Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Не знам, некако е... ај да не кажам расистички, ама зошто од ведро небо ги закача тие од Мала Преспа? Тие не се луѓе/верници? Што ако некој му дојде да го крштава/венча? Баш е ова отровна „опаска“, нерелевантна за дискусијава и последниве настани. Секако дека индиректно може да се поврзе преку две-три асоцијации, но дали му личи тоа на Божји човек? Или повеќе на некој што тера некоја агенда?

Владиката Пимен е единствен од црквата со разум за да ги сфати работите како што навистина стојат. Нема да ме изненади ако МПЦ, владата и сите по список се нстрват на него.

What has to do Skopje 2014 со владикава Пимен?
А кога веќе затеравте на сите страни, Миленко пред некој ден уште еднаш јасно и гласно ја даде поддршката за проектов абе како навиен збори, ех пиунче пиунче...

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E7E580CDEA78444BB78C07DAA929B82D
Владикава вели дека народот е изманипулиран. bitushanec; попов вели македонштинава која протестирала и и биле повредени чувствата не биле достојни за верници. Оти бе така?

Пимени си има друга мака.Му сметало зошто Македонци протестирале за своја Македонска Православна Црква и барале исполнување на верските слободи и права загарантирани со Уставот?!

Пимени: “Тоа е опасноста на етнофилетизмот, кој доколку не се санкционира, како нуспроизводи може да доведе до подбуцнување, нетрпеливост, форсирање одредена група луѓе. Сепак, во Македонија нема само Македонци, туку овде живеат и други православни народи.“
Извор: http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E7E580CDEA78444BB78C07DAA929B82D

Kaко може духовно лице да прави сегрегација на православните христијани дали се работи за Македонци или други православни етникуми во Македонија?! За вистински духовник, сите луѓе се еднакви пред Бога, без разлика на нивната етничка и религиска припадност. Дури и јас кој не сум побожен ги сметам луѓето за еднакви.

Да се работеше за изградба на грчка или влашка црква, веројатно Пимени би се однесувал поинаку.

Срамота за Владика на христијанска црква да навредува борци за своите верски права само зошто биле етнички Македонци.

Да се работеше за изградба на грчка или влашка црква, веројатно Пимени би се однесувал поинаку.
Кога ја тераш оф-топик, барем факти да пишуваш. „Веројатно“ викаш....дај реакција на Пимен црно на бело за влашка црква или не смарај овде......Господ да се симне, ако каже нешто против вољата на „фамилијата“ во состојба сте да го размаате со камења, од што сте без памет....
Агендата е да се дискредитира секој човек што 2014 го доживува како насилие, како фараонски ненароден и нерелигиозен потег....

Срамота е за тебе што лижеш вмровски шупаци и пишуваш све и свашта....
Па уште „борци“........да ви се на**м од прв до последен! На кале беа борци, вие сте говнари обични....

Пимени си има друга мака.Му сметало зошто Македонци протестирале за своја Македонска Православна Црква и барале исполнување на верските слободи и права загарантирани со Уставот?!

Пимени: “Тоа е опасноста на етнофилетизмот, кој доколку не се санкционира, како нуспроизводи може да доведе до подбуцнување, нетрпеливост, форсирање одредена група луѓе. Сепак, во Македонија нема само Македонци, туку овде живеат и други православни народи.“

Срамота за Владика на христијанска црква да навредува борци за своите верски права само зошто биле етнички Македонци.
Гледам и од верски поделби се разбираш, одлично.
Туку донираше ти за црквава?

Симптоматично е како, од една страна, пуна капа од дежурни серачи и пљукачи врз црквата, сеа гледаат мудрост у зборовите на владика.
Од друга страна, сите оние дежурни Македонци и верници и поборници за нацијата (и верата), сега серат против еден владика.

Ал затоа чим се појави АлКаида од Чаршија со некое крајно дебилно барање, сите ги снемува...
- и храбрите "борци" против угнетувањето и социјалната неправда, авангардата на општеството, а и овие од "браникот на нацијата и верата".

Тоа е зашто сте/сме срање како нација.
Нека ми противречи некој за последново, ќе се докажуваме, нема проблем.

Браво Жерновски! Браво!
Ајде *LION*; речи браво сега за одлукава.

Кога ја тераш оф-топик, барем факти да пишуваш. „Веројатно“ викаш....дај реакција на Пимен црно на бело за влашка црква или не смарај овде......Господ да се симне, ако каже нешто против вољата на „фамилијата“ во состојба сте да го размаате со камења, од што сте без памет....
Агендата е да се дискредитира секој човек што 2014 го доживува како насилие, како фараонски ненароден и нерелигиозен потег....

Срамота е за тебе што лижеш вмровски шупаци и пишуваш све и свашта....
Па уште „борци“........да ви се на**м од прв до последен! На кале беа борци, вие сте говнари обични....

Извини, јас не лижам ВМРОвски шупаци, ниту сум член на некоја партија. Едноставно не можам да не реагирам кога некои шовинисти ги дискриминираат етничките Македонци, само зошто биле Македонци.

Подолниот цитат ме шокираше; како може духовник да врши сегрегација и да ги дели христијанските верници на МПЦ на етнички Македонци и “други православни народи во РМ“, кога сите пред Бога треба да бидеме исти.

Сега се отвараат индикации за сомневање дека зад делегализацијата на црквата на Македонската православна црква може да стои грчката андардска политика и стратегијата на Самарас за албано-исламизација на Република Македонија. Кога ќе се завртам наназад и ќе видам дека едни исти медиуми и политичари кои беа против обновата на црквата на Кале и букцаа против неа, оние кои направија вештачка албанизација Кичево, Струга, Долнени, Чашка-Азот и Скопје се јавуваат и сега против црквата на плоштад и на ул. Македонија и против оснивните верски права и слободи на Македонците, може да се заклучи дека основните човекови права и слободи на етничките Македонци се под силен удар од повеќе страни.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 15:43 ---
Гледам и од верски поделби се разбираш, одлично.
Туку донираше ти за црквава?

Јас се разбирам од правото и од скриените завиткани пораки кои ни се праќаат.
Инаку не сум донирал за црквата.

Јас се разбирам од правото и од скриените завиткани пораки кои ни се праќаат.
Инаку не сум донирал за црквата.

На толку маубети раскажани за верници, македонштини, етнички Македонци, православни христијани да не дадеш денар за црквата за која пењиш е срамота. А за одлукава на Жерновски ќе речеш браво?

Браво Жерновски! Браво!
Ајде *LION*; речи браво сега за одлукава.

Браво Жерно. Сега ќе имаат бесплатен паркинг центарци и пак ќе го има хаосот со паркирање и возење по малечкине центарски улици. Браво и што ништо нема да изградиш во наредните 4 години, зошто нели кич е да се градат нови згради и споменици :pos::pos:

На толку маубети раскажани за верници, македонштини, етнички Македонци, православни христијани да не дадеш денар за црквата за која пењиш е срамота. А за одлукава на Жерновски ќе речеш браво?

Јас само сакам да ги истакнам основните права на Македонците, кои некои сакаат да им ги ускратат. А дали ќе дадам донации за црква, тоа е ирелевантно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom