Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
Teorijata "od zad Karpatite" ushte malku pa ke bide napolno razbiena!

MEDJUNARODNO PREZENTIRANJE NA MAKEDONSKATA ISTORIJA

Aleksandar DONSKI

Chestopati dosega mi se ima sluchuvano da slusham od oddelni nashi subjekti kako bilo "neseriozno" da se pishuva za vrskite pomegju deneshnite i drevnite Makedonci ili kako "svetot kje ni se smeel" ako sme pishuvale deka postoela etnokulturna slichnost pomegju drevnite Makedonci i Slovenite (Venetite). Nasproti vakviot mazohizam na ovie subjekti (sekako pottiknat ne od zhelbata da se dojde do vistinata, tuku poradi strav za sudbinata na nivnite sopstveni dosegashni pishuvanja, spored koi drevnite Makedonci bezmalku bile "Grci", a nie deneshnite Makedonci sme zatkarpatsko mochurshno pleme i nemame nikakva vrska so niv -- teza koja ima tolku mnogu "dupki" shto prosto e neverojatno kako nekoj mozhe se ushte da veruva vo nea), od den na den vo korpusot na moite soznanija, se povekje se natrupuvaa fakti i silni indicii vo potkrepa na teorijata za (makar i delumnata, no sepak znachitelna) etnokulturna vrska pomegju Slovenite (Venetite) i drevnite Makedonci.

.....Smetav deka bi bilo interesno da se sogleda reakcijata na ovie istorichari, imajkji go predvid faktot deka tie, iako se odlichni poznavachi na istorijata i kulturata na drevna Makedonija, odvaj dali znaat po neshto od sovremeniot makedonski jazik i kultura, kako bi mozhele da napravat komparacii, pa duri togash da kazhat dali nie imame etnokulturni vrski so drevnite Makedonci ili ne.

Prvata vakva mozhnost se pojavi so pokanata da uchestvuvam na megjunarodniot simpozium za Venetite, shto se odrzha na 16 i 17 septemvri vo Ljubljana (Slovenija). ...

ISTORICHAROT TOMEZOLI

...Na 25 maj 2001 godina vo mojot kompjuter nenadejno dobiv pismo od italijanskiot istorichar (koj zhivee vo Germanija) Giancarlo Tomezoli:

"Pochituvan gospodine Donski,

Se izvinuvam shto Ve voznemiruvam so ova pismo. Vashata adresa mi ja isprati gospodin Vasilevski, koj Ve preporacha kako lichnost, koja mozhe da mi dade informacii za drevniot narod Veneti i koja ima objaveno napisi za niv. Jas sum istorichar i mene me interesira drevniot narod Veneti. Znam deka potekloto i razvitokot na Venetite koi, spored dosegashnite nauchni soznanija, se predci na Slovenite, no i na sovremenite Veneti vo Italija, se od golemo znachenje za sfakjaweto na evolutivnite nastani vo Evropa. No jas nikogash dosega nemam prochitano deka Venetite bile makedonsko pleme, a nemam sretnato ni podatoci za arheoloshki naodi za Venetite ili Enetite od drevnata oblast Paflagonija (denes vo Turcija), koi se spomnati od Homer.

Poradi toa bi Vi bil blagodaren dokolku bidete ljubezni i mi ispratite informacii od Vashite soznanija vo vrska so arheoloshkite naodi ili voopshto vo vrska so stepenot na istrazhuvanje vo Makedonija vo vrska so Venetite.

Odnapred blagodaren,

Giancarlo Tomezoli

Pochituvan gospodine Tomezoli,

Blagodaram na Vasheto pismo. Mene kje mi bide zadovolstvo da diskutiram so Vas vo vrska so ova mnogu interesno prashanje. Mojot interes vo vrska so istorijata ne se odnesuva konkretno na Venetite, tuku povekje na drevnomakedonskoto nasledstvo vo deneshta makedonska nacija, kako i na udelot na Makedoncite vo svetskata kultura.

Nie pripadnicite na pomalite nacii, koi uspeaja da gi obnovat svoite drzhi od ne taka odamna, za zhal se ushte se naogjame vo sostojba da ja "dokazhuvame" pred svetot sopstvenata avtentichna istorija. Jas vekje sobrav golem broj dokazi deka deneshte Makedonci imaat nasledeno mnogu od drevnite Makedonci. No, toa e druga prikazna.

Sto se odnesuva do Venetite, jas ne sum napishal deka tie po poteklo bile makedonsko pleme. Sepak, postojat nekoi interesni i mozhebi malku poznati fakti i prashanja na koi mislam deka dosega ne se dadeni ubedlivi odgovori. Dobro e poznato deka kolku eden etnikum e postar, tolku poteshko se otkriva vistinata za nego (poteklo, kultura i slichno.). Toa e slichno kako vo slagalkata. Kolku postar e eden etnikum, tolku pomalku parchinja imame od slagalkata na negovata slika, t.e. tolku podaleku sme od mozhnosta da sostavime makar i najmal del od negovata slika. Od ona shto jas go znam, ist e sluchajot i so Venetite. Pa, da pochneme so faktite shto gi znam. Kje Vi gi pokazhm onie parchinja od nivnata "slagalka", shto dosega gi imam "sobrano".

Postoi svedoshtvo, spored koe, potekloto na Venetite e od narodot vo Troja. Isto taka, poznato e i deka Herodot go spomenuva narodot Eneti. Mnozina istorichari (imam svedoshtva od ruski istorichari) smetaat deka Enetite i Venetite se ist narod. Venetite isto taka se spomnati i od biografot na Aleksandar Makedonski, po ime Kvintij Kurtij Ruf, koj zhiveel vo 1 vek po Hrista. Pishuvajkji za nastanite shto se sluchile vo 4 vek pred Hrista, t.e. vo vremeto na Aleksandar, Ruf gi spomenuva Venetite kako maloaziski narod, koj zhiveel vo Paflagonija. Toj pishuva deka Venetite vojuvale vo sklop na vojskata na Aleksandar Makedonski.

Podocna (okolu 1 vek po Hrista) Plinie Postariot gi spomenuva Venetite kako zhiteli vo blizina na rekata Visla. Rimskiot istorichar Tacit (2 vek) isto taka gi spomenuva Venetite, pri shto pishuva deka tie vojuvale na slichen nachin kako Germancite.

Znachi, od seto ova mozheme da zakluchime deka Venetite bile star narod i deka tie se proshirile od Mala Azija, pa se do centralna Evropa. No, od kade znaeme deka Venetite bile ist narod so Slovenite? Odgovor na ova prashanje dava istoricharot Jordanes (6 vek), koj pishuva deka Venetite, Slovenite i Antite vo minatoto imale zaednichko poteklo.

Od ovie parchinja na slagalkata, jasno se gleda deka nekoi prashanja se ushte ostanuvaat bez odgovor. Na primer, dali Venetite spomnati od gorenavedenite istorichari bile ist narod ili pak postoele dva razlichni naroda so istoto ime (ovaa pretpostavka e spomnata vo svetski poznatata CD enciklopedija Mikrosoft Enkarta)?

Ponatamu, dokolku znaeme deka Slovenite se potomci na Venetite, no istoto toa se i severnite Italijanci, dali toa znachi deka jas i Vie sme imale zaednichka kultura i zaednichko poteklo (barem vo slovenskata komponenta vo deneshnata makedonska nacija)? I dali toa znachi deka severnite Italijanci se ist narod so Rusite, Srbite, Hrvatite i drugite potomci na Venetite?

Za zhal, nemam nikakvi poznavanja za drevnata kultura na severnite Italijanci, za da go kazham moeto mislenje vo vrska so ovie prasanja. Nema somnenie deka deneshnite severni Italijanci se potomci na Venetite, no isto taka nema somnenie ni za etnokulturnite vrski pomegju Venetite i Slovenite. Da se potsetime deka jazikot na Luzhichkite Srbi (slovenski narod sto zhivee vo Germanija), na germanski se narekuva "Vindish" (Venetski).

Afrodita znachi "Dete na morskata pena"

Shto se odnesuva do Balkanot, t.e. konkretno do Makedonija, ushte od drevnite vreminja ovde postojat kulturni elementi vo koi, nekoi prepoznavaat slovenska (venetska) kultura. Vo Makedonija postoi reka, koja se vika Venetska reka. Isto taka, nekoi zborovi od jazikot na drevnite Makedonci izgledaat mnogu slichno (pa duri i istovetno) so soodvetnite "slovenski" zborovi. Slichna e sostojbata i so originalniot tekst na Homer. Ova ne e moe istrazhuvanje, no sakam da potenciram deka nekoi istorichari vo originalniot jazik na Homer imaat otkrieno povekje od osumdeset zborovi, koi se isti ili mnogu slichni so soodvetnite deneshni makedonski zborovi, no koi se razlichni od soodvetnite grchki zborovi. Na Balkanot postojat i toponimi ushte od drevninata koi ochigledno izgledaat kako "slovenski". (Terminot "slovenski' go pishuvam vo navodnici, zatoa shto ovoj termin ne postoel vo drevninata).

Mnogu e interesno i pishuvanjeto na Herodot, koj veli deka oblekite na Paflagoncite (vsushnost na Venetite) bile rechisi isti so oblekite na Frigijcite. Znaeme deka oblekite (nosiite) vo tie vreminja pretstavuvale vazhen beleg za kulturata na eden narod. No, koi bile Frigijcite? Tie bile balkansko (glavno makedonsko) pleme, poznato pod imeto Brigijci i tie bile najglavniot etnokulturen element na drevnite Makedonci. Del od Brigijcite se preselil vo Mala Azija, kade ostanale poznati pod imeto Frigijci. Ova znachi deka Herodot, vsushnost napishal deka Paflagoncite, t.e. Venetite, t.e. Slovenite nosele isti obleki (imale ista kultura?) kako Frigijcite, t.e. Brigijcite, t.e. drevnite Makedonci na Aleksandar i Filip.

VENETITE VO MAKEDONIJA

Kje Vi spomnam ushte edna interesna hipoteza. Ruskiot istorichar Grinevich, potekloto na Slovenite (Venetite) go povrzzuva so stariot balkanski narod Pelazgi. Herodot gi spomenuva Pelazgite kako narod shto zhivee vo Makedonija. Toj pishuva deka tie zboruvale na jazik shto bil nerazbirliv za Grcite. Herodot isto taka pishuva deka Grcite gi prezele iminjata na svoite bogovi od jazikot na Pelazgite. Spored teorijata na Grinevich, ova znachi deka dobro poznatite "grchki bogovi" treba da imaat pelazgiski (slovenski) iminja.

Dali e ova samo prazna pretpostavka ili mozhebi vo seto ova mozhat da se pronajdat interesni elementi? Pretpostavuvam deka Vie ne razbirate nitu eden od slovenskite jazici, no ako prashate kogo i da bilo sto znae vakvi jazici, kje sfatite deka teorijata na Grievich ne mozhe da bide samo gola pretpostavka. Na primer, kolku sto znam, ne postoi etimoloshko tolkuvanje vo grchkiot jazik za imeto na boginjata Atina. No, ako go prashate kogo i da bilo sto gi razbira slovenskite jazici, kje Vi kazhe deka na staroslovenskiot jazik,"Atina" znachi "onaa sto mu pripagja na svojot tatko" (na staroslovenski "ata" znachi tatko, dodeka "Atina" e pridavka izvedena od imenkata "ata", koja tokmu znachi "onaa sto mu pripagja na svojot tatko"). Dobro e poznato deka Atina bila rodena tokmu od glavata na svojot tatko Zevs.

Slichna analogija mozhe da se napravi i so imeto na "grchkiot" bog Posejdon. Ne sum siguren deka postoi etimoloshko objasnuvanje za ova ime vo grchot jazik, no vo slovenskite jazici ova ime mozhda bide povrzano so imenkite "posed" i "dno" (vo nekoi jazici "dan"), so znachenj "onoj sto go poseduva dnoto". Za Posejdon se znae deka bil bog na morinjata, t.e. bog na morskoto dno. Slichno mozhe da bide i so imeto Apolon. Ovde se zabelezhuva slovenskata imenka "pol(a)", koja mozhebi etimolohki go povrzuva negovoto ime so legendata spored koja Apolon e edna polovina so svojata sestra.

Slichen e i sluchajot so Afrodita. Ovde se zabelezhuva imenkata "afra" (morska pena), no i imenkata "dite" ("dete"), sto bi znachelo "Dete na morskata pena" (se znae deka spored legendata, taa e rodena tokmu od morskata pena). Znaeme i deka drevnata boginja na Zemjata se vikala Zemela, a toa e moshne slichno so deneshnata makedonska imenka "zemja" (vo dijalektichka forma "zemla"). I taka natamu...

Se razbira deka postojat iminja na bogovi za koi e teshko (pa duri i nevozmozhno) da bidat povrzani so "slovenska" etimologija, no ne smeeme da zaboravime deka vo prashanje e mnogu dolg vremenski period. Postojat i drugi pogolemi ili pomali indicii za prisustvoto na Venetite (Slovenite) vo Makedonija ushte od vremeto na drevninata, no jas ovde navistina sum ogranichen vo prostorot za da Vi gi iznesam. Vekje rekov i deka mnogu prashanja vo vrska so ova ostanuvaat neodgovoreni.

Jas sum protivnik na teorijata, spored koja, potekloto na Slovenite e od zad planinite Karpati, kako shto mnozina istorichari ovde smetaat ili, podobro kazhano, prepishuvaat edni od drugi. Ponekogash se prashuvam kako mozhat seriozni lugje da pishuvaat takvi neprovereni raboti? Dokolku prifatime deka najstarata tatkovina na Slovenite e oblasta od zad Karpatite, togash zoshto vo taa oblast nema nikakvi Sloveni vo periodot na docnata antika?!

Drevniot istorichar Arijan (1 vek po Hrista) detalno gi opishuva site narodi, koi zhiveele okolu rekata Dunav i toj ne spomenuva nikakvi Sloveni vo taa oblast. Nitu toj, nitu koj i da bilo od docnata antika. Isto taka, ako ja prochitate poedinechnata istorija na site deneshni "slovenski" zemji kje vidite deka sekade pishuva deka tamu Slovenite se naselile, a ne deka tamu bile sozdadeni kako narod.

No, sepak duri i vo stranski enciklopedii pishuva deka Slovenite poteknuvale od zad Karpatite, shto e vo sprotivnost so faktot deka nikoj ne gi spomenuva niv vo taa oblast duri ni vo docnata antika.

Pozdrav,
A. Donski

Prof. Ivan Mikulcic napisha kniga za srednovekovnite gradovi vo Makedonija. Javno prv pat prizna deka NEMA ranoslovenski naodi ni vo 9 vek i pokraj istrazheni 3600 lokaliteti !!!!! Taa komunjarska supelka duri zhali za toa, da ne recam mu se place.

Vrskata so "slovenite" nikade ja nema se do periodot nekade posle 10. vek koga se shiri "slovenskata" kultura koja denes ja raspoznavame. I molim te ne meshaj babi i zabi, taa ne e ranoslovensko-balkanska i tuka e zabunata kaj lugeto.

"Уште во 584/85 година Аварите од Влашката Низиjа, придружени од Словените од Украина и Молдавиjа, го минале Долни Дунав и почнале темелно да ги пустошат источнобалканските провинции. По нив, движеjќи се по краjбрежниот Егнациски пат на запад, на 22. септември 586 година стигнале каj Солун. По неуспешната опсада го оставиле Солун и се свртиле кон помалите градови и тврдини во Македониjа, всушност кон се што сеуште вредело да се ограби. Овие пустошења го претставуваат краjот на цивилизираниот градски живот во Македониjа. Имено, Исидор од Севиља забележал дека во 5-та година од владеењето на Ираклиj (614/15 г.) Словените целосно го окупирале просторот на Грциja. За да дојдат таму, тие морале попат да ja прегазат и Македониjа. За жал, досега не успеавме да регистрираме археолошки (материjални) траги од присуството на Словените на нашето подрачjе од 7., 8. и поголемиот дел од 9. век. Прокопие од Каjсареjа пишува дека во времето на Jустиниjан I "Хуните, Словените и Антите речиси секоjа година навлегувале во Илирик, цела Тракиjа, исто и во Хелада и Хелеспонт". Во 558/59 година преку Долни Дунав преминале Кутригурите, водени од каганот Заберган, а придружени од "подунавските Бугари" и од Словените. Ги опустошиле провинциите Долна Meсиjа и Тракиjа, Европа и Родопи, а еден дел од нив тргнал на запад кон Солун, користеjќи го несомнено Егнацискиот пат. Тесалиjа несомнено била населена исто така густо со Словени. На тоа укажува настанот од 799 г. кога кнезот Акамир заедно со Хеладиките (домашните Грци) прави заговор против царицата Ирина. Ако ги проследиме сочуваните пишани податоци, ќе ja добиеме истата географска слика. Според Монемвасиската хроника, Пелопонез бил под власта на Словените цели 218 години (од 586-805 г.). Понатаму на север од спомнатите региони, а тоа значи и на подрачjето на денешна Република Македониjа, нема писмени докази за престоjот на Словени во тоа време. Исто така, нема ни археолошки наоди од тоа време и покраj тоа што во изминатите 4 децении со интензивни рекогносцирања на теренот евидентиравме околу 3.600 археолошки локалитети од различни епохи. Ранословенски наоди нема."

Иван Микулчич

ЧЛЕН ----ако овде со векови живеело доминантно домородно население (Антички Македонци), поради што дојде потреба Кирил и Методи да “измислуваат“ нова азбука, во 9ти век, зошто се преведуваа светите писма на тој друг јазик, зошто се школоваа на тоа писмо и тој јазик иљадници свештеници?? за кого??Ж

За татарите, на исток, за хуните во МАЏ. за ТРИБАЛИТЕ на наш север. итн.
итн.
итн.
Ти како добар домакин кога ке ти дојде некој странец. Му кажуваш. Му објаснуваш. Ќе те праша како се чита ова итн.итн.итн
Затоа КИРИЛ Пробал. 22 грчки букви+ 11 нови и двојни. ама не бивало не било прифатено од нас самите, затоа што веќе сме си имале азбука.
е сега Климент и Наум-црноризец храбар. НАПРАВИЛЕ РЕВИЗИЈА на нашата веќе постоечка азбука. или да не се повредиш Најкористените знаци од македонското население. Па он ги обучил тие 3.500 ученици на словото и рецкањето и ширењето на речта господова. и ги испратил в свет, да шират СЛАВЕЊЕ- одтаму СЛАВЈАНСТВО. не дека славиме свадби и веселби и сл. него дека го славиме ГОСПОД. па еве види колку они ПОКРСТИЛЕ и ги научиле да слават. а зборот ПРАВОСЛАВ. знаеш ПРВОСЛАВ БОГА.
на ПЛАОШНИК 567пне. ТРП РУЕН, РЕЦКАНО Е ВО ДВОРОТ КАЈ СНАЈАТА.......
ЧИТКО ЈАСНО.
Се надевам читаш меѓу редови.

А за АНДРЕЈКО, нејќам да чујам, не прифаќам АНДРИКС и тн. ВО ИЗВОРНО ИМЕТО МУ Е АНДРЕЈКО па се прекрстил АЛЕКСАНДАР 6.
Тоа го има и во многу изворни песни, читни ваму таму, по нетов.

3начи Микулчиќ нема каде па мора да признае дека НЕ ПОСТОJАТ никакви траги за "словени" во 8-ми, 9-ти и 10-ти век, ни на еден од 3600 погледнати локалитети во Македониjа. Нула! Ова колку да се разбереме што означува "словенски" и зошто правиш замена на тези кога си притеснет за jазикот и писмото (a види го и постот на Перун погоре со картата на Венетите).

А тие шо се декларираат за потекло од "словени", прво нека одберат од главиве:

http://www.fbi.gov/hq/lab/fsc/backissu/jan2002/prokopec.htm

За конфузиjaта наметната од непознавање, би ја препорачал хрониката на Киевските Руси (Украинци) кoja e датирана 1116 година. Да видите од каде Киевските Руси мислеле тогаш дека дошле од задкарпатието:

http://hudce7.harvard.edu/~ostrowski/pvl/vol1a.pdf

E clenu, clenu ne znaes kolku mi e milo sto gledam deka si sam covece :-))) Pred desetina godini ke bese obratno. Se budi makedonskata svest potisnata so vekovi!

I velis vo nieden vizantiski dokument ne si gi sretnal Makedoncite kako protivnici na slovenskite osvojuvaci. I nemoj da citas takvi dokumenti, stetno ke ti vlijaat po (slovenskoto) zdravje!

Malcinstvo si covece i plus ne si Makedonec tuku Sloven od srpsko ili grcko poteklo :-)))

Ama dobro sto postois, ni razbivas monotonija :-)))

Мене пак ми е интересно што Членот не аргументира дека античките Македонци "изумреле", туку биле асимилирани од "словените". Е сега Членот има проблем што не признава никаква културно-генетска врска со нив, туку колку што прочитав ги тера во грчка прегратка, онака одоколу.

Асимилирани демек, а се работи за народ кој во врвот на својата моќ држел во покорност територија од 3,8 милиони км2, со стотици народи (до Индија). И иако имале и народи во вазален однос (како Хелените) секогаш мнозинството од фалангите било од македонскиот народ. Cпоред античките автори -Тукидид, Херодот, Плутарх, Демостен, ... Македонците се разликувале од Хелените не само по говорот (македонски), туку и по обичаите, однесувањето и се друго.

Дека овој македонски народ низ вековите значајно влијаел на Балканот види од авторите и наодите по векови. Македонско-римските војни се завршуваат 168 г. п.н.е., кога Македонија и Македонците се поробени но не не се асимилирани од далеку поjаките Римjани! Напротив се случуваат и востанија подоцна како она на Андриск (Филип VI), па подршката која Македонците масовно му ја дават на Помпеј против Кајсар во 48 год. н.е (1 век). 3 век на н.е - доказ e плочата од 253 год. н.е од Бер на која е испишано дека сопственикот го ослободува 12-годишниот роб Калокерон Олимпин - "родум Македонец" како и епитафот од 3 век за 2-месечното девојче Нике од Солун за кое пишува дека е од "fone makedonike" што пак укажува дека и во 3 век од н.е македонскиот јазик се говорел во Македонија - народ, јазик и територија (македонски народ, македонски јазик во Македонија).

Дека не изумрел но бил значаен фактор на империјата види и од записот на Цицерон во кој се жали на масовноста од Македонци во Римската војска ,та многу од нив со време станувале Војсководци,генерали и императори, со зборовите - "Tuti Macedoni,tuti komandanti,tuti Romani,tuti soldati" (Сите Македонци сите команданти сите Римјани сите војници).

Е сега, Членот ни е многу заинтересиран за Византиjа. Византиските хроничари од Константин Багренородни, Јован Камениат, Лав Ѓакон,Ефрем, документот -- Тимарион и др. -- сите тие го потврдуваат македонскиот народ во постојано живеење од 5 до 10 век во Македонија а за Солун велат - "големиот и прв град на Македонците," "насобраниот македонски народ" и сл.

Откако Катунец т.е. Микулчич ни откри дека до 10. век нема абер од "Словени" во Македониjа, да кажеме дека по 10. век има колку сакаш документи за Македонците. Дa подсетам на писмото од Леополд I од 1690 год. до Mакедонскиот народ, кому специјално му се обратил за разлика од сите други Балкански народи на кои им се обраќа во заедничко писмо! Секако тоа не би го правел ако Македонците биле асимилирани, но спротивно ако биле важен фактор дали преку масовноста, дали заради Охридската патријаршија која била единствената од православните. ..................

Словени , Власи !?

Еве едно лесно прашање за Членот.

Зошто Власите не биле така лесно асимилирани од 'Словените' ? Власите очигледно по денешниот јазик (романска група) се потомци на жителите на Балканот со потекло од Апенински полуостров (Римјаните).

Па Па Па, реков и претходно. Пред Факти и БОГ молчи. да видиме Членот што ќе се изјасни?

Член на раководството напиша:
Јас не го спомнав тоа, јас само се повикав на текст и автор кој ми го пласиравте како доказ дека ете немало словени населени овде, тој истиот автор во тој текст вели дека имало бугари населено. Значи барај си го винобвникот на друго место. И јас сум против таја идеја и теза.

http://www.mymacedonia.net/gradovi/skopje.htm

Инаку во време на наездата на народите во време на упадите на Готите, Обрите, Аварите, Антите, Гепидите, Словените на овој простор, Византиската војска беше во војна со Персија, во војна со Вандалите во Африка, во војна во Италија и Шпанија. Цела балканска војска која требаше да ја чува од наездата беше 15.000 војници раштркани низ тврдините. Тие не ги контролираа клисурите, долините, планините, единствено (и тоа ретко) можеа да му дадат какво такво чувство на сигурност на бегалците внатре помеѓу градските ѕидини. Во 545 година група од 3.000 словени (кои кај Марица се поделија во 2 групи) ги опустошиа Илирик и Тракија, ги победиа византиските одреди, а посилниот коњички одред од градот Цурлу, го победија без мака а византискиот заповедник Азбад го одраја и фрлија уште жив во оган, за на крај да го заземат и приморскиот град Топер, убијат 15.000 мажи и однесат голем број робје, и скапоцености. Војската Византиска под команда на Коментиол, собрана во 585 година со цел да ја брани дунавската граница и балкан имаше 6.000 воини, Византија во 626 му плаќала 200.000 златници данок на Обрите за да не ја пустошат земјата.... многу многу многу податоци и записи има за течката положба на византија. Непрестани војни во Азија, Африка, Италија, Шпанија, Балкан, граѓански војни, чума и земјотрес......... Во тоа време словенската наезда не беше приоритет на Византија, приоритет беше Персија, Египет и Африка, Италија. Таму беа големите војски, таму одеа парите таму се ронеше силата на царството. Секогаш кога Византија ќе пратеше воен контигент кон тие простори, словените надираа.

Не знам кај сум спомнал ВМРО или СДСМ.... дај покажи, каде е тој текст каде спомнувам ВМРО или СДСМ што те натера да се закануваш со бришења. А ако си згрешил па ти се “присторило“ си имал визии, оптички варки - едно извини ќе биди доволно.

Znaci 3000 "sloveni" gi opustosile Ilirik i Trakija i Vizantija ne mozela da gi spreci??? Sto lugje ke bile, "supermeni" da opustosat tolkava teritorija :-))) Kako ne im teknalo da "skoknat" na izlet do Carigrad ili Solun ama verojatno ne im bilo interesno :-)))

E sega istite "slovenski " superheroi imale edna dobra zabava a toa e derenje na kozata na zarobenicite na zivo a potoa pecenje na "zivoto" odrano meso!!! Se mi lici deka nesreknikot zavrsil vo "slovenskite" stomaci na gozbata!!!

Lugje gledate li sto saka da dokaze Clenot, deka ovie "covekojadci" i "deraci" se nasi predci!!!

Sega mi e jasno zasto Makedoncite i ostanatite ziteli na Vizantija imale uplav pri opsadata na Solun, znaele sto gi ceka ako gi zarobat...

Clenu, se nadevam deka si "pociviliziran" od tvoite slovenski predci...

За славјанското нашествие на Балканите, ето какво пише проф.јордан Иванов в книгата си "Северна Македонија. Исторически издирванија", Софија, 1906 г., на стр. 36 :
"... На силните и чести нахлуванија на славјанете в византијската империја през VІ век императорите не можеха ништо да сторјат : изтребеното и пленено население от трако-илирци и г'рци скоро биде заместено с славјане по целија полуостров между трите морета. С'временник'т Прокопиј (Proc. Historia Arcana, 108) по тоја случај казва : "Илирик, цјала Тракија, цјалата страна от јонијско море та до предградијата цариградски, Сетне Г'рција, Херсон биваха опустошавани току-речи всјака година от хуни, славјане и анти през всичкото јустинианово царуване, и техните жители страдаха от неописуеми теглила. Аз мислја че през всјако от варварските нахлуванија по 200 000 ромеи биваха изтребјавани и пленјавани, т'ј че областите заприличаха на скитски пуштинаци". Император Константин багренородни не се свени да изповјада истината, че пришелците ославенили всичката страна и направили ромеите варваре (славјане)..."
Прочее ако това е истина, славјаните са нахлували на компактни групи от по неколко стотин хилјади и е тв'рде веројатно да са изтребили или изтласкали к'м Азија и Пелопонес цјалото местно население.
Тази теза е в'зприета и в б'лгарската историја. След известни залитанија през 60-те и 80-те години по в'проса за значението на траките за формиране на б'лгарската д'ржавност (под влијание на значимите откритија на тракијски с'кровишта, гробници, храмове и пр.) сега в б'лгарската историографија се налага разбирането, че след завладјаването на Балканите от Рим, траките са били нап'лно асимилирани и романизирани, а дори да са и запазили нјакаква самостојателност и "посебност", останките от тјах са били пометени от моштната славјанска в'лна след V в.сл.Хр.

vekje podolgo vreme go sledam forumov i bas mi se svigja, ne sum nekoj istoricar ili lingvist pa da izmisluvam teorii ili da dokazuvam za toa koj od kaj dosol, za toa ima lugje na koi toa im e rabota.
eve nekoj link
http://www.carantha.net/forum_veneti_part_i.htm
http://www.amazon.com/gp/product/b0006hjc88/ref=dp_proddesc_1/002-3026104-7480044?%5Fencoding=UTF8&n=283155&v=glance
http://www.maknews.com/forum/viewforum.php?f=6
http://www.maknews.com/html/articles.html
http://www.maknews.com/html/articles.html#stefov

Aj so zdravje

Освен Драч што бил наш. Друго утврдено нешто во епир, не верувам да имало.

А дрвени орудија,алатки и стрели имале.
Само проблемот е КОЈ СЕ ТИЕ. СЕ УТЕПАА ОД ПРЕБАРУВАЊЕ НА МОЧУРИШТАТА ЗАД КАРПАТИТЕ??? НИКАКОВ ПОКАЗАТЕЛ ДЕКА ИМАЛО НЕШТО ТАМУ НЕ НАЈДОА.
ТУМБА ВЕЛЕС СЕ НАЈДОА, ОД ЧЕРЕПИ НА ДИНОСАУРУСИ,ДО СРЕДНОВЕКОВНИ ПАНЦИРИ, СЛОВЕН НЕ НАЈДОА.
ПРОНАЈДЕНИ СЕ САМО СЕ НА СЕ 4 ЧЕРЕПИ за КОЈ СЕ ПРЕТПОСТАВУВА ДЕКА СЕ СЛОВЕНСКИ, СЕ НАОГААТ ВО ВАШИНГТОНСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ и им е направена балистичка реконструкција за да се виде како изгледале. Пронајдени се на територија ЧЕШКА.
Затоа КАДЕ Е НАУЧНИОТ ДОКАЗ ДЕКА СЕ ЗАД КАРПАТИ, КАДЕ Е НАУЧНИОТ ДОКАЗ ДЕКА ТУКА СЕ НАСЕЛИЛЕ. Дека од таму тргнале.
МОжеби се мешаш со ЛАТИНскиот темин СЛОВЕН СЛАВ-ВАНДАЛ-ВЕНЕТА.
Па така ако биле ВАНДАЛИ би објаснило многу зошто сакале да освојуваат(те ОГРАБУВААТ), а ако биле венети тогаш теоријата дека 1200 год, пред наша ера од ТУКА ПОЧНАЛЕ ДА СЕ НАСЕЛУВААТ НА СЕВЕР, ПА ПОСЛЕ СЕ ВРАТИЛЕ. ТОА БИ ГО ПОТВРДИЛО И ВЕНЕТСКОТО ПИСМО ВИНЧА , ШТО Е НАЈДЕНО ВО ВИНИЦА за кое се смета дека е 6 век наша ера.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom