Смртта - крај или нов почеток?

• Креатор на темата Креатор на темата OSHO-Lover
  • Време на започнување Време на започнување
за да разберам ти како гледаш на тоа "душа"
Имаш други теми за тоа.....овде е смртта на тема.
Па само и за неа пишувам цело време на форумов.
Ако си прател до сега ќе знаеше што мислам.

Сакаш да кажеш дека јас имам проблеми?.....:pos:

Ај малку објасни ни од твоето солидно познавање на биолошките науки и математика што е тоа свест?

Душата на човекот после смрта каде оди?

Ааа .. ќе заборавев...а што е душа?....Ти кажаа што е тоа во биологијата и математиката?..
Општо прифатена дефиниција за душа не постои, затоа и не може да се дискутира за тој поим.
За свеста кажав погоре од што е последица, а поконкретно ќе знаеме за одреден период. Пред се затоа што голем дел од човечкиот организам е не испитан, особено мозокот.

Понатамошна дискусија за овие две работи е беспредметна и излишна, соодветно.

Јас знаеш ли што мислам? Дека ти и многу други не сфаќаат дека твојата "есенција", твојата душа, не е ништо друго туку екстремно сложена серија од стотици милијарди хемиски реакции во твоето сопствено тело. Јас потполно разбирам дека постојат луѓе на кои ако и илјада пати им кажеш дека нивните мисли, нивните емоции(љубов, страв итн...), самото нивно постоење можат да бидат набљудувани и во некои случаи променети со оглед на тоа дека тие се од физичка, материјална природа, а не од спиритуална природа- нема да го прифатат или сфатат тоа.
.
Ако за душа не се дискутира спиритуално, каков заклучок донесе од биологијата и математиката за неа?

Општо прифатена дефиниција за душа не постои, затоа и не може да се дискутира за тој поим.
За свеста кажав погоре од што е последица, а поконкретно ќе знаеме за одреден период. Пред се затоа што голем дел од човечкиот организам е не испитан, особено мозокот.

Понатамошна дискусија за овие две работи е беспредметна и излишна, соодветно.
Кажи ми која е разликата меѓу душата и свеста?
И најпосле што оди со душата по смртта?...каде завршува?
Нели тамава е смртта...

Порано многу почесто за разлика од сега имав дежа ву.
Исто така мислев дека имам претходен живот, кој е мошне чуден.
Соништата ме потсетуваа не него. Како секој од нив веќе да се имаше случено. Сонував замоци, плажи, месечини, плантажи, и луѓе кои чинам дека претходно ги имам сретнато...
Многу интересно. :) Меѓутоа сето сето ова е голема веројатноста да се должи на ДНК од моите претци.. Делчиња, искри од минатото, ете така да ги наречам. Меѓутоа се вредни, непроценливи и горда сум што ѓи имам.
Во реинкарнација и не верувам премногу, иако интересно звучи ради горе наведената причина која има научен поткреп.

Лимбичниот систем, одговорен за ,,душата,, ќе се распадне брзо по смртта на човекот.
Каде ќе отидам јас и мојот идентитет? Веројатно во стомакот на црвите кои ќе ме изедат.

Лимбичниот систем, одговорен за ,,душата,, ќе се распадне брзо по смртта на човекот.
Каде ќе отидам јас и мојот идентитет? Веројатно во стомакот на црвите кои ќе ме изедат.
Се читаш што пишуваш...? кој е тоа “ти“, а кој е тоа “твојот идентитет“... кого ке изедат црвите тебе или твојот идентитет...?

Само тој што ќе умре(за минатото и иднината) пред својата физичка смрт е едини што има можност да ја заебе смрта и да го вкуси животот(моментот)

Се читаш што пишуваш...? кој е тоа “ти“, а кој е тоа “твојот идентитет“... кого ке изедат црвите тебе или твојот идентитет...?

Само тој што ќе умре(за минатото и иднината) пред својата физичка смрт е едини што има можност да ја заебе смрта и да го вкуси животот(моментот)

Ошо, не ме интересираат твоите размислувања.
Либичниот систем е најодговорен за тоа која сум ЈАС.
Ако го нема тој систем, ќе го нема и моето ЈАС, мојата душа, ,,срце,, итн..

Ошо, не ме интересираат твоите размислувања.
Либичниот систем е најодговорен за тоа која сум ЈАС.
Ако го нема тој систем, ќе го нема и моето ЈАС, мојата душа, ,,срце,, итн..
Те нема тебе и онака и овака... така да ич не се секирај...(y)

Не сум сигурен дека ќе биде......што рекле старите од секоја врба свирче не бидуе.
Е да некој свирче ќе биде некој ќе биде фрлен за огрев... тоа ти е

Те нема тебе и онака и овака... така да ич не се секирај...(y)
На твоја голема жал.....
puma1.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom