Сончање топлес - да или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Boa
  • Време на започнување Време на започнување

Сончање топлес?

• Да, нема ништо срамно во тоа

Гласови: 31 51,7%
  • Не, цицките назад во „фиока“ (ќе објаснам зошто)

Гласови: 10 16,7%
  • Што знам, можеби во странство - во Македонија сигурно НЕ

Гласови: 19 31,7%

• Вкупно гласачи
    60
ова болдираново ти е од инат нели? :) кога веќе спомна “еволуција“ тука веќе се отвара простор за пообемна дискусија. ај до ред. прво, во таа еволуција се поставило дека цицките се полов орган! :confused: ама не се полов орган, то ти е исто ко машките цицки. полови органи се органите за репродукција. е сега тоа што ние во таа еволуција сме направиле милион и една адаптација на тие морални норми, .... така да сега е времето на топлес нормите :) порано било вулгарно глуждовите на нозете да се гледаат од фустанот. сега миничи до пичка се носат.
облеката се измислила за да се згрее и заштити човекот. се останато е морална норма која цело време се менува. и тоа деколте кое го спомна е норма која е наметната, а служи да се проработи фантазијата како изгледаат цицките затоа што сме ги ставиле на пиедестал како да се полов орган и треба да не возбудува секоја можна цицка на светов. а не само цицката може да го возбуди машкото. еве некој се пали и на убаво дотерана девојак, некој на парфемот, некој на штикли, ...... ама тоа не е забрането. забрането би требало да биде топлес? се додека ги перципираме сите девојки ко сексусален објект, до тогаш и ќе се буниме дека ова или она е морално/неморално. едноставно НИЕ (сите луѓе, и машки и женски) треба да сфатиме дека кога е нормално за машките да шетаат топлес и тоа по дома а не само на плажа, зошто тогаш да не смеат девојките да се олабават и прошетаат бар по плажа?
П.С. ако под еволуција го сместиме моментот до кога жената морала да биде покриена од глава до пети, тогаш од тој момент па до сега е ДЕеволуција, пошто се враќаме кон почетокот (биле голи, а сега идеме кон тоа да бидеме голи) :D
Убаво кажано човек да се замисли, теоретски гледано можеби си во право но во наши услови ова во пракса би било дебакл.
П.С колку бе време ручаш? :eek:

во таа еволуција се поставило дека цицките се полов орган! :confused: ама не се полов орган, то ти е исто ко машките цицки. полови органи се органите за репродукција. е сега тоа што ние во таа еволуција сме направиле милион и една адаптација на тие морални норми, .... така да сега е времето на топлес нормите :) порано било вулгарно глуждовите на нозете да се гледаат од фустанот. сега миничи до пичка се носат.
облеката се измислила за да се згрее и заштити човекот. се останато е морална норма која цело време се менува. и тоа деколте кое го спомна е норма која е наметната, а служи да се проработи фантазијата како изгледаат цицките затоа што сме ги ставиле на пиедестал како да се полов орган и треба да не возбудува секоја можна цицка на светов. а не само цицката може да го возбуди машкото. еве некој се пали и на убаво дотерана девојак, некој на парфемот, некој на штикли, ...... ама тоа не е забрането. забрането би требало да биде топлес? се додека ги перципираме сите девојки ко сексусален објект, до тогаш и ќе се буниме дека ова или она е морално/неморално. едноставно НИЕ (сите луѓе, и машки и женски) треба да сфатиме дека кога е нормално за машките да шетаат топлес и тоа по дома а не само на плажа, зошто тогаш да не смеат девојките да се олабават и прошетаат бар по плажа?
П.С. ако под еволуција го сместиме моментот до кога жената морала да биде покриена од глава до пети, тогаш од тој момент па до сега е ДЕеволуција, пошто се враќаме кон почетокот (биле голи, а сега идеме кон тоа да бидеме голи) :D
Океј, значи цицките не се природно привлечни, тоа е „морална норма“. Нешто како мода, и, мода како мода, се менува. Сега е времето на екстремно кратки миничи и топлес девојки. Така?

Болдираното е клучната работа, зашто јас се согласувам со тебе дека работите се менуваат, полека но сигурно, ама ова прашање, по мене, е сега на граница, помеѓу прифатливо и неприфатилово. Утре кој знае, можда ќе збориме дали е прифатливо да шетаат голи на улица луѓето. Ама денеска е ова на дневен ред.

Сега ти го забележуваш трендот, ама не даваш баш некое добро опрадување за него.

Викаш дека треба да сфатиме, ама зашто да сфатиме? Кој вика дека мора да биде така? Кој вика дека ние мора без многу размислување да го прифатиме тој тренд на западот? И кој вика дека е добро да биде така? Што е со пристојноста? Ти мислиш дека е добро да биде модерно да се носат толку кратки миничи и толку отворени деколтеа? Ми збориш за перцепирање на женските како сексуални објекти, па тоа го донесе таа мода што почна во втората половина на минатиот век. Колку попристојно беа облечени девојките толку помалку беа објектифицирани. И денес пристојно облечена девојка, ќе биде перцепирана како кандидатка за нешто посериозно.

Во суштина тоа е: викаш треба да не се палиме на голи цицки на плажа, треба да ги смениме нашите „морални норми“, ама не кажуваш зошто. Зошто тоа е потребно, зошто тоа би било нешто добро?

И, таа идеја за тоа што е пристојно во која ситуација, конкретно, во поглед на облекувањето, е битна во муабетов. Кој ќе ја одбрани пристојноста? Ова е случај, ми се чини, кај што од што сме премногу open minded, ни испаднал паметот.

AnFem Вклучи се во дискусијата. Гледам ја следиш, лајкуваш мислења и сл.

На две сум. :)
Се согласувам малку и со тебе, малку и со kooperativa.
Не сум во состојба за долги дискусии, така да ќе ме извините на краткиот одговор...
Во некои племиња во Африка нормално е жените да шетаат топлес. Таму не се гледа на женските гради како што се гледа на овие простори, таму тоа е нормално. Е тука не е. Познавајќи го размислувањето на повеќето и те како сакам да се покријам. Сепак, не ги осудувам оние кои се сончаат топлес и не, не мислам дека тоа е начин на провокација.

вие што се против топлес земете и со мајца на кратки ракави бањајте се,и обавезно капа да си ставите :facepalm:

Океј, значи цицките не се природно привлечни, тоа е „морална норма“. Нешто како мода, и, мода како мода, се менува. Сега е времето на екстремно кратки миничи и топлес девојки. Така?

Болдираното е клучната работа, зашто јас се согласувам со тебе дека работите се менуваат, полека но сигурно, ама ова прашање, по мене, е сега на граница, помеѓу прифатливо и неприфатилово. Утре кој знае, можда ќе збориме дали е прифатливо да шетаат голи на улица луѓето. Ама денеска е ова на дневен ред.

Сега ти го забележуваш трендот, ама не даваш баш некое добро опрадување за него.

Викаш дека треба да сфатиме, ама зашто да сфатиме? Кој вика дека мора да биде така? Кој вика дека ние мора без многу размислување да го прифатиме тој тренд на западот? И кој вика дека е добро да биде така? Што е со пристојноста? Ти мислиш дека е добро да биде модерно да се носат толку кратки миничи и толку отворени деколтеа? Ми збориш за перцепирање на женските како сексуални објекти, па тоа го донесе таа мода што почна во втората половина на минатиот век. Колку попристојно беа облечени девојките толку помалку беа објектифицирани. И денес пристојно облечена девојка, ќе биде перцепирана како кандидатка за нешто посериозно.

Во суштина тоа е: викаш треба да не се палиме на голи цицки на плажа, треба да ги смениме нашите „морални норми“, ама не кажуваш зошто. Зошто тоа е потребно, зошто тоа би било нешто добро?

И, таа идеја за тоа што е пристојно во која ситуација, конкретно, во поглед на облекувањето, е битна во муабетов. Кој ќе ја одбрани пристојноста? Ова е случај, ми се чини, кај што од што сме премногу open minded, ни испаднал паметот.

да не должам многу, само болдираното ќе го одговорам.
затоа што е почнато!!! нешто што ќе почне како замисла, а и веќе се применува во пракса, џабе се сите противења. да не давам примери но и јас не сум за некои актуелни замисли, и се додека се тоа замисли, размислувања, може да се делува превентивно. а кога ќе почне замислата да се реализира тогаш само може да мрмориме и толку. а за тоа дали е добро тука пак тоа останува индивидуален избор

и македонките се сончаат топлес, ама во странство ... лично уверен од битолчанка ...:)

529094_485351451537279_1616871692_n.jpg

Напредок.

Па да де.. Вие како се облекувате за плажа?

Која е поентата да идеш на плажа а да се шкломнеш со мајца и капа на тебе ? зошто одиш воопшто на плажа ?

ние не се облекуваме голи се манкаме.

Која е поентата да идеш на плажа а да се шкломнеш со мајца и капа на тебе ? зошто одиш воопшто на плажа ?

ние не се облекуваме голи се манкаме.
Не знам што е „шкломнеш“ и „манкаме“, ама сепак ќе се обидам да ти одговорам.
Не можеш ти да кажеш кој и како треба да оди на плажа или како да се облекува додека е на плажа. Јас носам маица и капа зошто сум ужасно алергична на сонце, не горам, туку ми се иритира цела кожа, па морам да се мачкам со синопен. Затоа не седам на сонце, туку под сенка. Немам ништо против девојки кои се топлес, но јас никогаш не сум имала желба да си ги печам пред уште 500 други луѓе. Не за друго, јас не знам да легнам на крпа и да се сунчам, или си правам замоци во песокот, или се шетам до шанк и назад, или играм некоја друштвена игра со пријателите со кои сум на плажа, или сум во вода. Во сите наведени ситуации, доколку сум топлес, самите гради би ми пречеле и нема да се чувствувам пријатно. Ако на сето ова додадеме дека најчесто одиме на одмор со другарите на дечко ми (некој од нив се сингл), тогаш нема дискусија зошто сум против топлес.

Да,затоа што е природно и нормално:)
Но не во Македонија,зашто на сите лиги ќе им потечат,како само на мајка им цицката да ја виделе.

Јас подржувам топлес сунчање, нема ништо лошо во тоа, само многу манијаци има кај нас. Иначе во шведска коа бев таму во градските паркови се сунчаат топлес, ги вадат ич не им чуе ;) Можда ако почне и кај нас за краток период ке се стабилизираат луѓево и нема да зјапаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom