Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Ми чуе таквото за тебе, јас не дужам на никој.

Да не изнервирате стар Титовист после да запленам тоа Опелите и Бемвињата од Бугарија.
Јас сум сиромав, немам кола, тој долг е толку стар што каматата е можеби поголема од главницата, затоа и не се надевам некогаш да го наплатам.

Уставно право на секој македонски државјанин е да има право на глас. Никој тоа не може да го оспорува. Како ќе им се овозможи на Македонците надвор од државата да го користат тоа право е нели променливо. Може да им го отежнеме ако ги тераме да идат во Македонија ама може и да им олеснеме и да им дадеме електронско гласање.

А тоа што пишав дека дијаспората не му е никому должен е општ заклучок. Дека сепак пак од неа годишно влагаат огромни суми во државата е доброволно и се дешава затоа што дијаспората или нивните членови тоа го сакаат. И тоа треба да се цени дека не е должност туку се дешава доброволно. Само тоа ми беше поентата.

И на крај една поправка: Македонија е држава на сите Македонци, не само на тие што живеат во Македонија.

Колку за мене шо Има значење кој победил во аустралија, америка или зимбабве, толку и тебе е од значење кој победил тука

Јас сум сиромав, немам кола, тој долг е толку стар што каматата е можеби поголема од главницата, затоа и не се надевам некогаш да го наплатам.
И јас немам кола.

@pistol Кое убиство беше нарачано? Кој образ му беше црвен на Жерновски? Која куќа беше срушена? (Освен дивоградбата на Фиат, 70 сантима си се 70 сантима, не е чист). Која фамилија беше сотрена?

За полно други работи, уредување вести, тегнење Роми за уши да гласаат (еве ги сега СДСМ ги поткупуваше во Куманово со дрва, пред многу години со расипано месо), тоа е технологија на владеење и секој ќе го прави. Прислушувај ти обичен градоначалник од овде до Љубљана, секаде ќе најдеш такви работи. Нема кој не го прави тоа, и Зајко го прави и ќе го прави. Партиските војници бараат да се нахранат со тендери инаку ќе се свртат против тебе. Ете, и шарените мораа да бидат наградени со пратенички места. Ти замислувај си светци политичари, ама во реалниот живот тие не постојат.
Не замислувам дека се светци, ама пастирот е далеку од тоа што го мислите дека е.

Разговарам со еден таков испран мозок и ми вели ако дојде на влас Заев ке населил албанци во истокот, а притоа има две деца кој се иселија од Македонија и му велам зш се иселија вели немало работа и заминале, па како онда бре човече некој ке ти населува албанци на места во кој бега Македонскиот народ, што нафта ли ке почнеме да вадиме, или од џеб Заев ке им дава пари.
На исти случај и овде на форум наидов кој фураше такви приказни, инаку посебно ми е жал кога ќе слушнеш некој млад кој поверувал и голта такви приказни, а притоа едвај крај со крај сврзува можда се плаши дека ке му биде земено работното место во некоја си странска инвестиција за 10,000ден или конфекциската работа и плата.
Pa eve vaka...Vo nekoe osnovno uchilishte na selo so, da kazheme 1000 zhiteli, treba nastavnik shto ke gi uchi nashite idni generacii da go vladeat albanskiot jazik. Toa znachi deka odednash nacionalnata struktura na toa selo ke se narushi. Toj albanski nastavnik ke dojde so familija, baba, dedo i normalno niv ke im treba dzhamija i op taa dzhamija treba da ima odzha, chistachi i eve ti ushte 10-20 albanski familii i shto e najtragichni seto toa ke bide finansirano od makedonecot, danochniot obvrznik vo Makedonija. Ako do sega ne ti e jasna rabotata ti si propadnat sluchaj.

Pa eve vaka...Vo nekoe osnovno uchilishte na selo so, da kazheme 1000 zhiteli, treba nastavnik shto ke gi uchi nashite idni generacii da go vladeat albanskiot jazik. Toa znachi deka odednash nacionalnata struktura na toa selo ke se narushi. Toj albanski nastavnik ke dojde so familija, baba, dedo i normalno niv ke im treba dzhamija i op taa dzhamija treba da ima odzha, chistachi i eve ti ushte 10-20 albanski familii i shto e najtragichni seto toa ke bide finansirano od makedonecot, danochniot obvrznik vo Makedonija. Ako do sega ne ti e jasna rabotata ti si propadnat sluchaj.
Каква прикаска си напишал, уште странски комбиња ти фалат.

A tebe kako da ne ti se dopagja mojata futuristika pa melesh ovde so nekoi stranski kombinja. Ostaj kombinjata i slichni serotini. Zboruvaj za potencijalniot problem so dvojazichnosta ili "just shut the fuck up".

Не ли е продадена државата уште од 2008 година? Не ли е назначен министер за одбрана-командант на УЧК? Не ли е продадена државата каде на ознаките под Скопје пишува Shkupi? Кога се возиш со ЈСП најмалку 10 пати ја слушаш албанската спикерка? Не ли се продадовте кога ги амнестиравте убијците албанци? Кога нарачавте меѓуетнички конфликт на Кале? Ако не ги разбра прашањата пиши ми, на попрост начин да ти ги поставам.

Не, од 2004 (територијална поделба, дело на СДСМ). Од кај ја најде 2008, жити швалерка?

Назначен беше и не го оправдувам тоа.

2004.

2004.

Се продадовме, не го оправдувам тоа, но прво СДСМ се откажа од случаите, ги прати во Хаг, од Хаг ги вратија и (и за тоа имам пишувано) под притисок од Uncle Sam мораше ВМРО да го направи тоа, затоа што ако СДСМ го направеше вечно ќе ја оспоруваа амнестијата. Ова е тактички потез на тие чии автобуси дојдоа во Арачиново за да се заврши со тоа.

Од македонска страна никој не нарачал конфликт, Албанците скокаа поради национализам (ќе се градело црква) и ја рушеа и не дозволуваа каур да влезе таму, пошто симболика - тврдина.

Што не е јасно?

нема албански, ќе се учи арапски... да не дојде ко у Германија, мигранти рапуваат германки , таа викаат не по германски ама овие по арапски си мислат подлабоко треба...

А ти малце да почнеш да шеташ по селата низ истокот штом си толку заинересиран/на да видиш прво колку ученици се запишале пошто гледам голема загриженост за децата имаш, потоа прашај колку се иселиле или подобро би ти било колку останале, зш биле принудени да вадат пасош на други држави за да побегнат.
Пропаднат случај си ти се гледа те жалам али ми е жал што неможам да ти помогнам, продолжи да пишуваш приказни(глупости) што ќе ви е следно незнам али патот до психијатрија не ви бега.

Евo да нема промена на резултатот.. ок. Би сакал да го продискутирам албанскиот фактор во целава ситуација.

ФАКТ - Единствена шанса ВМРО-ДПМНЕ да состави влада е коалиција со ДУИ.

Ќе ги тргнам настрана сите можни барања и калкулации што ДУИ може да ги бара од ДПМНЕ за да коалицира со нив. Тука не е исклучена и можноста да бараат премиер од нивни редови, министер во МВР, итн итн.. нешто што ДПМНЕ не може да си го дозволи од добро познати причини.

Е сега,
- ДУИ од аспект на мандати е најголемиот губитник на овие избори. Значи од сигурни извори се случува внатрепартиски хаос во партијата која 15 години го носи приматот - Претставник на Албанците. Сега е тоа завршена приказна. ДУИ може да биде претставник САМО на нивното гласачко тело, пошо опозицискиот блок кај Албанците има повеќе гласови.
- ДУИ од аспект на составување влада има далеку поголема позиција за преговарање, и тоа е поради тесната разлика на двете македонски партии.

Избориве беа јасен показател дека за ДУИ - следно коалицирање со ДПМНЕ претставува самоубиствен потег. Тие практично не можат ни да се опорават од ова што досега им го приредија на нивните гласачи, а камоли одновно да им соопштат дека повторно ќе играат на старата карта.

Друго, ДПМНЕ сака да го укини на СЈО (единствената институционална шанса за правично судење на осудените во Монструм, Диво Населје, итн итн) И тука разликите се црно-бели.

Трето, САД и ЕУ се главни поддржувачи на албанскиот фактор во регионов. Не е случајно што Еди Рама ги собра на состанок сите претставници на албанските партии во земјава.. сигурно имаше нешто битно да им соопшти.

Од тука може да се заклучат многу работи но сите ние различно ги перцепираме работиве. :)

Последно уредено:
А што, досега неправедно им било судено. Па ова е срамота што пишувате.

нема албански, ќе се учи арапски... да не дојде ко у Германија, мигранти рапуваат германки , таа викаат не по германски ама овие по арапски си мислат подлабоко треба...
а по маџарски како треба?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom