Собири на Православната Црква (народот) во рамки на Црковните Општини

Член од
13 октомври 2005
Мислења
525
Поени од реакции
47
Веб-сајт
www.angelfire.com
Дали мислите дека е потребно да постојат денови во седмицата (освен денот недела во кој има Литургија и Евхаристија) во кои ќе се собира Православната Црква (новозаветниот народ Божји) за да се поучува во Светото Писмо, Светото Предание и Искуството на Црквата низ вековите, и за да се моли заеднички, и да заживее како жива Заедница на Верни, која ќе има уште една многу важна цел, а тоа е Мисионерството (делотворното сведочење на наученото) ?

Дали мислите дека е потребно да постојат денови во седмицата (освен денот недела во кој има Литургија и Евхаристија) во кои ќе се собира Православната Црква (новозаветниот народ Божји) за да се поучува во Светото Писмо, Светото Предание и Искуството на Црквата низ вековите, и за да се моли заеднички, и да заживее како жива Заедница на Верни, која ќе има уште една многу важна цел, а тоа е Мисионерството (делотворното сведочење на наученото) ?
Павославната Црква не ја исполнува заповета која ја даде Исус последна, а таа е одете насекаде низ светот и проповедајте ја Радосната вест ( Евангелието ) на секое создание.....

Dali znaesh deka boldiranjeto na odredeni zborovi i pisuvanjeto na odredeni zborovi so golemi bukvi vsushnots e navreduvanje na citatelot?

[Btw,pardon za offtopikot -.-]

Павославната Црква не ја исполнува заповета која ја даде Исус последна, а таа е одете насекаде низ светот и проповедајте ја Радосната вест ( Евангелието ) на секое создание.....
Конкретнава заповед која ја спомнуваш им беше дадена на апостолите, а не на апсолутно секого.:smir:

Има некои нешта во Православната Црква кои јас лично мислам дека не се како што треба, но затоа е потребно да се собере Заедницата и да разговара за нештата и да се менуваат во позитивна насока.

Па „...каде се двајца и тројаца собрани во Неговото име...„...

Да, потребни се средби. Секоја средба со некоја личност од Црквата веќе е средба ради Христа. А поубедливи се личните дела и подвизи, кои се очигледни и за другите луѓе. отколку испразното проповедање на евангелието пред световните луѓе, кои секгаш реагираат одбојно кон добрата вест. Или, како што рекол некој од античките римјани. „Дела, не зборови„.

и точно е тоа дека Хритос токму на Апостолите им заповеда да одат, да ги научат сите народи и да ги крштеваат во името од Света Троица, а не како кому ќе му текне, така и да проповеда.

Како тоа, „...на секое создание..„? На пример, „св„ Фрањо Асишки, познат подвижник во римокатоличката Црква, до таа мера „одлепил„ што евангелието им го проповедал на растенијата (а и тие се создадени, нели!?). Да не били тоа трагично, би било комично.

Како тоа, „...на секое создание..„? На пример, „св„ Фрањо Асишки, познат подвижник во римокатоличката Црква, до таа мера „одлепил„ што евангелието им го проповедал на растенијата (а и тие се создадени, нели!?). Да не били тоа трагично, би било комично.
Е одма се препозав во Фрањо..ќе морам да сменам тактиката..:pos2:

E Pa Miki ako si Bukvalista ( Fanatik ) I svakas deka treba na site da go propovedas evangelieto pa i na tvojte domasni milenicinja odi ne mozam da te sprecam.
Ali stvarno me iznenaduvas.
na sekoj covek treba da mu kazis deka Bog go ljubi i deka treba da se pokae. Kako na porimer na Romite na turcite itn. a kazi mi ti mene koj Pop odi kaj romite i go propoveda evangelieto rasprasaj se za Veles i kazimi da znam.

za toa Jehovinite svedoci se za pofalba Edino oni ja sirat Radosnata vest od vrata do vrata od kuka do kuka od selo do selo od grad do grad niz cel svet !!!

za toa Jehovinite svedoci se za pofalba Edino oni ja sirat Radosnata vest od vrata do vrata od kuka do kuka od selo do selo od grad do grad niz cel svet !!!

Точно..а за таквото нивно ширење на добрата вест, никој не ги повикал....освен тие, самите себе!

E Pa Miki ako si Bukvalista ( Fanatik ) I svakas deka treba na site da go propovedas evangelieto pa i na tvojte domasni milenicinja odi ne mozam da te sprecam.
Ali stvarno me iznenaduvas.
na sekoj covek treba da mu kazis deka Bog go ljubi i deka treba da se pokae. Kako na porimer na Romite na turcite itn. a kazi mi ti mene koj Pop odi kaj romite i go propoveda evangelieto rasprasaj se za Veles i kazimi da znam.

Ромите и турците се дел од оваа земја, но дел од друга религиска заедница. Тие имаат свои вероучители кои ги учат на нивната вера. Нивната вера, претпоставувам, е нивен личен избор. Не ми е јасно, што би барал поп да проповеда евангелие кај припадници на друга вера? Од друга страна пак, наведените граѓани, препоставувам дека имаам можност и прилика, живеејќи заедно со македонците, да дојдат во контакт и со верско учење кое е поинакво од нивното, па тоа учење или да го прифата или да го отфрлат. Така, потребата од проповед помеѓу навдеденото граѓанство не е неопходна: тие веќе знаат дека најголемиот дел од македонците се православни па така, првославната вера можат (доброволно) или да ја прифатат или на да не ја прифатат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom