Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
Да се навратеме малце на терминологијата .
Sclave - роб во денешниот романски јазик
Sclave - роб во она што се нарекува грчки јазик
Slave - роб во денешниот англиски јазик.

Ако имаме робови мора да постои и место кое е извор на истите.
Оттука логиката, која ми ставаш в наводници ми сликаш кабли ..., вели дека четирите дела со кои е поделена Македонија морат да имат називот Склавинии.

Ова е од среден век.

Има да има и пред и по нашата ера.Колку што си гледам речениците кај имало потреба за нагласување сум ти нагласил годините

Оттука логиката, која ми ставаш в наводници ми сликаш кабли ..., вели дека четирите дела со кои е поделена Македонија морат да имат називот Склавинии.

Четирите дела се ПРЕД НАШАТА ЕРА, во IV век од НАШАТА ЕРА се две провинции а во VI век ОД НАШАТА ЕРА ИМАМЕ СКЛАВИ![DOUBLEPOST=1433088188][/DOUBLEPOST]
Има да има и пред и по нашата ера.Колку што си гледам речениците кај имало потреба за нагласување сум ти нагласил годините
Ти нагласувам оти се буниш, не ја следиш убаво хронологијата на настаните.

Терминологија втора е со ширењето на христијанствотот на Македонскиот Полуостров ,а називот е Славјанин, Славјани.
И додека термините Sclave се со туѓо потекло...
ова е чисто македонски термин

Терминологија втора е со ширењето на христијанствотот на Македонскиот Полуостров ,а називот е Славјанин, Славјани.
И додека термините Sclave се со туѓо потекло...
ова е чисто македонски термин

Христијанството веќе било проширено и не случајно имаме Милански едикт во 313 год. од нашата ера.

Една книга од областа на ширењето на христијанството .Може ќе биде од корист тебе или било кому .
Драган Зајковски,Христијанството во Македонија од 313 до 700 годЧвекови на консолидација етаблирање и дефинирање.

Еве и линк за кој сака да ја има во електронска форма

https://www.academia.edu/8561593/Христијанството_во_Македонија_од_313_до_700_година_векови_на_консолидација_етаблирање_и_дефинирање

Во нејзе од областа на историјата има супер нешта, но има и нешта кои не се спомнуваат веројатно затоа што не му биле во фокусот на историчарот .[DOUBLEPOST=1433089177][/DOUBLEPOST]Можеби ќе те заинтересира Драгоне терминологијата со доаѓањето на Хрстијанството кај нас.
За малце да биди појасно ќе направиме нештата покомпликувани.
Ќе следиме симболот на КРСТОТ и термините поврзани со него .[DOUBLEPOST=1433089615][/DOUBLEPOST]Првото пројавување на симболот крст во Христијанството е кон средината на 5 век од нашата ера.
Еве извор ,еве линк
  1. B.M. Metzger, M.D. Coogan, "The Oxford Companion to the Bible," Oxford University Press, (1993), Page 57

http://www.religioustolerance.org/chr_symb.htm[DOUBLEPOST=1433089816][/DOUBLEPOST]Ако направиме заклучок тогаш тој би бил следниот:
Најпрвин ниту Исус Христ не бил поистоветуван со симболот на крстот туку со симболот на рибата.
Ниту Христијаните биле поистоветувани со симболот на крстот .
Подоцна со Едикт Миланскиот ли беше .не е ниту важно , ама факт е дека Исус Христ се поистоветува со симболот на крстот.
Уште подоцна и Христијаните се поистоветуваат со симболот на крстот.[DOUBLEPOST=1433090093][/DOUBLEPOST]И додека тече ширењето на Христијанството се наметнува дилемата ,
Кои се думите што се искористуваат како ОБРАЗЕЦ за воведување во Христијанството .?

Денес образецот е отприлика : “ Се крштева чедото Божјо .. во името на Св.Тројство...’’
Значи денес имаме симболот на КРСТ и термините изведени од него како што е и терминот се крштева .
Но, како било отпорано пред Христијаните да се идентификуваат со Крстот?
Кои думи тогаш се искористувале бидејќи фактот е тој постои ширење на христијанството ....[DOUBLEPOST=1433090641][/DOUBLEPOST]Изанализираме ли терминот СЛАВ ЈА НИН кој е корен и нема друг ,за терминот СЛОВЕНИ тогаш ќе заклучиме дека :
СЛАВ ЈА НИН е сосавен од неколку дела при што последниот дел е НИН
За НИН ќе напишиме дека означува припадност .
Ова бидејќи со споредба ќе согледаме дека е така:
РИМ ЈА НИН
СОЛУН ЈА НИН
МАКЕДОН ЈА НИН
ХРИСТ ТИ ЈА НИН
РимјаНИН е припадник на Рим
СолунјаНИН е жител на Солун
МакедонјаНИН е припадник на Македонците
ХристијаНИН е следбеник на Христа

Во сите НИН случаи имаме припадност
НИН е кратенка од НИИН што од дијалектален во современ и литераурен јазик се испишува со НИВЕН за еднина НИВНИ за множина.
Заначи од тука што би можело да означува СЛАВЈА НИН?[DOUBLEPOST=1433090982][/DOUBLEPOST]Споредиме ли дека поради немањето на терминологијата изведена од КРСТОТ како крштевањето и моралноста од употребата на термин за воведување на верниците кон таа религија тогаш тезата е дека зборот СЛАВЈАНИН е определба
религиозен термин кој се искористува во процесот на воведување во редовите на следбениците на Христа.
Па наместо се КРШТЕВА да имаме изразување во правец : Се воведува чедото Божјо ...во СЛАВАТА и Силата на СВ. ТРОЈСТВО..
Воведениот во Славата Божја е следбеник па затоа и
СЛАВЈА НИН - религија

Последно уредено:
Значи , ако не е така , зошто не е така и како е ?
Нема ниту Атанас ниту Пчеларски:
Има напишано разлика цирка 6 века , а ти допишуваш некакво пиење нафта ?
Дете, повели и демантирај.Сум ти анализирал сум ти дал линкови .
Не отстапувај бидејќи и кај Нада се чита дека постои правец на истражување на историјата преку думите и нивното значење

Ако имаме робови мора да постои и место кое е извор на истите.

Корен на зборот Словен е слово. Словените се сметаат за "луѓе на словото(зборот)".
Англиската форма Slave ти е вулгаризирана форма која е превземена од исто така вулгаризираната форма која ја користеле грците/римјаните.

Нешто налик како што Хрватите ги нарекуваат Croatians.

Дали можеби знаеш дека РУСИ биле тие што дошле во Охрид кај кнегињата Олга да бидат покрстени.
Па откако се покрстите се ословениле и постанале дел од големото Христијанско Семејство наречено уште и ПРАВОСЛАВЈАНСКО
:)

Рим,градот Рим...туризам ли ќе беше што ли ...
Некогаш бил империја најсветска....
А, те разбрав некогаш сте били 30 милиони без овците па сега немате и еден.Ај молам ти се не треси зелени.[DOUBLEPOST=1433092313][/DOUBLEPOST]
Дали можеби знаеш дека РУСИ биле тие што дошле во Охрид кај кнегињата Олга да бидат покрстени.
Па откако се покрстите се ословениле и постанале дел од големото Христијанско Семејство наречено уште и ПРАВОСЛАВЈАНСКО
:)
Хаха и кога олга дошла во Охрид? Абе ти шо пиеш од сабајлем?

Сталкер,
За кое СЛОВО се работи ?
Кој читал Библијата ќе знае дека Христ е Словото од овој Свет .
Дали можеби ќе анализираме однесувањето на браќата Ки М кои што откако превеле Библијата на Глаголица
започнале да шират христијанизацијата по православен мертип
:)[DOUBLEPOST=1433092575][/DOUBLEPOST]аман бе Фири та за превид нема ли да ми фатиш?
:)[DOUBLEPOST=1433092719][/DOUBLEPOST]Фири , кој беше пишува дека преку ситуацијата денес согледува какво било порано?
Јас сигурно не сум, Затоа ти наведов дека Рим денес е обична паланка за разлика од порано за да ти изнегирам пишвањата за тоа дека освртот ти е дека денес “РМ е никаква по се..’’

Последно уредено:
Сталкер,
За кое СЛОВО се работи ?
Кој читал Библијата ќе знае дека Христ е Словото од овој Свет .
Пред да го читаат Ристо, Словените постоеле и се нарекувале , замисли, Словени. Христијанизацијата кај нив почнува од кај 9-ти век н.е.

Така да муабетов , со Зоте под мишка, за во кафана.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom