Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
Лорд ,кога ние бевме студенти учевме дека не е вкусно било кого да етикетираме , да вреѓаме да омаловажуваме ..
Учевме да бидеме академци и да дискутираме по тематиката.
Што мислиш малце да смениш реториката?
Разбирливо е дека се што е непознато предизвикува реакција и тоа негативна.Но, ти не плаши се
мие не напаѓаме личности туку ставовите кои застапуват

Море не води инает, цело време шантраш од една на друга тема оти си побиен и во тесно.

Размисли околу иконоборството - можеби ќе имаме допирна точка.
Некаде...

Ако веќе сакаш да водине академска дискусија.
ЛОЛ[DOUBLEPOST=1433108650][/DOUBLEPOST]
Елем дали постои разлика меѓу Славјани и Првославјани ?

Постои.
Словените (под Аварите) вршат опљчкувачки, варварски походи од VI век натака, некои од нив постепено се населуваат (помал број).

Големата шизма е во 1054 година.

btw - едното е народ другото е религија.
Колку за информација.

Последно уредено:
ај едно по едно
“Море не води инает, цело време шантраш од една на друга тема оти си побиен и во тесно...’’
преведи ми на македонски ,па напиши каде тоа сум побиен од кого сум побиен и зошто сум побиен?
Просветлувај не оставај ме да терам во заблуда понатаму ..
Потоа тераме понатаму ако се може

Тие според називот имет врска со Sclave i Slaviniite

Робови но на кој?
Да не се робови на нешто?
(на некоја идеја)

Робови на Рим . Ропството започнало веднаш по битката кај Пидна .
150.000 одведени во Рим.[DOUBLEPOST=1433176868][/DOUBLEPOST]Сталкер и ти да не си историчар ?
Според емотиконите се чини дека има нешто
:)

Тие според називот имет врска со Sclave i Slaviniite
Во горните линкови се зборува за робовите во Америка.[DOUBLEPOST=1433177206][/DOUBLEPOST]
Робови на Рим . Ропството започнало веднаш по битката кај Пидна .
150.000 одведени во Рим.[DOUBLEPOST=1433176868][/DOUBLEPOST]Сталкер и ти да не си историчар ?
Според емотиконите се чини дека има нешто

Види да не го тупиме околу ропството во Римската република а подоцна империја но убаво кажа; робови после битката кај Пидна но тоа е во 168 год. п.н.е. значи после војна, веројатно и после востанието на Андриск (150 год. п.н.е.). Значи робови поради воен конфликт или востание.

Понатаму Македонија и Македонци среќаваме нон стоп, никој не ја нарекувал територијата или народот серви, иако продолжило да постои робството во имеријата а подоцна и во источното римско царство (нашата ера).

Штосот е од каде изникнале Склавите.
Чиви робови се кога веќе западното римско царство не постои? Значи на исток - Константинопол.

Ама зошто неко би нарекувал дел од својата територија и народ Склавини?

Последно уредено:
Дете ,а читаш ли како сум испишал ?
Сега ќе се повторам, ќе подвлечам , а ако е потреба зголемувам и фондот на буквите
“Според називот имет врска со...Склаве’’[DOUBLEPOST=1433177488][/DOUBLEPOST]Доколку размислиш малце ќе увидиш дека после 168 год. се дадени називите Склаве и Склавинии кои трајат се до 800 год.Последниот кој што известувал за Склавиниите бил Фитиј, патријархот Цариградски .
Тие називи се однесуваат на Македонија и Македонците и се дадени од Рим, змначи од туѓинци[DOUBLEPOST=1433177599][/DOUBLEPOST]Споредиме ли со сегашноста Македонија е наречена Фиром а Македонците се наречени со мноогу и со различни погрдни имиња.
Сите тие имиња и називи се туѓи , исто како што и називот Склаве е туѓ назив .[DOUBLEPOST=1433177737][/DOUBLEPOST]Врати годините на настанокот на термините Склавинии некој век порано, врати кон годината 168 п.н.е. и нејзе имај ја како нулта година за настанокот на тој термин, па без да читаш Фокус “нештата ќе ти бидат појасни’’

Последно уредено:
Склаве се сретнува после 400 година од нашата ера.
Повеќе логика има да не нарекувале coloni (делумно слободни фармери/земјоделци)

Се сретнува ,ок се сретнува , но кога е создавањето на овој термин?
168 год.од пред Христа
Причината за создавањето е деградација на непријателот и се што е негово.
Со употребата на овие термини Склаве и Склавинии и те како е постигнат тој ефект.

Се сретнува ,ок се сретнува , но кога е создавањето на овој термин?
168 год.од пред Христа

Неможе оти во класичниот латински зборот за роб е servus.[DOUBLEPOST=1433178459][/DOUBLEPOST]
Причината за создавањето е деградација на непријателот и се што е негово.
Со употребата на овие термини Склаве и Склавинии и те како е постигнат тој ефект.

Ако е така тогаш зборуваме за некои настани т.е. варварски продори на некои народи или подоцна за време на и после иконоборството. Мене тука некаде ме влече овој збор.

Заш бе да не се споредува со романски ?
Та тој да не е некоја вселенска група на јазици ?
Си чул ли за , компарација ?
Тешка работа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom