Споредба од начин на гледање на тв серии.

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Добро сега насловот е можи малку конфузен ама сега ќе се објаснам што сакам да кажам. Порано кога беше само телевизијата како главен медиум епизодите од некој серијал ги гледавме еднаш неделно т.е. со одредена временска дистанца. Денес го имаме интернетот и од него можи да симнеме 10 сезони од некоја серија и да гледаме по неколку епизоди во денот. Ова е голем хендикеп за сценаристите, сценографите и костимографите во тие серии затоа што многу полесно се забележуваат нивните пропусти. Како на пример смена на актер, смена на сценографија од одредена планета (STARGATE), потоа одредени измени на дел од приказната кои не се логички и поклопуваат итн. итн. итн. Што мислите за ова?

П.С. Пиво Крали Марко ме инспирира за нова тема уште од сабајле :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos: .

Јас мислам дека е предност. Имам време да мочам. Да извртам ако не сум сфатил/слушнал нешто.
Не си никако ограничен, ни временски ни никако. Едноставно кога имаш слободно време - гледаш.
А пропусти кога гледаме така континуирано и те како се забележуваат.

П.С. Само остани на Крали Марко, не мешај друго да не ти излезе фатално за денот утрово. :pos:

internet rulz.
Koga gledam nesto na A1 ili nova mi se smaci, na sekoi 15 min, pustaat 20 min reklami. Nova se naj zabegani so reklamive, eden film od saatipol go napravat 3 saata, so e najtragicno pustat top shop reklami u sred film. Mnogu pati vaka imam zaboraveno so gledam.

Времето е релативно реклј Ајнштајн и така е, серија снимана со години човек може да ја изгледа сега за 2 недели и начинот за кој се снимани за да се даваат еднаш неделно на тв паѓа како концепт.....

Абе не само за серии, и за филмовите истото важи шо ќе кажам. Значи симињаш кога сакаш, не мораш одма да гледаш. Кога ќе имаш време за тоа, седнуваш. Вратиш назад кога сакаш, паузираш кога ти дојдат гости :) . Позитивно исто што не мораш да гледаш реклами на сред филм/серија од 15 мин. А за забележување на грешки можеш и на тв да забележиш, за тоа ти треба само добро наострено око и да пратиш константно што се случува :)

п.с. оти има точка во насловот? :pos:

Кај нас чекаат да заврши цела сезона, плус да почне нова за да ја откупат таа, има држави каде ги откупуват 2-3 недели после премиерата :)

Интернет си е интернет. Си спушташ серија и си гледаш како човек. Нема реклами, паузираш кога сакаш , си врзуваш епизоди. Првите 2 сезони од LOST ги изгледав турбо. Галамеа луѓево дека имало некоја добра серија, + ги гледав оние рекламите со водата на А1. Ама никако да седнам на раат на ТВ да изгледам епизода и се ми се чинеше без врска. Се додека некој не ми донесе две двд-ја со LOST, и тогаш не можев да се тргнам од пред компјутер, ден и ноќ. Баталив и обврски и се. Последната сезона ја изгледав пак на Интернет ама live, по полноќ во 3h, со се рекламите, по еден час епизодата. Не беше лошо, ама не беше исто. Премногу време за размислување и чекање.

Lost иначе не беше прва серија што сум ја гледал турбо. Тука вистински шампион е Friends, комплет 10 сезони по 10-тина саати секој ден. И да сакаш не можеш да заспиеш од смеење. Предозираност. Во моментов ја начекав Spin City, серија која порано ја гледав на ТВ а сега можам да ја изгледам комплет со се што сум пропуштил. По 2-3 епизоди дневна доза. Priceless. Кога сме кај комедиите, ако немате добра техника не се мачете со ТВ-то. Смеењето во позадина има толку лош звук што звучи како 5-6 луѓе со пиштол зад грбот да се смеат. Симнете си од интернет и тој елемент ќе дојде до полн израз на компјуетрот.

Ми се чини дека random гледање на ТВ ми функционирало само за Star Trek сериите. Веројатно ова важи за сите серии кои не се содржински претерано поврзани, т.е. не значи многу ако се пропушти нешто. Како и да е, интернет си е интернет и на сите им препорачувам што им треба да си симнат и да си го изгледаат на раат.

Пример! Старгејт, серија со 300+ епизоди на а1 ја давет еднаш неделно! До тхе матх :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom