Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Искрено, мислам дека е многу попаметно да се купи телефон со GPS навијација отколку GPS уред за во кола. Јас имам инсталирано Garmin Mobile на мојот телефон и работи буквално исто како и GPS уредите во автомобил. Единствена предност кај нив е што голем дел од нив (скоро сите) имаат touch дисплеј па лесно се работи низ менито на уредот.

Искрено, мислам дека е многу попаметно да се купи телефон со GPS навијација отколку GPS уред за во кола. Јас имам инсталирано Garmin Mobile на мојот телефон и работи буквално исто како и GPS уредите во автомобил. Единствена предност кај нив е што голем дел од нив (скоро сите) имаат touch дисплеј па лесно се работи низ менито на уредот.
A што телефон имаш,и ако може подетално да објасниш малку како иде процедурата,бидејки на ум сум извесно време за Н-95 баш поради тие мапи,па ако функционира без проблем,одлично би ми дошло.

A што телефон имаш,и ако може подетално да објасниш малку како иде процедурата,бидејки на ум сум извесно време за Н-95 баш поради тие мапи,па ако функционира без проблем,одлично би ми дошло.
нокиа н95 бил спор GPS-от... многу е фален Н96 или Н82! размисли за нив! ова зборам што сум читал по нет, пошто и јас сум заинтересиран, а не од искуство!
исто можеш да провериш и HTC мобилните!
едит- иначе, и јас мислам дека е подобро да си купиш мобилен со GPS, а не посебен уред за во кола! само, ОБАВЕЗНО со мобилниот и полњач за во кола =) пошто цеди батерија GPS-от.

Имам нокиа н82 . И н95 и било кој од поновите нокии со гпс и symbian вршат работа. Функционира комплетно ИСТО како кај стандардните гпс уреди за во кола. Со говор сврти овде,сврти онде на англиски,српски.. и многу други јазици. Има мапи од балканските земји а богами и од цела европа и свет но тие јас не ги имам ставено заради тоа што се поголеми. Доколку купиш такво телефонче контактирај ме на маил или појди на gsmmkd па можеш да најдеш и туториали и све за инсталација. Радо би ти помогнал. Ако сакаш може и да ти покажам како работи ако ептен се мислиш дали тоа или тоа.
еве youtube video на кое можеш да видиш дека е комплетно исто.

нокиа н95 бил спор GPS-от... многу е фален Н96 или Н82! размисли за нив! ова зборам што сум читал по нет, пошто и јас сум заинтересиран, а не од искуство!
исто можеш да провериш и HTC мобилните!
едит- иначе, и јас мислам дека е подобро да си купиш мобилен со GPS, а не посебен уред за во кола! само, ОБАВЕЗНО со мобилниот и полњач за во кола =) пошто цеди батерија GPS-от.

Тоа со н95 е вистина. Еден мој другар има и заедно ги споредувавме со мојата н82-ка и неговиот бараше сигнал околу 1 минута и кусур додека н82-ката најде сигнал за помалку од 10 секунди.

Фала многу,одлично што дознав дека слаба била Н-95 ката за оваа работа,сепак многу битна работа ми е ГПС-от да биде како што треба.
Иако ми ја даваат за многу добра цена Н - 95 ката,сепак ке барам нешто друго.
Фала уште еднаш.

ем, гледав едно видео на јутуб, дечко во кола со нокиа н82 и GPS уред за во кола.
нокиата најде сигнал за околу 10 секунди, додека GPS-от не успеа ни за повеќе минути и типов тргна со колата...
после некое време стигна на локацијата и GPS-от сеуште немаше фатено сигнал :pos:
еве го:

Јас многу размислував околу н95 и н82. Имаше неколку работи заради кои ја купив н82-ката.
1. н82 е моноблок и е цел телефон (не е на преклоп, лизгање како н95 па да имам можни проблеми со flat кабел)
2. н82 има xenon блиц и многу подобра слика на потемно
3. дисплејот на н95 е директно (незаштитен) и многу лесно може да се пукне додека на н82 има прозорче од маската која го штити
4. н82 има слот за мемориска картичка а н95 (8GB) нема.

Подоцна и се уверив во брзината на пронаоѓање на гпс сигналот

Предност на н95 е
1. Поголем дисплеј (истата резолуција само поголем е пикселот)
2. Држи малце повеќе батеријата
3. Има инфраред

тоа е тоа

Можеби разговорот би одговарал во подфорумот за мобилни, но сепак сакам да прашам нешто. Имам Нокиа Е51, ја имам пробано Нокиа Мапс опцијата и работи додека имаш интернет (Wi-Fi во овој случај)
Ме интересира што треба да се подеси, да се вклучи или некаде да се уплати за да можам ГПС можностите да ги користам?

Не е битно каков е телефонот, чисто ме интересира која е постапката.

Вака...мене ме интересира кои мотори пасуваат на ФИЌО, се разбира освен оној стандардниот...некој појак...и што може да се направи на спојките бидејќи повеќе од очигледно е дека највеќе проблеми прават тие... Ми требаат овие информации бидејќи сакам да си средам едно фиќо онака ко за мене...само слаб е стандардниов мотор...и сепак ми треба и некоја подоверлива машина... благодарам однапред :helou:
250px-1965_Zastava_750.jpg

Можеби разговорот би одговарал во подфорумот за мобилни, но сепак сакам да прашам нешто. Имам Нокиа Е51, ја имам пробано Нокиа Мапс опцијата и работи додека имаш интернет (Wi-Fi во овој случај)
Ме интересира што треба да се подеси, да се вклучи или некаде да се уплати за да можам ГПС можностите да ги користам?

Не е битно каков е телефонот, чисто ме интересира која е постапката.

За да ја користиш GPS услугата ти треба GPS уред кој во E51 го нема. Можеш да најдеш некој GPS уред кој преку Bluetooth ќе го поврзеш со телефонот. GPS услугата е бесплатна и може да ја користи кој сака во светот бесплатно.
Не знам како ти функционира со помош на Wifi (предпоставувам само може да ја гледаш мапата но не и да те позиционира), а кога станува збор за апликација можеш да ја користиш која сакаш. Значи ти користиш GPS уред кој служи само за да те позиционира а кој програм ќе го користиш тоа е твој избор.

Пример: Тоа ти е исто како да имаш радио приемник и со него само примаш сигнал а каков засилувач и звучник ќе користиш си е твоја работа.

поздрав

Вака...мене ме интересира кои мотори пасуваат на ФИЌО, се разбира освен оној стандардниот...некој појак...и што може да се направи на спојките бидејќи повеќе од очигледно е дека највеќе проблеми прават тие... Ми требаат овие информации бидејќи сакам да си средам едно фиќо онака ко за мене...само слаб е стандардниов мотор...и сепак ми треба и некоја подоверлива машина... благодарам однапред :helou:
250px-1965_Zastava_750.jpg
Југо 45 (900 кубици) и кратки полуосовини од 101 со глобови, наместо оригиналните со прељубници.

http://zastava.21.forumer.com/ ќе најдиш се што ти треба
Ако ставиш мотор од југо 45 треба да ставис замаец од фичо,држач за мотор и некоја пиксна се ставало назат.

Уште поубаво да најдеш 903 мотор од ФИАТ тоа е истиот мотор како кај Југо 45 само три пати поквалитетен:smir:

Кои се новите законските регулативи за увоз на автомобили од странство? Кои стандарди треба да се задоволат ? Колку пари е царината, даноците, хомологациите...

Слушнав некои муабети дека увознициве на Опел во Македонија, Авто куќа ваљда, давале попусти на одредени професии како доктори, адвокати и сл.
Незнам колку е верно тоа, меѓутоа знае ли тука некој нешто поконкретно околу оваа работа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom