Смртоносниот азиски стршен се појави и во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Smeils
  • Време на започнување Време на започнување
[quote="Vanlok, post: 6707896, member: 30811"
191t5r8wkyaf5jpg.jpg

suzume.jpg

Сабајлето видов вакво чудо како на првата слика - вртеше на црно, жолто не се познаваше.Ама не личеше на ова од втората слика и како помало да беше.Се сетив на темата од пред некој ден и пак не сум сигурен какво чудо беше (не сакав ни да стојам да го посматрам :eek:) , сеа гледам и Кавадарци :нинџ:

[/quote]

:):) уште да вака:) Како и да е,е голема закана за пчеларите и пчелите:(

Тури му к*рот кај нас нишо не фаќа ни поплави ни стршлени :icon_lol:

У маме му е.ам види ги шо измутирани се, ко на стероди да се. Прв пат ги гледам овие створења, а навистина ли се овие баш азиски или си пљампаат медиумиве ко и секош?

едит. Овие бе сигурно многу брчат, морат да им се дајт закон/регулатива до колку децибели е дозволено и да ги казвет џандариве :D :ROFLMAO:

Пред 3недели едно другарче ми вика море се појавија нови зомби му викам каде бе на кантер ли вика не бе тука и ми го објасни 2пати е поголем од обичниот стршлен

страшно , не дај боже , само то можи да се кажи !!!!

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=E9AF0BBBCBD3B544A192F92FD1877776
Да си знаете.

КЛИМАТА ВО МАКЕДОНИЈА НЕ ИМ ГОДИ НА АЗИСКИТЕ СТРШЛЕНИ

012FD9B94E0B7F4E9AD3734FB1908CEA.JPG

Кирил Арсовски, експерт за инсекти од фамилијата оси

Климата во Македонија барем засега не одговара за овде да дојдат азиски стршлени кои можат да бидат опасни па дури и смртоносни за луѓето. Ова го тврди биологот Кирил Арсовски, експерт за инсекти од фамилијата оси во Македонија. Со него поразговаравме откако вчера членови на кавадаречко семејство се посомневаа дека азиски стршлен неканет дошол во нивниот семеен двор а нивниот неоснован сомнеж предизвика паника во Тиквешијата и Македонија.

-Тоа што може да се сретне во природата се обични стршлени од кои можат да настрадаат само оние кои се алергични на нив. Апелирам без потреба да не се крева паника бидејќи тоа залудно предизвикува вознемиреност кај неселнието. Ќе се откажам од својата професија која ја работам со толку многу љубов и внимание и на која и посветив неколку години од животот а ќе и го посветам и остатокот, ако ми донесе некој азиски стршлен кој слетал во Македонија-нагласува човекот кој ги проучува осите, пчелите, мравките.

Арсовски предупредува дека многупати некои од медиумите во потрага по сензации избрзуваат кога пласираат непотврдени информации со кои создаваат страв кај неселението. Такви случаи во изминатиот период имало многу, а во некои дури станувало збор за едноставно препишување на текст од весник објавен во странство.

-Мора да се внимава што се пласира во јавноста особено за вака осетливи теми. Многу е важно луѓето да знаат дека опасноста не е толку голема колку што некои недоволно упатени се обидуваат тоа да го претстават. Читаме еве на пример дека убодите од азискиот стршлен биле како прострелни рани од огнено оружје што воопшто не е точно, станува збор за убоди како оние на пчелите, само што можат да бидат смртоносни. Но, ќе повторам, место за загриженост нема затоа што јас тврдам дека барем засега, во нашата земја азискиот стршлен едноставно го нема-дециден е Арсовски за Дневник.

Последно уредено од модератор:
10595972_10204155245472112_2106716659_n.jpg

Пред некоја минута го забележав ова од прозор кај мене, ми изгледаше чудно..со портокалова глава и црни линии..не знам колку може да се примети од сликата. Можно ли е да овој вид на стршлен или џабе паника?

во кој дел на градот живееш ?? мислам дека го потврдија во Козле и на Водно, си сака кај буџите, на чист воздух, нејќе кај железара и цементара :cautious:

во кој дел на градот живееш ?? мислам дека го потврдија во Козле и на Водно, си сака кај буџите, на чист воздух, нејќе кај железара и цементара :cautious:
Во Аеродром живеам. Слушнав дека и тука е потврдено дека го има...

да не си во ниските војни куќи блиску до старата војна амбуланта ??
..чаре мрежи ставање, луѓе ги разграбаа поефтините уште пред месец дена, поради комарците[DOUBLEPOST=1407262688][/DOUBLEPOST]незнам друго чаре од мрежа против комарци, а најважно е да не го напаѓаш, ако има гнездо може во него да има и по 400 стршлени а нападнатиот ги вика напомош..... но мислам кај нас дури есенва ќе почне парењето и гнеѕда, ова се може матици... незнам, молчат, никој ништо не знае и не може да помогне

Последно уредено:
10595972_10204155245472112_2106716659_n.jpg

Пред некоја минута го забележав ова од прозор кај мене, ми изгледаше чудно..со портокалова глава и црни линии..не знам колку може да се примети од сликата. Можно ли е да овој вид на стршлен или џабе паника?

Nas e toj ne mu se sekiraj . Nasite strsleni ne se do tolku opasni i gledaj ako si vo blizina da ne te bapne u vrat oti si naebal na bilo koj drug del od teloto e isto kako 3 osi naednas da te bocnat ... Pcelata vo prolet e najopasna dokolku dojde do ubod duri poopasna i od strslenot .[DOUBLEPOST=1407270836][/DOUBLEPOST]Si imam fobija :) zatoa i po nesto znam za niv .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom