Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Тоа Пуно, се нарекува одлучност. Одлучност во бришење на трагите од една идеологија која систематски се брише дури и во Москва. За таа работа има општ концензус кај центрите на моќ и да, во тој случај мора. Тие што не разбираат дека мора, се заслепен остаток на истата. И ќе се чудат зошто Хан, Филе, или некој трет, четврти или петти не ги поддржувал, а за се биле во право.
Уште ти останува да ја поврзеш модерната архитектура со комунистичката идеолигија и наместо си....

Коце кога сакаше да ја врати коцката на плоштад:pos: оти му се видело убо во Париз. Хехе, пари за сладолед мора од негде

Последно уредено:
Уште ти останува да ја поврзеш модерната архитектура со комунистичката идеолигија и наместо си....
Знам де, само неписмени ги поврзуваат тие работи. Тие неписмени кога идеа во Скопје и ги гледаа прекрасните модерни згради, викаа супер, град од источниот комунистички блок, па се префрлаа преку Вардар, да видат турска касаба. Јебига, не сме сите писмени па да знаеме дека брутализмот нема врска со комунизам, туку тоа е само историска случајност.

Ама, среќна околност по нас, сегде не има неписмени, па супер ни е вака.

На Скопје не му требаат комуњарскиве дрва карши Нова Македонија.

10408138_634133033389948_7509755311543129705_n-685x320.jpg

10897095_634132953389956_3188741179574393575_n.jpg

11427726_634133050056613_7885735873403577796_n.jpg

Бетон ни треба! Бетон и асфалт!
може и стиропор
Беше прашање на ден буљашот кога ќе го направеше ова.
Истото важи и за Педер-парк кај Љуц.

Food for thought - ако буљашот сака да направи барок ГТЦ што мислите која судбина ќе и се случи на жена парк?
Бонус - што ќе биде со сите тие споменици кои се донесени пред неполни 2-3 години, кога ќе роварат багери по зеленилото?

Koга ги исекоа тополите карши зградата на Нова Македонија?
Зарем и таму ќе прават зонско?
Вечен непребол ти се паркинзиве бре :pos:
Не знам што ќе биде таму, но шаблонот ме има натерано да верувам дека ќе биде некоја зградуретина, катна гаража.

Знам де, само неписмени ги поврзуваат тие работи. Тие неписмени кога идеа во Скопје и ги гледаа прекрасните модерни згради, викаа супер, град од источниот комунистички блок, па се префрлаа преку Вардар, да видат турска касаба. Јебига, не сме сите писмени па да знаеме дека брутализмот нема врска со комунизам, туку тоа е само историска случајност.

Ама, среќна околност по нас, сегде не има неписмени, па супер ни е вака.
Ти знаеш дека сето ова е перење пари, да не се лажеме, потсвесно пишувајќи вакви работи сакаш да си ја намалиш одговорноста.

Ти знаеш дека сето ова е перење пари, да не се лажеме, потсвесно пишувајќи вакви работи сакаш да си ја намалиш одговорноста.
Пуно, јас кога пишувам нешто, пишувам свесно, не потсвесно. А како проектов е перење пари, тоа само ти валда го разбираш. Јас не само што не знам, туку и немам капацитет да замислам како трошење на пари од буџет може да биде перење на пари. Би те замолил да ми објасниш.

Пуно, јас кога пишувам нешто, пишувам свесно, не потсвесно. А како проектов е перење пари, тоа само ти валда го разбираш. Јас не само што не знам, туку и немам капацитет да замислам како трошење на пари од буџет може да биде перење на пари. Би те замолил да ми објасниш.
Не фати се во лапсуси, безнадежно изгледаш...

Не фати се во лапсуси, безнадежно изгледаш...
Знаеш што е безнадежно? Некој да направи ревизија на проектот, од позиција на општинска власт која ги поседува сите документи, и да најде едно големо ништо. Некој друг да стигне до прислушкувани снимки за проектот, во кои не се прави муабет за провизии. И после тоа, некои трети (тука не си сам) секогаш кога се зборува за проектот да ламентираат дека се градел за да се украдат пари. Ко да од автопати на пример, не може да се направи истото. Е тоа Пуно, е безнадежно. И по малку глупаво. Ама ве личи, убаво ви стои до очајот. :)

Знаеш што е безнадежно? Некој да направи ревизија на проектот, од позиција на општинска власт која ги поседува сите документи, и да најде едно големо ништо. Некој друг да стигне до прислушкувани снимки за проектот, во кои не се прави муабет за провизии. И после тоа, некои трети (тука не си сам) секогаш кога се зборува за проектот да ламентираат дека се градел за да се украдат пари. Ко да од автопати на пример, не може да се направи истото. Е тоа Пуно, е безнадежно. И по малку глупаво. Ама ве личи, убаво ви стои до очајот. :)
Мора да си горд... изгледа....

Јас само ова ќе го напишам, споменикот на Скендербег чинеше нешто над 80 000 евра, а скоро ист по големина кај другата страна чини 20 пати повеќе...
Но имаш право, народот е очаен, знае се, сигурен сум, не му требаат прислушувани разговори, но пак ќути, сето ова што ни се случува го заслужуваме.

Мора да си горд... изгледа....

Јас само ова ќе го напишам, споменикот на Скендербег чинеше нешто над 80 000 евра, а скоро ист по големина кај другата страна чини 20 пати повеќе...
Но имаш право, народот е очаен, знае се, сигурен сум, не му требаат прислушувани разговори, но пак ќути, сето ова што ни се случува го заслужуваме.
Скендербег толку овој онолку, баби на пазар. Ете градоначалник, ете институции, нека чешлаат документи и поднесуваат кривични.

И не, ништо не си разбрал. Не е народот очаен. Народот знае се. Го знае ВМРО, ги знае и другиве. Затоа “ќути“. Иако и тоа ќути не ти е точно. Не молчи, туку поддржува.

А земање провизии кои завршуваат на Белизе и нивно враќање тука во форма на странски инвестиции како се вика? Плус гледам ми викаш све ова било одлучност на бришење на една идеологија, и јас се сложувам со тебе. Плус Пастирот наш покрај тоа што е фан на фудбалската репрезентација на Германија, е и огромен фан на германската работливост, ефикасност и дисциплина, поради што за да ги испоштува овие системски епитети на едно за нас речиси утопистичко општество тој реши да купи мерцедес s класа од 600.000 евра. Све е тоа одлучност да се расчисти со една погубна идеологија за Македонецот.

Скендербег толку овој онолку, баби на пазар. Ете градоначалник, ете институции, нека чешлаат документи и поднесуваат кривични.

И не, ништо не си разбрал. Не е народот очаен. Народот знае се. Го знае ВМРО, ги знае и другиве. Затоа “ќути“. Иако и тоа ќути не ти е точно. Не молчи, туку поддржува.
Викаш чим се добри крадци треба да им простиме?

И јас викам, народот го заслужува ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom