Сопствено дело или готов темплејт?

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување

Дали вреди во Македонија да правиме наш дизајн?

• Вкупно гласачи
    52
Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Веб-сајт
www.demirhisar.gov.mk
Многу често, посебно последно време слушам муабети во стил: ех ова ти е на готово, најден (купен) темплејт, најдени готови PHP скрипти...

ОК, се сложувам кога ќе се рече: она што е 100% твое дело, почнато во eдитор како Nоtepad++ (дизајн па дури и програмирањето), треба да е највисоко оценето.

Но во наши македонски услови, каде една таква web страна кошта 200 евра (HTML) до 300 евра (+ основни PHP скрипти), дали вреди да потрошиме 1 месец на дизајн (лого + флеш + останато), кога за 50 евра може да купиме готов темплејт од база на 15.000 готови темплејти на templatemonster и да го измениме по наша желба?

Исто и за програмирањето. Во Македонија не можеш да продадеш порталски ориентирана web страна за повеќе од 500 евра! Јас имам изработено неколку такви, кои се за странство и коштаат многу повеќе. Едната од нив е тука во МК (geolink.net.mk) која има готов темплејт (изменат) но, целосно е промената во портал во c#. Значи преку админ делот се променува се, од слики, од скин, од текстови, од галерија....

Во Македонија: 400 евра!!! за околу месец работа. НЕ ВРЕДИ!!!

Не во Македонија ВО СКОПЈЕ во Кавадарци на пример никој не ти дава повеќе од 100 евра .. а кога веке е така јас воопшто не се замарам ... си инсталирам JOOMLA ... едитирам css i html и си имат добра страна за 100 евра .... сепак во Данска за една проста страна од 5 HTML линка се зимат по 1000 евра ... така да ... многу нормално не вреде да си ја тепам главата за една скрипта мала па макар и контакт скрипта ... за после некој да ти даде 100 евра....

Специјално направен портал според потребата на клиентот е многу поддобро решение отколку готов портал. Затоа и кошта повеќе. Исто и за веб страна.

Да не зборуваме дека специјално направен портал ќе содржи онолку работи колку му требаат на клиентот, и нема потреба оптеретување со други глупости, кои обично ги има на сите попознати портали. Е сега тие се знае дека се поспремни, затоа што цел еден тим (од програмери низ светот) стои зад нив, ама чим кодот е слободен, има цел еден тим (хакери) низ светот што ќе го злоупотребат. Затоа и е подобро решение според потреба, затоа што не е јавен кодот, и да има одредени слабости, потешко е да се претпостават дека ги има одколку да се види од кодот.

За темплејтите на веб дизајн тоа е повеќе лично гледиште. Ако си јак дизајнер (читај уметник), работа со темплејт е како да ја земам сликата од монализа, и да ја напумпам да личи на парис хилтон, само проблемот е што монализа сама по себе е уметничко дело, и само евтина wannabe копија може да излезе од тоа.

А поприфатливо е да добиеш идеја од тоа како е направен темплејтот (или некој друг сајт), и да пробаш да направиш нешто слично по твое гледиште, кое нема да биде копија на темплејтот, него само ќе искористиш одредена техника (пр. сенки на нешто, позадинска шарка, стил на дизајн, концепција итн).

Сега, во ерата на интернет бумот кај нас, за некои е во ред ако користат темплејти, немам ништо против тоа, затоа кај мене сајтот ќе кошта повеќе од 200 евра, затоа што кај мене нема да биде како дел од mass-production систем кој што други дизајнери го користат (а тоа е користење на темплејт), и затоа сајтот ќе има колку-толку уникатен изглед, прилагоден според желбата на клиентот.

На крај, банален пример, имате евтини кинески работи на пазар, произведени во милиони парчиња на машина, и поскапи рачно изработени, кои дури ги користите ем ќе се радувате, ем многу подолго ќе ги користите, а за квалитетот да не расправаме.

Епа јас не сум уметник....ама за тоа соработуваме двајца јас код тој дизајн....и се си е на ред.

а ти да имаш на еден портал ... рандом банер , анкета, да се повикуваат фајлови од .тхт формат регистрација на корисници, контакт, е-картички, коментари ... тоа се се програмирање и на пример ти колку си подготвен да платиш за јас тебе тоа да ти го направам ???

Дали во македонија има стандард и дали се цене трудот ... за веб дизајнот ... јасно и гласно НЕ !!!

Дали во македонија има стандард и дали се цене трудот ... за веб дизајнот ... јасно и гласно НЕ !!!

Епа јас си го ценам трудот.

Тоа што некој продава темплејти и „ми го зема лебот“ ич не ме загрижува лично, треба да ги загрижува тие што плаќаат за тоа. Јас ептен добро се снаоѓам. :wink:

А за фирми кои се спремни да платат, нема многу, ама тие што плаќаат ја знаат разликата.

Ете гледам на страната имаш некои Мрснички цени за Македонски услови. Колку фирми (во Македонија) се подготвени да платат 500 евра за страна што некој друг ќе им ја купи (дури и подобро дизајнирано, но не уникатно) за 10 пати поефтино?

Епа јас си го ценам трудот.

Тоа што некој продава темплејти и „ми го зема лебот“ ич не ме загрижува лично, треба да ги загрижува тие што плаќаат за тоа. Јас ептен добро се снаоѓам. :wink:

А за фирми кои се спремни да платат, нема многу, ама тие што плаќаат ја знаат разликата.
И јас ти ја видов страната .... да ти понудам скрипта PHP за проверка на домен (мое дело) колку си подготвен да платиш... ?

Ете гледам на страната имаш некои Мрснички цени за Македонски услови. Колку фирми (во Македонија) се подготвени да платат 500 евра за страна што некој друг ќе им ја купи (дури и подобро дизајнирано, но не уникатно) за 10 пати поефтино?

Цените се можда малце повисоки за македонски стандард на помали претпријатија, ама не се за џабе толку, тоа е моја политика на цена, зошто видов дека кога работам за пониска цена имам повеќе клиенти а со тоа и повеќе работа, тоа е ок, ама мене не ми одговара, затоа што сум фул-тајм програмер во странска фирма, а не сакам да изгубам на квалитет заради премногу работа, особено не тоа да го трпи клиентот, затоа што верувај ми, многу сакаат да ти дишат во вратот ако не исполниш тоа што си ветил.

И јас ти ја видов страната .... да ти понудам скрипта PHP за проверка на домен (мое дело) колку си подготвен да платиш... ?

Пошто кажав погоре дека работам како програмер, не ми е тешко сам да си направам тоа што ми треба. Сепак, јас не ја дефинирам цената, ти ја дефинираш, ако ме бендиса таа што ќе ми ја кажеш, спремен сум да ти платам (значи ако ми одговара заштедата на време што ќе ја направам во споредба со цената што ќе ја платам). Ако функционира добро скриптата, се разбира (и ако е твоја, ама биди сигурен дека ќе го знам тоа, оти имам неколку такви, already-made)

Јас прашав да се увериш дали и ти цениш труд....сепак не ги продавам мојте скрипти ... сеуште си правам база зш ми требе за факултет ...

Дали ќе е сопствено дело или готов темплејт најмногу зависи од тоа за кого е наменет, колку посети ќе има и секако цената. cYb3rc0re досто добро истакна кои се предностите на тоа сам што ќе го направиш. Само да дополнам дека кога се работи веб апликација (сајт, портал...) прво што паѓа во очи е дизајнот. Секој не е надарен да прави чуда со фотошоп и адоби флеш, па поради тоа во повеќе случаи се посегнува по готов темплејт. Кога сме кај кодот најдобро е сам да го искуцаш, бидејќи, што и да побара клиентот да се догради на скриптата после година-две, ќе може да се допише без поголеми потешкотии и е помалце ранлив на напади.

jas totalno go cenam trudot. Iskreno ne znam php no dobro gi vladeam html i css. ne gledam bas dobra idnina vo nasata zemja za web "programer". cybercore ti imas srekja sto rabotis za stranska firma. BTW ovaa stranava tvoja vo koja nudis web reklamacija(web strani), dali e od firma so povekje lugje ili tvoja i rabotis samo ti??

Фирма, работиме двајца. Само јас сум 90% посветен на работата со странската фирма, затоа и поретко „продуцирам“ за наш пазар. Иначе за работа од помалце од 200 евра и јас не се нафаќам да правам нов дизајн од почеток. Сум подсредил и јас неколку темплејти, ама им кажувам на клиентите да знаат, да не ме гњават после. И не ги ставам таквите во портфолио.

sekoj klient treba da znae so plake
npraj si paketi za mk pazar

секогаш ги ценам мојот труд... пa макар и целиот темплејт да биде “размачкан“ , нема да ми е криво затоа што нема да излезе убаво, но барем знам дека сум се потрудил да направам нешто.

па со грешки се уче, со тек на времето се ќе си дојде на свое место :D:D

Кога сме кај кодот најдобро е сам да го искуцаш, бидејќи, што и да побара клиентот да се догради на скриптата после година-две, ќе може да се допише без поголеми потешкотии и е помалце ранлив на напади.

Не е точно дека твојот код ќе биде подобар од јавно побликуван код кој е прегледан од многу народ и надограден што значи користеш класови проверени. Секој добро напишен код може лесно да се надогради ако е потребно само една функција или цел клас , што значи на добра скрипта лесно се модифицира.
Искрено кажано имам пверение (правам мубет само за класови-модули не и за комплетно цели скрипти) .
cYb3rc0re Одложено плаќање до 5 рати. - закон си :d :-)
Amanita sajtot e intresen dosta btw i tvojot sajt 100% si odgovara na namenata dosta e pro ima se so ke ti tekne :-)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom