Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Grande Punto 1.3 Jtdm 2011+....дали го има прочуениот по лошо М32 мотор?
Pred opelot imav punto evo 2011 1.3 euro 5, mamata mi ja rasplaka od defekti. Taa euro 5 generacija multijet motori e ogromen promasaj, blage veze nemaat so prethodnite euro 3/4 motori koi bea odlicni.

размислувам да купам ,,женска,, кола каде најбитна ми е потрошувачката. 0.3 литри разлика ќе ми прави голема математика и ми е битна(голема километража), па некако Покрај 147-ката и Пунто 2 Јтд кои ги имам, логично е наследникот да биди Гранде Пунто со 1.3 Јтдм
Јас имам Пунто 2 оној модел што е малку редизајн со поубави фарови. Има мотор 1.3 мултиџет. Прекрасно возило, мала потрошувачка а сепак е брзо оса.

Гранде Пунто мислам го носи истиот мотор додека Пунто Ево и Пунто над 2011 имаат 1.3 мултиџет втора генерација. Тоа е Еуро 5 со дпф

Зошто гледате потрошувачка толку до децимали? Знаеш колку работи влијаат на потрошувачка?
Колку гумите се напумпани и каква шара имаат, зимска летна?
Колку луѓе се возат и колку товар има?
Дали возиш по угорно или рамно и дали има силен ветар исто од која насока?
Надворешна температура? Топол воздух има помалку кислород па треба повеќе гориво да се добие потребната експлозивна смеса.
Дали клима имаш вклучено? Кога работи компресорот го оптеретува моторот па повеќе троши.
Колку електроника имаш вклучено? Колку повеќе струја се троши толку повеќе алтернаторот е оптеретен и го оптеретува моторот...

Затоа не ти треба толку до децимала. И какво масло во мотор користиш кој вискозитет е битно. По танко синтетичко масло помала потрошувачка...

Последно уредено:
Јас имам Пунто 2 оној модел што е малку редизајн со поубави фарови. Има мотор 1.3 мултиџет. Прекрасно возило, мала потрошувачка а сепак е брзо оса.

Гранде Пунто мислам го носи истиот мотор додека Пунто Ево и Пунто над 2011 имаат 1.3 мултиџет втора генерација. Тоа е Еуро 5 со дпф

Зошто гледате потрошувачка толку до децимали? Знаеш колку работи влијаат на потрошувачка?
Колку гумите се напумпани и каква шара имаат, зимска летна?
Колку луѓе се возат и колку товар има?
Дали возиш по угорно или рамно и дали има силен ветар исто од која насока?
Надворешна температура? Топол воздух има помалку кислород па треба повеќе гориво да се добие потребната експлозивна смеса.
Дали клима имаш вклучено? Кога работи компресорот го оптеретува моторот па повеќе троши.
Колку електроника имаш вклучено? Колку повеќе струја се троши толку повеќе алтернаторот е оптеретен и го оптеретува моторот...

Затоа не ти треба толку до децимала. И какво масло во мотор користиш кој вискозитет е битно. По танко синтетичко масло помала потрошувачка...
Da dodadam, najbizno e koj i kako vozi.

Da dodadam, najbizno e koj i kako vozi.
Тоа плус, јас возам плавно без нагли забрзувања и сопирања. Луѓето ми заспиваат при вожња. Ама ако излезам на автопат ги јадам сите заштеди :)

размислувам да купам ,,женска,, кола каде најбитна ми е потрошувачката. 0.3 литри разлика ќе ми прави голема математика и ми е битна(голема километража), па некако Покрај 147-ката и Пунто 2 Јтд кои ги имам, логично е наследникот да биди Гранде Пунто со 1.3 Јтдм
1.3jtd 75ks idi so fiksen zamaec, 5 brzini menjac, turbo bez varijabilna geometria, dizni najednostavni.
Potrosnja vo grad 6L otvoreno 4-4.5.
1.3jtd 90ks i 95ks 6brzini menjac idi so dvomasen zamaec,variabilna geometria,bosch oem dizni malku problematicni dokolku dojdi do repariranje. Potrosnja 7L vo grad 5.5 otvoreno. Lesno e i ima dosta snaga da povleci koga treba. Kaj dvata modeli klasika problem city servoto. Iako e so M32 menjac sepak nema mnogu N/m da ostetva lageri taka da i kaj ponoviot model menjacite se pousovrseni.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom