СССР - слатко, спомени, слики, рецепти

  • Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
.
Убава тема Анчо . Инаку ова растение е миск( нешто вака беше, зелен миризлив лист). Ова го ставаме и во слатко од бели цреши.

Fotografija-0089-300x225.jpg


Состојки

  • 1 кг бели цреши
  • 1кг шеќер
  • 1 чаша вода
  • 2 пак. ванилин шеќер
  • 1 лимон
Подготовка


Шеќерот и водата се ставаат да зовријат и потоа се варат додека не се добие слабо густ сируп. Потоа се додаваат црешите предходно исчистени од коските, измиени и исцедени. Се вари на посилен оган (малку помалку од најсилната мерка на ринглата) од прилика 20на мин. без мешање, само со протресување на содржината. со мешањето велат дека црешите можат да отемнат. На крај се додава и лимонот сечен на кругови и се вари 10-15 мин. Минута-две пред тргање на садот од оган, се отпенува (секако можи и пред тоа да отпенувате повремено) и се додава ванилиниот шеќер.
Слаткото се покрива со влажна крпа и се остава добро да излади пред да се собери во чисти, стерилизирани теглички.


Picture 1116.jpg.Picture 904.jpg.Picture 1118.jpg а ова заборави..Picture 1117.jpg.ама и ова најдобро....Picture 855.jpg и за кајсии и сливи--додаток на убавата рецепта за слатко од цреши.Да сме правеле вакво од бели ц.
прво се вадат семките од црешите или вишните со едно од овие справи кои ги имам.
 
Браво за Анчо , какви справи си имал , инаку ние ги вадиме семките со безопасна.

ХА,ха,ха....................
јас со безопасна само протињам ластик на гаќине доколенки во штрафти и на ѕиври.
 
Штета, денес ги нема овие работи....
Зошто бе да нема? Вашите мајки, баби не прават веќе слатко по дома? Вие не јадете слатко ако некаде ве понудат на гости кога сте отишле?
 
Зошто бе да нема? Вашите мајки, баби не прават веќе слатко по дома? Вие не јадете слатко ако некаде ве понудат на гости кога сте отишле?

То ми беше поентата :)
 
еве одговор на СУНГЕРОТ во темата со што ги послужувате гостите.............................СО ОВА
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom