Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Mене мајсторот како најдобри филтри hengst ми ги препорача па пред почеток на зимата на C5та од овој производител сите филтри ги сменив и до сега сум задоволен а гориво во сите коли ставам од лук оил и никогаш сум немал проблеми
Прегледај го приврзокот 137478
Epa istite filtri i jas gi stavam. Svatete deka nemora da e do Lukoil krivicata tuku moze da e do taa benziska samo ako se vrzale soferot i sefot.

Не е проблемот во горивото
Гориво краде возачот,дополнува вода,потоа краде главниот шеф,шефовите на смени а неретко се случува и некој пумпаш сите тие додураат вода некаде околу 200-300 литри вода која е доволно да го оцрни угледот на бензинската пумпа.
Затоа кога ќе видите цистерна на бензинска ставајте гориво бидејќи кога ќе дојде на резерва резерварот останува повеќе вода.

Не е проблемот во горивото
Гориво краде возачот,дополнува вода,потоа краде главниот шеф,шефовите на смени а неретко се случува и некој пумпаш сите тие додураат вода некаде околу 200-300 литри вода која е доволно да го оцрни угледот на бензинската пумпа.
Затоа кога ќе видите цистерна на бензинска ставајте гориво бидејќи кога ќе дојде на резерва резерварот останува повеќе вода.
Супер е идејата да се меша вода и гориво за да се прави криминал, ама во пракса тоа слабо би одело бидејќи вода и нафтени деривати не се мешаат.
water-mix-petrol-copy.jpg

Ако во пракса се спроведи вакво нешто, последните 300 литри кои ќе се точат ќе бидат чиста вода. Освен ако тие што работат на бензинските не се врвни хемичари со тајно решение за проблемот.
Проблемот со горивата во Македонија не е мешањето со вода, туку нивниот лош квалитет и чистота поради лошото рафинирање.

Супер е идејата да се меша вода и гориво за да се прави криминал, ама во пракса тоа слабо би одело бидејќи вода и нафтени деривати не се мешаат.

Ако во пракса се спроведи вакво нешто, последните 300 литри кои ќе се точат ќе бидат чиста вода. Освен ако тие што работат на бензинските не се врвни хемичари со тајно решение за проблемот.
Проблемот со горивата во Македонија не е мешањето со вода, туку нивниот лош квалитет и чистота поради лошото рафинирање.
Не си видел ти како пумпаџија божем полива трава паркчето да биде зелено нели, па кога ќе го шутне цревото во малце да потече по грешка во шахтата..

Не си видел ти како пумпаџија божем полива трава паркчето да биде зелено нели, па кога ќе го шутне цревото во малце да потече по грешка во шахтата..
И како ќе се измешаат водата и горивото?

Dali kolata nautro treba da se zagreva poveke od 1 minuta ili dovolno e samo 1 minuta, me interesirat mislenja ?

Dali kolata nautro treba da se zagreva poveke od 1 minuta ili dovolno e samo 1 minuta, me interesirat mislenja ?

Ako e turbodiesel jas mojata ja zagrevam okolu minuta, ja isteruvam od garaza i ja pustam vo ler bidejki ziveam na gorniste.Okolu 30-40 sekundi na prvoto palenje se dovolni da kolata poraboti vo mesto.Za benzinec ova ne vazi,isto i za obicen dizel.Toa 90% se pravi za turbinata.

Kako covek koj 15 godini go raboti toa mozam da ti kazam deka totalno si vo zabluda. Eve tuka na site kje vi go objasnam procesot.
Vozacot vadi edno 50 litra gorivo max ako ne e dogovoren so nikogo i stava voda vo zamena. Poradi malata litraza vo costerna od 15 do 30 tona nemoze da se oseti ni so pasta za pronaogjanje na voda posto sekogas kamionot e podignat na prednata strana a se proveruva na sredinata odozgora ili pri istakanje posle pustanjeto sto kako i da e vodata kako poteska kje otide prva.

E sega vo rezervar kako stoi situacijata. Tamu isto sekogas ima navaluvanje na ednata strana poradi vakvi raboti a i poradi toa sto samoto gorivo sodrzi prljavstini koi se stalozuvaat vo samiot rezervar. Vtoro pumpite sto vlecat od rezervarite, vlecat skroz od dole odnosno zakonski e da filter-klapnata da bide podignata od dnoto edno 15-20 santimi. Po pravilo se cistat cisternite ednas godisno do ednas vo dve godini i sve zavisi od kolicinata koja ja prodava pumpata.

Toa e ako soferot pravi dalaveri. Ako e dogovoreno so sefot na pumpata posto gorivo prima samo on a ne kako sto nekoj kaza sef na smena. Letno vreme ako vidite deka se otvoreni sahtite toa e deka se zagreva gorivoto za da se pokrene za nekoj milimetar za da sefot go izdudla tamu gore :) Aj toa nema veze tolku.

Nego muabetot mi bese koga ne se cisti podolgo vreme i kolku i da se mali dalaverite rezervarot se polni so voda. Koga vlece pumpata dole i ako e blisku vodata povlekuva po malce voda dovolno da napravi belja. Nedajboze povekje.

Zatoa toa sto go kaza deka voda i gorivo ne se mesa ne ti drzi voda.

20160125_152841.jpg
Во последно време ова се уклучва во возење и свети цело време додека не ја изгаснам колата а кога ќе ја запалам по некое време пак свети. Што може да е? Се работи за вектра б 2.0 бензин/плин

Прегледај го приврзокот 137652
Во последно време ова се уклучва во возење и свети цело време додека не ја изгаснам колата а кога ќе ја запалам по некое време пак свети. Што може да е? Се работи за вектра б 2.0 бензин/плин

Check Engine, imas nekoj problem so motorot, gorivoto,senzor. Prikluci ja na kompjuter i ke doznaes odma so e problemot.Moze da ima 1000 pricini oti sveti toa.

Најчесто кај бензин/плин машини светнува check engine ако има проблеми со MAF сензор, ламбда сонда т.е со издувни гасови, воздух, или со струја (најчесто се менуваат свеќици и кабли комплет дури и како превентива, не се скапи)

Последно уредено:
Тој ЕГР вентил се чисти,ако знаеш извади го,и купи си некои посебни спрејови за чистење..Мада,96% сум сигурен дека потрошувачката на масло не е од таму.

Majstorot ili sam blindiraj si go egrto so plocka. Inaku egr nema ama bas nikakva vrska so potrosuvacka na ulje, toj sluzi za rekuperacija na del od izduvnite gasovi za da motorot pobrzo zagreva nasabajle i za podobri izduvni gasovi vo ler. Ako e ispraven otvoren e samo na niski obrtai a na povisoki e zatvoren. Moze da pravi samo problemi, kaj tie tipovi na motori mnogu lesno se blindira so plocka taka so fizicki ke se onevozmozi dovod na izduvni gasovi nazad vo usisot. Moze da se blindira i da se iskluci vo samiot kompjuter ama toa ne e sigurno poso moze da e zaglaven vo otvorena pozicija i nonstop da pravi problemi.
Ako EGRto vlece ulje toa ulje dovagja niz izduvnite gasovi so znaci ili turbinata frla ili samiot motor e veke malce produvan. Polovna turbina vo sekoj slucaj ke frla po malku ulje i ke go puni interkulerot,ama normalna potrosuvacka e maksimum litar na 5000km. Kaj mene go trosi max litar na 10000km,originalna prva turbina motorot e so 350kkm. Obicno doturam pol kilo na 7-8000km pa na 10.000 go menjam celo. Ako ubavo si raboti ic ne se zamaraj doturaj i pazi da ne go ostavis bez ulje. Sledniot pat koga ke menjavas ulje probaj so malce pogusto da kazeme 15-40 ili pak 20-50. Za malce produvan motor podbro malce pogusto, pa vidi dali ke se namali potrosuvackata na ulje.

Епа вака дечки, само што се враќам од сервис. Значи EGR вентилот што не чини, не чини, ми рече не е многу битен сега тој и да го оставиме засега поради тоа што и потрошувачката уље не е од таму.

Во август месец го отваравме моторов цел... и приметивме црнила (ете и подолу слика), као била возена со прелошо уље... и предложи као следното ставање на уље да ставиме адетив за да се прочисти.

Е сега, рече дека имало некои запечени што уствари тоа се проблемот за уљето. Пак ќе треба да се отвара моторот. Незнам како се викаше делот, комплет иделе (ако некој знае нека ми каже) и се движеле од 50 до 100 евра.

xiEe7COJ.jpeg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom