Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Познаничката ти да не е постара? Дефинитивно не е од птица. Иде од грчкото име Анастасиja. Во Бугариjа се е користело до средата на ХХ век. Денес речиси не се среќава.Имам една познаничка со името Сијка (со “ј“), ама мислам дека името и значеше некој вид птица (мислам дека не беше сојка). Сепак, можеби грешам.
Анастсиа дефинитивно не е грчко име. Значи Воскресната, издигната на небо. Ан значи небо, а стаса значи стаса, стигнаПознаничката ти да не е постара? Дефинитивно не е од птица. Иде од грчкото име Анастасиja. Во Бугариjа се е користело до средата на ХХ век. Денес речиси не се среќава.
Сијка е доста често име, дури и кај помлади, посебно во тиквешијата. Ако не се лажам е скратена форма на Спасија/Спасијка.
Анастсиа дефинитивно не е грчко име. Значи Воскресната, издигната на небо. Ан значи небо, а стаса значи стаса, стигна![]()
Анастсиа дефинитивно не е грчко име. Значи Воскресната, издигната на небо. Ан значи небо, а стаса значи стаса, стигна![]()
Ме интересира дали името Митра е старо македонско име?
За мене дефинитивно е скратена форма. Од кое од двете веќе не сум баш сигурен. Вероватно и од двете
--- надополнето: 4 септември 2012 во 14:47 ---
Тоа значи, а Возкресиja е словенскиот (бугарски и македонски) превод на имево, нели?.![]()
И за тебе важи одговорот кој му го дадов на warsaw...Anastasia , ova se srekava kaj Vlasite .Hristos Anastasi -Hristos Voskresna.
I dobro ti kaza warsaw Anastasija se preveduva Voskresija(Voskra, Voskre) sto i samiot go potvrdi vo tvojot post.
Што значи Ели?? Тоа е моето правилно име. Требало да се викам Елена по баба ми, но бидејќи братучетка ми веќе го добила тоа име, за да не бидеме со истото мене ме ставиле Ели. Или кое е значењето на Елена?