Samurai Jack
Penspinner
Сеа ги викаат така со меко "че", коа ќе им пораснат и коа ќе им легачат дома тоа мало меко "че", одма се губи. 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сквернавењето на Македонските имиња не е: Наум -> Наумче, туку имињата од типот: Гордан, Теа, Венера, Матео, Леон(н), Хана, Дарија, Лина, Томи, Анабела, Леонтина....
Тоа е геноцид, ако ова е сквернавење.
одлично напиша се согласувам до збор со сето ова ...... знам дека можеби на некои не им се допаѓа како звучат и нивното значење,но се е тоа до начинот на размислување,вкус,традиција и ние насилно не можеме да го промениме ..... ако на мене пример не ми се допаѓа моето сопствено име , слободно и не ми е забрането законски да стартувам процедура за ново име ..... ако се викам Горан , не ми се допаѓа ,може да отидам до институција и да променам во Ѓорги ..... тоа е тоа .... некои имиња си одат во историјата ,некои нови доаѓаат на сцена .... сфати го ова како облека,мода ..... стара мода ,нова мода .... некои имаат вкус на облекување,некои забегуваат ..... си тече со време ,се менува ..... еве денес како останале Филип,Марија.Александар,Јован и така натаму ...... биле прифатени ,глорифицираат личности и така натаму ,оставаат белег .... денеска најважно е дали си добар или лош ..... тоа е важно .... човекот не се памти по името ,туку по тоа каква личност бил .... Александар Македонски не се памти по неговото име ,туку поради неговото дело и неговата личност .... така што ... имиња дошле и заминале .... и Штип се викал Баргала,а името ми се допаѓа,Баргала , па се сменило во Штип .... people comes,people go ...... важно е да си добар ..... тоа е најважната работа на денешницата ....Имињата се променива работа и нема ништо лошо во нивната употреба.....според мене името треба да биде во тек со времето.....форсирањето на "традиционални" имиња....ако се вратиш со векови наназад...ќе видиш дека е глупо и не функционира
...односно со промена на опшествените прилики доаѓа и до промена на личните имиња....така на пример....ширењето на христијанството довело до промена на имињата на овие простори (приваќање и употреба на библиски имиња - пр. Даниел, Димитрија, Мојсеј, Јован, Христијан, Павле односно имиња некарактеристични за Македонците)....Потоа имаме словенизирање на имињата....па за времето на Југославија кога религијата на некој начин била маргинализирана во опшеството имаме појава на имиња кои се општо приватени низ цела Југославија....во денешно време со враќање на религијата на голема врата пак се во мода библиски имиња и секое трето дете е или Јован или Марко или Лука (а по нив Дамјан и Никола)
Ова не е случај само кај Македонците туки кај повеќето народи...пример традиционаните албански имиња се почесто им го отстапуваат местото на имиња со потекло од исламот
Идентитетот на еден народ не се губи со евоуција на личните имиња....се губи со уништување на корените (кутурни, историски, економски)....со уништување на јазикот....со поделбата на "патриоти" "предавници" со подебата на "наши и ваши"
За среќа моите родители ми одбрале интернационално име прифатливо за сите народи....и не подлегнале на притисокот да бидем именуван по дедовци и прадедовци.
Проблемот е кога родителите ќе одберат име несоодветно за средината и времето....и детето ќе го носи товарот на сопственото име.
Не би рекол дека е сквернавење, но мислам дека демунитиви од имиња не би требало да се заведуваат во документи како официјални имиња. Мене во лична карта ми пишува едно, ми се обраќаат со друго, а во трето лице за мене користат трето име. Нагалените имиња можеби треба да си останат само во неофицијална употреба.
Од друга страна пак, вака се зголемува речникот на имиња. Имаш Стојан, Стојанче, Стојче, Столе, Стојко, Стоје итн. Додуша уште не сум сретнал Димитарче, Александарче, Владимирче...
Сепак Благојче и Јованче во секој случај ми се подобри од Дејвид, Тео, Макс, Леон итн.
--- надополнето: 5 септември 2013 во 12:17 ---
Научи турски, научи да читаш и пишуваш арапско писмо, добиј пристап до административните пописни дефтери во турските музејски архиви и барај.
би сакал да научам ,имам желба ,но едноставно ќе немам корист од тоа што ме интересира ..... знам дека има професионалци во Македонија кои се бават со оваа работа,историчари ..... зошто би трошел време и труд ако забегам некаде во некоја погрешна насока .... знам дека има луѓе кои се бават со ова ,тоа им е пасија ,дел од работата ..... да истражуваш ...... подобро би им се обратил на овие луѓе за помош бидејќи ќе знаат каде да бараат ,на кое место .... знаат да се снајдат ....
од постарите ми останаа живи двете баби ..... од татко ми и мајка ми ... знам од каде потекнуваат ,имаме роднини на тие места , православен христијанин сум .... и сигурен сум дека може до некаде да стигнам до некоја година .... имам пријател каде што потекнува од Таор ,стигнал до 1720 година ,негови роднини ..... открил шокантен факт каде што во таа година 1720 година ,негови роднини убиваат турски бег и приморани се од мајчиното место во Кратово да бегаат во село Таор,Скопје .... поради тој документиран настан ,дознава за нив .... вика има потенцијал да се копа и подлабоко .... да се надат повеќе информации .... јас имам инфо ,дека семејство од Ресен имаат родниски врски со Цар Самуил , имаат историски документ како емпириски доказ .... ги имаше по медиумиве , и се смета дека го имаат моментално најстарото семејно стебло во Македонија .....офтопик
истражувањето на семејното стебло иако во македонски услови изгледа како невозможна мисија, сепак е остварливо...доколку имаш живи баби или дедовци...тие се добар извор на почетни информации....доколку твоите претци биле православни христијани во локалните цркви во местото на раѓење на твоите претци има нивни крштеници ....миграцијата е нормална појава па така ќе мора да се копа по различни места за да се комплетира дел од семејнето стебло....пошироката фамилија е исто добар извор на информации, а можеби некој од нив веќе истражувал па ќе добиеш повеќе информации....турските пописни дефтери се многу прецизни и точни и со малку копање по архивите може да дојдеш до важни податоци за своите претци
Ова е и добра идеја за стартап бизниз во Македонија...компанија за истражување на семејното стебло
Инаку има и еден проблем...многу успешни македонци се срамат од своето потекло и претци и се обидуваат да ги игнорираат односно прикријат своите корени (срам му е на успешен политичар и бизнисмен да каже дека дедо му би селски говедар)
Kолку пати сте слушнале за вакви Македонски имиња?
Анѓелче
Стојанче
Стевче
Наумче
Кирилче
Трајанче
Игорче
Миланче
Наумче
Мислам дека крајно време е да се престанe со вакви глупави имиња!
Што им фали на:
Стојан
Кирил
Трајан
Наум
што се во оргиналот?
И кога ќе го крстат детето со "Наумче" можеби ќе им биде убаво додека не наполни повеќе од 7 години,a кога ќе наполни 20,30,55 и кога ќе биде маж и тогаш ќе го викат "Наумче" ?!
Ужасен глуп "тренд" кој мора да се искорени кај македонците под итно!
Не можам ни да замислам:
"Идат во кафана Анѓелче, Стојанче и Миланче"
"Идат во војна Наумче, Стојанче и Игорче"
Како некој со вакви имиња може да биде еден ден маж?
УЖАС!
пак не гледам ништо лошо ..... Лика ,Матеј ... и во Библијата ги има ..... и Никола го има ....Да ти кажам искрено, ние тие Че имиња ги нема. Сеа сите се Леон, Матеј, Лука, Никола...
пак не гледам ништо лошо ..... Лика ,Матеј ... и во Библијата ги има ..... и Никола го има ....
ахахах ..... про фешн имиња .... а шо праиме со Бразилциве ?! или пак кажано Португалци ?! Карло = Карлито , Мерло=Мерлињо , Хесус = Хесусито ....... има и бетер имиња ..... така што безбедни сме .....Ги има...И сега наместо Наум - Наумче,Матејче,Николче..
Мене ми тоа звучи педерски!
Јас имам сретнато име БОЈАНЧЕ.![]()
Па тоа е на галено од БОЈАН.....![]()