Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
МАКЕДОН ЈА НИН

МАКЕДОН ЈА НИН

МАКЕДОН ЈА НИН

МАКЕДОН ЈА НИН

:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
:pijanco:

Lordu,
A da pocnes so nekoi drugi studii
Ova kako sovet sto ne go baras
:)

МАКЕДОН ЈА НИН

МАКЕДОН ЈА НИН

МАКЕДОН ЈА НИН

МАКЕДОН ЈА НИН

:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
:pijanco:

„Zatim, 1732 god Topal Osman-paša, koga je sultan Mehmed Peti postavio za beglerbega činit-devera, to jest za generalnog inspektora Makedonije, Albanije i Bosne, po dolasku u Albaniju pokuša da oproba sreću protiv naroda crnogorskog i posla priličan broj Makedonjana, Albaneza i Bošnjaka na Pipersku provinciju, đe ih Piperi uz pomoć Kuča sve pobiše"....“

“Нам пријателе Солун ни е првиот и најголемиот град во Македонија, а сите солунјани словенски говорат’’
Ова досега од аголот на официјалната историографија се објаснуваше со трт-мрт објаснувања , демек ...вака, демек така ..
“..а сите солунјани словенски говорат’’
Сите солунјани се во Христијанството и сите зборат за Христа како објаснување ми стои многу логично[DOUBLEPOST=1433102501][/DOUBLEPOST]Лорду дали знаеш дека Вук Караџиќ е најпрвиот што прави поделба на македонскиот црковен јазик ?
Едниот дел го нарекува српски

Сите солунјани се во Христијанството и сите зборат за Христа како објаснување ми стои многу логично

Ти сваќаш дека христијанството е тука пред словените ?
И дај не од една на друга тема скокаш, дефинирај убаво, почни полека а не де лево де десно.

Да си кажам и јас моето мислење за темата за Словените

По археолошки и лингвистички податоци нема сомнение дека Словените потекнуваат од културата Прага - Корчак на територијата на денешна западна Украина, Молдавија, источна Романија, Чешка и јужните делови на Полска. На север древните Словени граничат со балтски племиња, на запад со германски, на исток со ирански, на југозапад со илирски, а на југоисток со тракиски. Ова е потврдено од јазичните контакти и од странските зборови во словенските јазици.

На оние кои разбираат руски им препорачувам да ја прочитате оваа книга на светски познатиот археолог Марија Гимбутас за Словените. Напишана е на релативно достапен јазик без многу тешка научна терминологија.

Словени. Синовите на Перун.
http://historylib.org/historybooks/Slavyane--Syny-Peruna/

Што вели лингвистиката за прататковина на Словените ? Несомнено Словените пред да се поделат на различни групи се наоѓале меѓу германски и ирански племиња и во исто време се почувствувале силно јазично влијание од Келтите.

Само неколку кратки примера :

Словенското Бог доаѓа од иранскиот збор baga (God), старословенскиот израз ''Бога ради'' доаѓа од иранското bagahya rādiy, словенското мир (peace) од иранското mivr<индо-ирански. *mitr(a) - 'Митра, бог на договорите, чувар на правдата и вистината. Словенското раj (paradise, heaven) доаѓа од иранскиот збор rāy- богатство, среќа.
http://www.philology.ru/linguistics3/ivanov-88a.htm

Популарното словенско окончание на личните имиња - мир (Добромир, Станимир, Владимир ... ) веројатно доаѓа од стариот ирански збор मर्य marya (a man, a male)
http://dsalsrv02.uchicago.edu/cgi-bin/philologic/getobject.pl?c.4:1:3524.apte

Зборови во прасловенскиот јазик навлегле од келтските јазици

Праславовенскиот збор *korva крава од келтското car (a) vos елен (deer). Праславовенското *kon (horse) влегува во словенските јазици од келтското *kanko-/*konko отскокнување.
http://philology.ru/linguistics3/trubachev-82b.htm

Германски зборови во прасловенски

Праслав. *меч (sword) од готскиот збор *mekeis (sword), шлем (helmet) од готскиот збор *helm, словенското лихва (dividend) доаѓа од готското *leihve со истото значење.

Заклучок :
Прататковина на Словените не е на Балканот и тоа се докажува од археологијата и лингвистиката.

Втор заклучок :
Нема таен светски заговор на Илуминатите против словенската историја ! Ова го велам специјално за такви како @Кариес.
А зошто овие зборови да бидат Келтски, Германски, Ирански во Словенските јазици?!? Зошто тоа да не бидат словенски зборови во цитираните јазици? Зошто се претпоставува дека Германите, Келтите (едно од венетските племиња), Иранците се пстари народи од Словените, наместо обратно? Има докази за тоа или така се тресат од ракав мислења од типот - “реко ми човек!“ ?[DOUBLEPOST=1433104814][/DOUBLEPOST]
И дај не од една на друга тема скокаш, дефинирај убаво, почни полека а не де лево де десно.
На глув ќе му објасниш и ќе те разбере... На глуп никако.
Разликата помеѓу интелегентен човек и тупак е како разлика помеѓу компјутер и грамофонска плоча - компјутерот сепак ги обработува податоците, а плочата само го повторува она што го снимиле на неа...

Последно уредено:
На глув ќе му објасниш и ќе те разбере... На глуп никако.
Разликата помеѓу интелегентен човек и тупак е како разлика помеѓу компјутер и грамофонска плоча - компјутерот сепак ги обработува податоците, а плочата само го повторува она што го снимиле на неа...

Како ? КАКО?

Не чув.

Прочита (не слушна) ама не ти влезе во тврдата глава.

Немаше врска коментарот со Христијанството.

Немаше врска коментарот со Христијанството.
Читај го другар ти Хомер...

Инаку јас мислам дека нешто има врска со иконоборството, ама не сме стасале до таму.
Оти некој е КОЗА.

Елем дали постои разлика меѓу Славјани и Првославјани ?
ако постои и ако знаеш која е повели наведи ја[DOUBLEPOST=1433107994][/DOUBLEPOST]Лорд ,кога ние бевме студенти учевме дека не е вкусно било кого да етикетираме , да вреѓаме да омаловажуваме ..
Учевме да бидеме академци и да дискутираме по тематиката.
Што мислиш малце да смениш реториката?
Разбирливо е дека се што е непознато предизвикува реакција и тоа негативна.Но, ти не плаши се
мие не напаѓаме личности туку ставовите кои застапуват

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom