Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
ајде има некој кој знае да ми кажи што е проблемот со возилото унапред благодарам
1. Vaka,kaj 1.9d i 1.9tdi ima edno rele za komjuterot br109,koga toa ke pocne da zaebava kolata ke secka,nema da pali,poveke ke trosi itn. Simptomite se slicni,znaci koga ubavo ke se zagree releto togas pocnuva da zafrkava i treba nekoe vreme da se oladi. Ne znam dali kaj benzincite ima ovakvo rele,verovatno ima samo e so drug broj.
2. Zaebava nekoj senzor za pozicija na radilicata,bregastata i slicno.
3. Proveri dali ima voda vo sistemot za ladenje,i dali e se vo red,da ne gi duva crevata so sto moze da dojde do prekinuvanje na cirkulacijata na vodata niz rasplinjačata,i posledično kolata da ne raboti dobro na plin. Ne ni kaža dali raboti ok na benzin,ako e na benzin ok ondak e nesto so sistemot na plin ili so sistemot za ladenje(dihtung na glava,zapusen hladnjak,zapecen mehanickiot termostat itn).

ајде има некој кој знае да ми кажи што е проблемот со возилото унапред благодарам
Ко шо разбрав јас, возилото е на плин. Го прај истото на бензин?

Провери да не имаш воздух во системот за ладење. Друга кола сличен проблем :) Се средува за 10 минути, а ако не го поправиш може да ти затреба нов мотор, да не објаснувам.

1. Vaka,kaj 1.9d i 1.9tdi ima edno rele za komjuterot br109,koga toa ke pocne da zaebava kolata ke secka,nema da pali,poveke ke trosi itn. Simptomite se slicni,znaci koga ubavo ke se zagree releto togas pocnuva da zafrkava i treba nekoe vreme da se oladi. Ne znam dali kaj benzincite ima ovakvo rele,verovatno ima samo e so drug broj.
2. Zaebava nekoj senzor za pozicija na radilicata,bregastata i slicno.
3. Proveri dali ima voda vo sistemot za ladenje,i dali e se vo red,da ne gi duva crevata so sto moze da dojde do prekinuvanje na cirkulacijata na vodata niz rasplinjačata,i posledično kolata da ne raboti dobro na plin. Ne ni kaža dali raboti ok na benzin,ako e na benzin ok ondak e nesto so sistemot na plin ili so sistemot za ladenje(dihtung na glava,zapusen hladnjak,zapecen mehanickiot termostat itn).
и на бензин и на плин го прај истото сензорот за радилица е во разводникза брегаста нема сензор со водата нема проблем сите сензори сите водови даваат нормални вредности према автодата и ладна и загреана
Ко шо разбрав јас, возилото е на плин. Го прај истото на бензин?

и на бензин и на плин го прај истото сензорот за радилица е во разводникза брегаста нема сензор со водата нема проблем сите сензори сите водови даваат нормални вредности према автодата и ладна и загреана
Проблемот ти е во струјата, дефинитивно. Почни со менување кабли/свеќици. Ако не ти се реши проблемот, ќе мораш на дијагностика, да возиш со штекнат компјутер (да отчитува во реално време) па така да го фатиш каде е проблемот.

едит: веќе видов дека си сменил свеќиции капа. Палец и платина имаш проверено?

Проблемот ти е во струјата, дефинитивно. Почни со менување кабли/свеќици. Ако не ти се реши проблемот, ќе мораш на дијагностика, да возиш со штекнат компјутер (да отчитува во реално време) па така да го фатиш каде е проблемот.

едит: веќе видов дека си сменил свеќиции капа. Палец и платина имаш проверено?
палц капа сменето платина и кондензатор нема елктронско паленје нема таква работа
--- надополнето: 11 април 2013 во 22:55 ---
iskreno , neznam sto e problemot . ama ako pusis , , dodeka ja odmaras moze da si ispusis 2 cigari i edno pivo , za osvezuvanje .. i ke si prodolzis ...:)
ако се напијам едно пиво че треба да пијам усе едно па кикиритки и нишо од оденјето и работта па така да треба да ја напрам колата

палц капа сменето платина и кондензатор нема елктронско паленје нема таква работа
Ovaa ima sigurno monoinjection plin,nema teorije da e sekventen.
Loputata za vazduh elektronska e ili na sajla? Vaka ko so pisuvaš sumljam da e nesto kaj karburatorot poebano. Oddusakot go imas li provereno dali duva i da ne e zatnat?

едит: веќе видов дека си сменил свеќиции капа. Палец и платина имаш проверено
--- надополнето: 11 април 2013 во 22:55 ---

ако се напијам едно пиво че треба да пијам усе едно па кикиритки и нишо од оденјето и работта па така да треба да ја напрам колата
дијагностиката не кажува ништо вели нема грешки имам пробано повеќе пати и секогаш исто и мајсторите се чуда вели слушам не работи како шо треба ама ова вели се е во ред

Најприкладна ми се виде темава за прашањето.. Каков беше законот за возачи-почетници, над колку не смееше да биде моќноста на колата додека не направиш 1 (или 2 беше?) години возачко искуство ?

Најприкладна ми се виде темава за прашањето.. Каков беше законот за возачи-почетници, над колку не смееше да биде моќноста на колата додека не направиш 1 (или 2 беше?) години возачко искуство ?
Возач-почетник" е секој возач на моторно возило до 21 година

возраст, кaкo и возач на моторно возило во период од две години по
добивањето на возачката дозвола, независно дали дозволата ја добил во Република Македонија или во странство.

Возач - почетник кој поседува возачка дозвола од "Б" категорија не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 75 киловати(100 коњски сили).

--- надополнето: 12 април 2013 во 12:09 ---
Дечки што мислите како е подобро да се пали кола која има вграден плин. Директно на плин да се пали или прво да се запали на бензин па да се префрли самата на плин? И дали доколку се пали на плин би имал некој проблем со палењето во зима.(кажано ми е дека ако било многу ладно тешко палело)

Возач-почетник" е секој возач на моторно возило до 21 година
возраст, кaкo и возач на моторно возило во период од две години по
добивањето на возачката дозвола, независно дали дозволата ја добил во Република Македонија или во странство.
Возач - почетник кој поседува возачка дозвола од "Б" категорија не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 75 киловати(100 коњски сили).

a koja e kaznata ako me fatat so kola sto ima vise od 75kw?

Возач почетник сум, само што положив и сум во план да купам кола.
Имам на располагање максимум околу 7500 евра.
Дилемата ми е дали со тие пари да земам ново Пунто или било која друга половна кола.Доколку купувам половна не сум во план да ја платам исто пари колку пунтото, планирам некаде околу 5000 евра.
Прашање: Што е подобро-гланц ново Пунто или кола стара околу 4-5 години?

Возач почетник сум, само што положив и сум во план да купам кола.
Имам на располагање максимум околу 7500 евра.
Дилемата ми е дали со тие пари да земам ново Пунто или било која друга половна кола.Доколку купувам половна не сум во план да ја платам исто пари колку пунтото, планирам некаде околу 5000 евра.
Прашање: Што е подобро-гланц ново Пунто или кола стара околу 4-5 години?
Земи читај, 31 страна :icon_lol:

http://forum.kajgana.com/threads/Ново-или-половно.5932/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom