Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Ej decki prasanje sega , deka sakam stvarno da si ja zapazam kolava a i baska prv dizel mi e , dali kolava treba da ja drzam so poln rezervoar ili na polovina ili kako? mislam ima sansi nekoe sranje da se sluci soisparuvanje i slicno ili, da go cuvam rezervoarot na pola ili,,,,, glupo e jebi ga ali nemam problem da go napolnam i da si go dopunuvam za petstotce na sekoja nedela dve .
Fala do site

Ej decki prasanje sega , deka sakam stvarno da si ja zapazam kolava a i baska prv dizel mi e , dali kolava treba da ja drzam so poln rezervoar ili na polovina ili kako? mislam ima sansi nekoe sranje da se sluci soisparuvanje i slicno ili, da go cuvam rezervoarot na pola ili,,,,, glupo e jebi ga ali nemam problem da go napolnam i da si go dopunuvam za petstotce na sekoja nedela dve .
Fala do site

Дизелот не испарува..Бензинот испарува..Дизелот ќе испари ако ја возиш.Кога имав пари порано јас,секогаш имав во резервоарот околу 20-25 литра нафта..А собира мислам 50..Сега,едвај има 10.И плус барем ефтина е нафтата сега.Нека има внатре над 10 литра во секое време,и ќе немаш гајле.

Fala do site
Најдобро е така да ја имаш пола или 10-15 литра отпрлика, нечини на резерва да возиш

Ми треба вашето мислење за Opel Corsa C 1.3 CDTI i Opel Corsa 1.0 бензинец.
Каква потрошувачка имат,делови итн..

Дали знае некој од вас, колку би ме чинело вградување на плински систем, на Голф 4 1.4 ?

Првиот ти е Комон Реил дизелски мотор,превземен од Фиат,добар мотор,развива некојси 70-80 коња,чичко ми го вози на Добло,нема мака до сега,има поминато 130.000 км мислам..Само тура нафта и вози..Али он го зема од Аутомобиле СК од Скопје,гланц ново.Бензинецот е три клипа мотор,мислам е на ланче,нема ребраст каиш и остали срања..Тоа ланчето тера и до 100.000 км па и повеќе без замена..Јас да сум,би го одбрал дизелот,али е поскап сигурно за 600-1000 евра од бензинецот.Потрошувачката е смешна,дизелот на отворено не троши ни 5 литра,а низ град околу 6..Реално да правиме муабет. @Torte Mobile ќе ти каже повеќе.

не е работава за седи вози, очигледно е дека има проблем колата :)

Кога ќе има проблем,таа самата ќе ти каже..Чим си ја палел до сега немало проблем,што сакаш?Оди по мајстори тогаш,фрлај пари бадијала..

Ај јас нешто да прашам...пред недела-две бев до сопиште,и кога се симнував надоле,прикочував бидејќи се градеше улицата и често излетуваа од споредните улички а и возачите избегнуваа дупки,претрчуваат деца,луѓе...но после некој 20-30 метри,видов дека кочницата едноставно не кочи...надоле летав, кочев само со моторно и со кочница едвај,значи кочеше некој си 30% од максимум,у еден момент излета една будала од уличка и ја стиснав кочницата до доле,веќе беше тврдо камен но нејќеше ни тогаш да закочи,и фала му на Господ,човекот не тргна повеќе па го избегнав...се препотив цел :D и доле кога стигнав кај таксистите,едвај застанав бидејќи нејќеше да закочи...

ц3ка е колата,и претходно 2 пати ми се има десено на изгасено,да нејќе да кочи но ми кажаа дека тоа е нормално,али ова...ама ја неаме уште однесено на мајстор,тој го убедува татко ми дека сум стискал цело време кочница,а нема врска пошто само што тргнав и после 20-30 метри ми се деси тоа.

некој да има на ум што било работата ?

Ај јас нешто да прашам...пред недела-две бев до сопиште,и кога се симнував надоле,прикочував бидејќи се градеше улицата и често излетуваа од споредните улички а и возачите избегнуваа дупки,претрчуваат деца,луѓе...но после некој 20-30 метри,видов дека кочницата едноставно не кочи...надоле летав, кочев само со моторно и со кочница едвај,значи кочеше некој си 30% од максимум,у еден момент излета една будала од уличка и ја стиснав кочницата до доле,веќе беше тврдо камен но нејќеше ни тогаш да закочи,и фала му на Господ,човекот не тргна повеќе па го избегнав...се препотив цел :D и доле кога стигнав кај таксистите,едвај застанав бидејќи нејќеше да закочи...

ц3ка е колата,и претходно 2 пати ми се има десено на изгасено,да нејќе да кочи но ми кажаа дека тоа е нормално,али ова...ама ја неаме уште однесено на мајстор,тој го убедува татко ми дека сум стискал цело време кочница,а нема врска пошто само што тргнав и после 20-30 метри ми се деси тоа.

некој да има на ум што било работата ?
Глицерин провери нешто и обавезно на сервис и тоа полека ...

Глицерин провери нешто и обавезно на сервис и тоа полека ...
Не е нормално нели ? јас му викам на стариов,абе и да сум стискал цело време,не може да откаже кочницата пичку матер...лом се напраив,не знам ни јас како стигнав,гледал Господ..по втор пат..:)

Која година ?
Мојата е 1.0 12V ... Градска 6.5 - 7 а отворено 4.7 - 5.5, за одржавање е ефтина масло гм 5л е 1000 ден, филтрите ти се по 200 -250 ден.
Поскапи се сензорите маф, ламбда ... Обавезно провери на дијагностика дали е се во ред со нив зошто одма крева потрошувачка, сум го осетил на своја кожа
Сите сензори по ред ги сменив што постоеа :(

Која година ?
Мојата е 1.0 12V ... Градска 6.5 - 7 а отворено 4.7 - 5.5, за одржавање е ефтина масло гм 5л е 1000 ден, филтрите ти се по 200 -250 ден.
Поскапи се сензорите маф, ламбда ... Обавезно провери на дијагностика дали е се во ред со нив зошто одма крева потрошувачка, сум го осетил на своја кожа
Сите сензори по ред ги сменив што постоеа :(

1.0 бегај подалеку од тој мотор со 3 цилиндри. Хроничен проблем е ланецот. Знае да прескокне.
И после ремонт кој никогаш не се погаѓа.
Башка трошат масло.. И не се погодени. Тешко тераат над 120-130000 км без отворање мотор. И сензорите се скапи. Најпогоден мотор за Корса б е 1.5Тд исузу и бензинецот 1.4 со 60 коња кој е со ребраст каиш (многу се ретки после 1998 со тој мотор). Тој мотор е магаре и истерува преку 500000 км без пипање. Е да и моно инџекшн е. Тој мотор нема МАФ сензор. Моја препорака е да бараш Корса Б после 1998 (зашто после таа година Корсите имаат поцинкувана каросерија и не р'ѓосуваат) а пред таа година се р'ѓосуваат и скапуваат посебно на полумесеците. Тој мотор на Корса мислам дека при кинење на ребрастиот не криви вентили (за 1.6 8v сум 1000 посто сигурен ама мислам и 1.4 8v 60 коњскиот не криви вентили) non interference engines.
Башка има и такви корси 1.2 со 45 коња и тие се гром.
ќе ги посзнаеш по тоа што на задниот капак стои десно Corsa 1.2 само и е со сребрени букви. Исто така знакчето предно и задно на Опел се како на 1.0 12v и браниците и предната маска се исти. Дефакто се каросерија facelift а моторот не е Ecotek. И поскапи се од другите Corsa B. Facelift на Corsa e 1998 година. Тоа е правата кола за тебе. Бегај од Ecotek 1.0 , 1.2, 1.4, 1,6.. 1.2 45 коња и 1.4 60 коња се добрите мотори.

Мислење/Совет за Citroen C3 Pluriel ? Најдовме едно на оглас, па на сестра ми ќе и го купува татко ми изгледа, ама прво сакам да слушнам мислење од вас затоа што ретки се вакви модели во МК... 1.4 мотор носи, бензин. Фала ви многу !
81643261.JPG 132430.jpg

пишав пред 2 месеци некаде
сеат ибица 1.2 бензин 2009г , при правење на лак в место забележував сецкаа светлата, трепереја.. исто имав забележано и при скрос полн лак во возење истото,или некогаш радиото трепереше ...губеше струја едноставно.
како поминување времево се повеќе ова се чуствуваше.. појдов на мајстор,на компјутер проверуваат нема ништо дефект , ама најверојатно е ослабнат алтернаторот.... во последен момент ставаме друг акомулатор 75ка и оп,се во ред.Има минимални треперења што мислам дека е во ред.Појдов и купив нов акомулатор 62 иксајд и нема проблеми со радиото пример али забележувам треперења, рака насрце минимални во споредба со претходно.дали е тоа нормално поради тоа што сервото е електрично или има некој др проблеми во алтернаторов ???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom