Споменикот на Скендербег како уметничко дело

• Креатор на темата Креатор на темата krepiev
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 мај 2007
Мислења
250
Поени од реакции
1
Пвин одма да си кажам дека мојата струка воопшто нема допирни точки со ликовен или било каков уметнички критичар. Сега ќе споделам некои можеби интересни информации а би сакал некои кои се покомпетенти да остават и стручно мислење. И да напомнам дека не сакам да потикнам овде една политичка расправа како во друга тема заСкендербег.
Епа ај да почнеме а за почеток еве неколку линкови од споменеците на Скендербег.
Тирана (централниот плоштад)
http://digilander.libero.it/Silvana_80/skenderbeg.jpg
http://albca.com/albania/images/The_Skenderberg_Statue.jpg
Приштина
http://travel.webshots.com/photo/1060201278031152245ZHpOWO
Рим (Piazza Albania - ПлоштадАлбанија)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/5d/Piazza_Albania.JPG
И мислам најновиот во Скопје
http://www.28nentori.com/Galeri/30.html
Првата работа која ми е чудна е тоа што коњот на сите слики е со една крената нога а она што го знам тоа озачува дека ликот починал од рани здобиени при борби но не при самиот бој. А се знае дека Скендербег починал од Маларија. Мало појаснување, она што јас го знам е дека ако двете предни нозе на коњот се во вис тоа значи дека тој починал во текот на некоја борба, а ако му се сите на земја значи дека починал од природна смрт. Ова не го тврдам ако некој знае поинаку нека ме поправи, со тоа и би ја разлешил дилемата за споменикот на Скендербег.
Друга многу интересна работа е што има мамузи, е стварно ме чуди од каде тоа сега во ова поднебје???
А најмногу би сакал некој да ми објасни зашто споменикот во Скопје е со испружена рака, како да покажува СТОП. Што не би било својствено на еден голем војсководец. На сите остаати споменици тој е со меч во рака.
Ова стварно го иницирав зашто некако не ми се поклопуваат коцките а бидејки беше едно време доста експонирани и баравме се и сешто по интернет ете јас ова го приметив. Па сега некој кој подобро ги разбира овии работи бујрум ...

Totalana greshka e instalacijata na Skenderbeg vo Skopje i bi go sporedil so spomenikot na Brus Li vo Mostar(cinam beshe).Znaci site drugi diskusii se nepotrebni koga se znae deka namenata e totalno promashena itoa od kulturoloshki,umetnicki i "sozivoten" aspekt.Najverojatno e toa shto so ovoj cin sakaa da postignat efekt na Albanska dominacija vrz Makedonskoto naselenie.

Toa за симболиката на нозете на коњот кога се работи за споменик на некој јунак и јас го имам читано. Во конкретниов случај, незнам кое би било објаснувањето.

ABC напиша:
Totalana greshka e instalacijata na Skenderbeg vo Skopje i bi go sporedil so spomenikot na Brus Li vo Mostar(cinam beshe).Znaci site drugi diskusii se nepotrebni koga se znae deka namenata e totalno promashena itoa od kulturoloshki,umetnicki i "sozivoten" aspekt.Najverojatno e toa shto so ovoj cin sakaa da postignat efekt na Albanska dominacija vrz Makedonskoto naselenie.
Прво освен раката сите други елементи што ги напомнав ги има и на статуите во другите градови и навистина не сакам сега да дискутираме за тоа дали треба или не во Ск, реков имаше помпа и ги увидов тие чудни детали и онака баш сакам ако има некој друго мислење околу тоа да го казе а не политичко. Ако сакас да го цуеш моето мисленје за тоа дали е тој Албанец или Македонец и дали треба да го има во Скопје отвори тема и ќе дискутираме.

krepiev напиша:
Прво освен раката сите други елементи што ги напомнав ги има и на статуите во другите градови и навистина не сакам сега да дискутираме за тоа дали треба или не во Ск, реков имаше помпа и ги увидов тие чудни детали и онака баш сакам ако има некој друго мислење околу тоа да го казе а не политичко. Ако сакас да го цуеш моето мисленје за тоа дали е тој Албанец или Македонец и дали треба да го има во Скопје отвори тема и ќе дискутираме.

Имаше тема во историја и ја затворија поради иницирање на премногу вжештени глави кои ептен ја направија темата off topic што би се случило на твојава тема ако натаму тргне муабетот.

За елементите на дигнати или не дигнати нозе тотално си во право, и така и треба. Според тоа, би рекол дека овој во Скопје колку толку (со спуштени нозе) симболизира природна смрт (Маларија). За дигната рака, најискрено врска немам, не сум се заинтересирал поточно. Моја некоја логика би било поздрав кон народот, дека раката и не му е баш во позиција која би симболизирала СТОП...ама што знам...

Не верувам дека баш и многу се почитувани тие правила на симболика...Не само кај Кастриот, туку и кај повеќето споменици не само во Македонија.

Najmnogu me iritira faktot shto vo Makedonija ne se podigaat sovremeni i alternativni spomenici tuku se ispotepavme za "shund i kich" na kopii od pred 500,1000,2000 pa i 3000 godini.Svetot veke zaborava kako izgledaat spomenici od tipot na Skenderbeg vo Skopje shto predstavuva edna grda slika za sovremeniot svet vo koj se trudime da se etablirame.

Se podigaat i sovremeni (kako tie pred muzej a grad Skopje):toe: . Licno, ne se soglasuvam deka spomenikot na Kastriot e grd i stvarno ne znam za koj toa moderen svet sostaven isklucivo od moderni spomenici zboruvas?

Pa skoro nikade vo svetot ne se postavuvaat veke spomenici na nekakvi "junaci" gledam vo Estonija duri i gi trgaat starite :) iako bea dosta dobro "vklopeni" vo ambientot poveke od 50 godini.Shetaki po svetot primetiv deka vakov tip na spomenici kako na Skenderbeg veke se isfrleni od upotreba pa imame grandiozni dela na sovremenata umetnost i toa "pali" barem vo delot na turizmot i ambientalnata arhitektura so modernite urbani reshenija.Bi bilo poubavo,pokulturno i poatraktivno dokolku go stavime eden "Adam od Govrlevo"(negova grandiozna kopija) namesto eden Skenderbeg ili Krali Marko koj sepak bile i Turski vazali vo odreden moment,neli?:)

АБЦ во ред е тоа што ти го кажуваш ама има една мала разлика, а тоа е дека другите држави веќе ги имаат сите споменици од важните личности па немаат потреба дополнителни да ставаат, а ние ги немаме. Случајот во Естонија е куриозитете, кој и јас лично не го оправдувам, бидејќи ленин не бил диктатор како сталин.

seknderbeg nema sto da bara u skopje kako prvo... toa so nozete e tocno .. kako sporedba mozete da go zemete spomenikot na Aleksandar Makedonski u solun... a toa so rakata iskreno go nemam zabelezano.... valjda nekoj amater jka pravel skicata

Tikvi4ka напиша:
seknderbeg nema sto da bara u skopje kako prvo... toa so nozete e tocno .. kako sporedba mozete da go zemete spomenikot na Aleksandar Makedonski u solun... a toa so rakata iskreno go nemam zabelezano.... valjda nekoj amater jka pravel skicata

Te molam, komentari od toa dali treba ili ne treba, ima druga tema za toa, tuka barem da se potrudime da diskutirame za umetnosta kako takva. Kolku za ilustracija dali treba ili ne treba, idi prashaj gi italjanine sho go staile sreT ploshtad kaj niv...dali od gordost, dali od inaet, ili chisto radi istorija...
Toa deka kaj nas preovladuva omraza, ne prechi da primetime, deka simbolikata donekade e zapazena, osobeno nozete na konjot, a rakata negova pretstavuva pozdrav, a ne Zi Hail...deka filozofijata na Skenderbeg ne bila ni odblizu ista na taa na Hitler...ama ajt, za taa diskusija, si go imam kazano moeto...Ciao bela

tikvicke ti odgovara nikot pa kako skender beg nema vrska so makedonia pa toj poteknuva od mijackoto pleme i se borwel protiv muslimanite .....

ernesto ce напиша:
samo kolku za informacija skender beg e covekot koj vo svoeto vreme koga ziveel ima ubieno najpoveke muslimani i Albancite zaboravija na spomenikot da mu stavat krst okulu vratot oti se borel za hristijanstvoto. ajde nekoj neka mi objasni raszl;ikata megu ikonata na sv gorgi i sdkender beg..toest gorgija

Ернесто Че, квиз прашање за тебе и за секој кому ова ќе му е интересно---> ЛЕОНАРДО е име на:
1. Нинџа Желка;
2. Пицерија
или
3. Фудбалер?
.
.
.
Токму така.

Тука се дискутира за Споменикот на Скендербег како уметничко дело. Не би сакал да ставам рамки, т.е. ограничувања на дискусијава - за да се свати уметничкото треба да се навлезе преку социолошкото и/или историското до филозофското.

Ама... слободата на изразување која ви е дадена треба да ја чувствувате како голема обврска. Затоа што во спротивно, ќе ви биде одземена. Значи - со ум!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom