Случајност

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
pa neznam se se slucuva so pricina.....mozebi nekogas vo nekoi slucaevi ima slucajnost nz.....nekogas neplanirano se sekavas so nekoj so koj voopsto ne ocekuvas deka ke go vidis ..na pr toa e slucajjnost

И јас мислам дека се се случува со причина, иако никогаш не ја знам целта на таа причина. Но неможам тоа да го наречам судбина, незнам зошто.:wink:

Законите на универзумот се темелат на причината и последицата, од тој аспект нормално дека се се случува со причина! Кога паѓа дожд, причината е поради кондензирањето на облаците во капки! Кога има земјотрес, причината е поради тектонските поместувања на земјината кора! Кога завршува летото и се наближува зимата, тоа е поради закосеноста на земјината оска и ротацијата на земјата околу сонцето.....итн, итн! Дали на сите овие причини и последици ќе им придадеме некое субјективно значење и важност, е веќе друга работа!

Не постои случајност, неодговорно е да се мисли така а и нелогично.
За секоја акција има рекација, ништо не се случува само од себе...плус анштајн го рекол ова: randomness is a reflection of our ignorance of some fundamental property of reality

Темата е тесно поврзана со слободната волја и нејзината зависност од човековата потсвест.
Еден неуронаучник Sam Harris во една негова книга има опишано експеримент со кој се докажува дека нашиот мозок реагира 10 секунди пред тоа да го стори нашата свест кога треба да одлучиме нешто. Од тука тој доаѓа до сомневање дека ние можеби и немаме слободна волја:
"Harris argued that “no account of causality leaves room for free will.” He cited experiments in which magnetic resonance imaging (MRI) “predicts” that a subject is going to do something—on the basis of activity in the subject’s brain—up to 10 seconds before the subject consciously decides to do it.
“Clearly, findings of this kind are difficult to reconcile with the sense that one is the conscious source of one’s actions,” Harris wrote."
Ergo, јасно е дека секој наш чекор е предходно предвиден независно од наша свесна одлука за тоа. Можеби ова може да служи како научен доказ за постоње на нешто слично како поимот судбина. Од друга страна нашето неизнаоѓање на поентираност на причините за случувањата наоколу, придонесува да мислиме дека се рандом. Интересно е што поентата за причините не може да се прикаже на обејктивна основа, па така секој субјективно ја доживува и одлучува дали нештата ќе ги нарече случајност или намерност.

Јас некако секогаш одбегнувам да мислам дека постои нешто што се нарекува судбина, затоа што тоа верување во судбината само прави да му се препуштиш на случајот и да оставиш да биде како што било пишано, и после кога нешто нема да излезе како што сакаш е тогаш - така било пишано, што ќе правиме. Затоа мислам дека секој треба што помалку да го прифаќа постоењето на тоа што го викаме судбина, едноставно задоволете се со фактот дека се што се случува има своја и причина и во истиот миг кога се случува станува причина за нешто друго, што можеби ќе се случи веднаш, можеби утре, или за две години, сеедно... И кога размислуваме на ваков начин, и кога сме уверени дека се што се случува - се случува со причина, тоа само прави да се активираме, да се грижиме за себе и за својата иднина, да направиме нешто што ќе ни помогне да дојдеме до она што го бараме, а не само да чекаме виорот да не однесе таму, или со скрстени раце да чекаме нешто да ни падне од небо.. :D

постои случајност....не секогаш се случува со причина....на пример одиш на одмор со причина да се бањаш,сунчаш и остало ама случајно че сретниш некоја личност и ќе бидне нешто....има има

Ништо не е случајно, се што се случува се случува со причина.Понекогаш не можеме да ја видиме причината зошто се случило нешто ама порано или подоцна ја согледуваме истата.Но зависи од тоа личноста како ги доживува работите. Тоа што за некого работите што им се случуваат се само игра на случајноста, други го сваќаат сосем поинаку.

Ништо не е случајно, се што се случува се случува со причина.Понекогаш не можеме да ја видиме причината зошто се случило нешто ама порано или подоцна ја согледуваме истата.Но зависи од тоа личноста како ги доживува работите. Тоа што за некого работите што им се случуваат се само игра на случајноста, други го сваќаат сосем поинаку.
Те лупне утре кола (недај боже), која е причината? :toe:

Те лупне утре кола (недај боже), која е причината? :toe:

1 Случај : Шоферот док вози на мобилен со жена му, и објаснува дека неможе да и купи цигари пошо касни за да гледа фудбал со колеги од работа ( ќе гледа во град пошо на првиот колега жена му гледа индиски серии, на другиот му е расипан телевизорот а на шоферов не му се гледа дома ) и док збори не те гледа како поминуваш улица и те гази

2 Случај : Ме мрзи да пишувам

296112898 Случај : ........... you get the idea

1 Случај : Шоферот док вози на мобилен со жена му, и објаснува дека неможе да и купи цигари пошо касни за да гледа фудбал со колеги од работа ( ќе гледа во град пошо на првиот колега жена му гледа индиски серии, на другиот му е расипан телевизорот а на шоферов не му се гледа дома ) и док збори не те гледа како поминуваш улица и те гази

2 Случај : Ме мрзи да пишувам

296112898 Случај : ........... you get the idea
Да, тоа сакам да го кажам, те лупнува кола зошто или ти или возачот (или и двајцата) сте биле невнимателни и толку е. Нема никаква причина за тоа, само невнимание и сјебана несреќа. Глупо е да се смета дека све се случува со некоја причина, јас сретнyвам некоја што некогаш ја имам запознаено и никогаш немам очекувано дека ќе ја сретнам пак и треба да верувам дека тоа било наместено од некојси горе за да јас се омрсам. :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom