Скватови во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата KumovaSlama
  • Време на започнување Време на започнување

KumovaSlama

Суперскитник
Член од
26 октомври 2011
Мислења
2
Поени од реакции
1
Додека патував низ европа секогаш наидував на добар прием кај луѓето кои живееја ваков живот, знаеа несебично да споделат кревет, храна, добра дружба, а мене не ми треба многу повеќе за да имам насмевка на лицето и бидам задоволен. Оваа појава на запоседнување на туѓ објект кој не е во употреба од страна на споственикот во европа и во светот имаат долга традиција (Во Шпанија ако најдете руинирана и напуштена куќа и ја поправите може да ја користите на неопределено време ), но кај нас сеуште немам слушнато дека некој направил нешто слично. Можеби и ке се развиело нешто да не била сигурноста која ја пружал социјализмот од после војната до 90та, сега е друго време, а сите знаеме како се заработуваат пари и дали има некој 200 евра вишок за кирија. Знае некои дали има скватови, има ли луѓе кај кои проработел моментот дека не сакаат да плаќаат ќирија за да имаат кров над главата, имате некои идеи кај би можело да се основа некој проект??

за тие што незнаат што зборувам http://en.wikipedia.org/wiki/Squatting

Да правам скватови, обично нозе само со таа вежбам и вежбам и листови само, сега за сега на смит машина вежбам нема некој со мене да ми помага, да треба добра храна ако вежбаш squats пошто тоа многу мускулни групи опфака, незнам ништо за историјата и традицијата, но сепак добра вежба треба секој да ја вежба

http://vimeo.com/10061866
краток век на траење-бар у Белорусија

филм за единствениот обид во целата современа историја на Белорусија за создавање на социјален центар на база на стари- некористени-отфрлени-заборавени зданија , кој опстојал само пола година до негово затворање
--- надополнето: Oct 26, 2011 6:31 PM ---
ж (Во Шпанија ако најдете руинирана и напуштена куќа и ја поправите може да ја користите на неопределено време ), но кај нас сеуште немам слушнато дека некој направил нешто слично.

и во Холандија изгледа добро им функционира ова
доколку објектот е напуштен повеќе од 1 година - дозволиво и законски е негово приспособување и користење и доколку запоседникот го регистрира во полиција:eek:
--- надополнето: Oct 26, 2011 6:34 PM ---
пс
како бе нема кај нас-:pos:
што е она накај Бардовци- населбата од роми, или она под железничка - на самиот столб доградена куќа

работава е најди си , освој си,та живеј си;)

ППС
ја знаеш...... онаа полу изрушена фабрика за сапуни ли беше? кај стара рампа- .... ;)добра локација бате

Јас познавам луѓе во Скопје, имаат два стана. Едниот им е празен и не живеат во него.
Неколку месеци го обиле и во него живееле некои роми. Кога дознаа веднаш ги избркаа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom