Срцето или разумот?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Се трудам разумот да биди.
Макар шо емоциите се тешка работа и тешко дека успеваат да го надвладеат разумот. И љубовта е слепа, и кад видиш....нема рамнотежа.
Abe najubo e da ima ramnoteza pomego ednoto i drugoto ..da ne se sledi slepo srceto ama pak i da ne preovladuva celosno samo razumot, da mislime malku so srceto.Sepak tesko e da se izbalansira.Ednoto sekogas poke vleci.Licno jas poke razmisluvam so srceto.

Се зависи од ситацијата.Во некоја ситуација мозес да го послусас срцетоа во некоја тоа е неизводливо.Така да мозе да се казе делумно и срцето и разумот.

Може некој да ми појасни дали срцето се смета за инстинкт или си е посебна категорија?

Не би рекла. Инстинктите се вградени во мозоците, како на пример, инстинкт за дишење, јадење, преживување, секс, размножување итн.

Е сега, ако заљубеноста и барањето на партнер ја може да се разбие на поедноставни корени на причините заради кои се понашаме како идиоти, како (ова од ракав)
- за мажите: плодна жена (тесен струк, големи гради)
- за жените: маж кој ќе може да издржува семејство,
тогаш може да се зборува за инстинкт.

Ама работиве се далеку посложени од тоа, нели?

Zavisi vo koja situacija se naogas.....na primer ako e nesto preku granica zna4i sekako treba i malku da mislis so glavata

Od dvete po malce, ama vo mojov slucaj poveke preovladuva razumot,i mn sum gordeliva i nekogas ne razmisluvam so srceto.Mozebi i toa ne e mn ubavo :toe:

Секој кој размислува со срцето повеќе пати, така да го бирам разумот!

Разумот ти ја оладува главата и на тој начин можеш да донесуваш разумни заклучоци. Кога човек го „слуша срцето“, малку потешко ги гледа објективно работите и не ги забележува нештата кои во други околности му пречат. Само ако си приземјен можеш да оцениш кои мани можеш да ги толерираш, а кои не.
Срцето може да почека за подоцна, откако ќе го оцениш партнерот.

Пријатно.

Срцето е фигуративен израз за емоциите, инаку се е до разумот. Нема љубов без разум.

Tesko e, bidejki so srceto ne se misli, koga si vljuben srceto e posilno od razumot...

Јас си се научив да не го пуштам срцето да работи додека разумот не ми даде ептен зелено светло:)
Наречете го тоа претерана претпазливост, ама едноставно сакам да си го сочувам срцето во еден дел...

Tesko e, bidejki so srceto ne se misli, koga si vljuben srceto e posilno od razumot...

Токму затоа треба разум, да најдеш вистинска љубов, а не безглаво да се вљубиш и да ја дадеш душата било кому. А кога ќе ја најдеш вистинската љубов слободно прави се од срце за неа. :)

Си правам комбинација.Зашто ако го користам само разумот другата личност може да биде повредена,а ако го користам само срцето јас можам да бидам повредена.

Разумот се разбира, оти ако го слушаме срцето на крајот секогаш се прашваме:„кај ми беше паметот“.Шо значи дека сите или свесно или несвесно го знајме одговорот на прашањето срцето или разумот.

Тешко прашање.Посебно сега во мојата ситуација.
Се води војна помеѓу срцето и разумот.Срцето ми кажува едно , ама не сакам да верувам.И нема.
Зошто срцето знае да погреши.

Ваљда.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom