687,000 лица, значи остануваат 483,000 што НЕ СЕ вработени.
U tie 483000 ima sigurno minimum uste 100.000 skrieni administrativci i volonteri, za koi ne smee da se zbori i da se znae. Tuka lezi zajakotНе, не....
Јасно ми е мене како дошле до бројката од 28,2%. Рачунањето е невработени лица спрема број на лица што активно бараат работа, односно редовно се пријавуваат во Завод.
Ама,
Значи, ако си невработен, ама редовно не се пријавуваш во Завод, тогаш не си во графата на активно население и едноставно државата не те рачуна за невработен ?
Јас на пример, на 2 пати сум останувал без работа по 2-3 месеца , ама едноставно никогаш не сум се пријавил во Завод. Како што познавам и други што не се пријавуват.
Не дека само не даваат високи плати како државниот сектор, туку не ги даваат редовно, се работи по 12 часа, дење ноќе не смееш да се пожалиш, празниците се работат, што е најтрагинчно воопшто не ти даваат пари. За осигурување да не зборам.Факт е дека сите плати во приватниот сектор се со закаснување и помали за разлика од државниот и тука сите имаат интерес да одат .
Прашање е само кога ќе достигне бројката од 250000 илјади среќно удати у администрација а приватниот сектор ќе опаѓа како круша.
Господ нека ни е на помош од нашиот народ не сака приватно сака се на готово!