Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Ако има референдум, нормално е да биде само на територија на Центар. Сепак таму има највеќе споменици и сосема е нормално само жителите на таа општина да одлучат дали сакаат споменици или не. Е сега муабетот е следен. Дали во референдумот ќе се опфатат само спомениците или и барокните градби за кои се сече и уништува зеленилото, кое и тоа како е потребно за еден густ сообраќај. Друго прашање се поставува колку ќе биде моќен Жерновски да го распише референдумот од аспект на подршка на советници и законски можности итн итн.

Па и не се согласувам. Плоштадот конкретно не е на жителите на Центар, туку на сите граѓани. Мислам дека тука се прави мала забуна. На плоштад сите одат, тоа е дел од Центарот, но во тие кафичи, ресторани, фирми и слично, одат и работат луѓе што не се од Центар, така да не мислам дека за плоштадот конкретно треба да одлучат само граѓаните на Центар.

П.С Да нема забуни, јас живеам во Центар, но не сметам дека само јас треба да одлучам за локација на која што се движат СИТЕ. Тоа е градски плоштад каде одат сите луѓе, не само од Скопје, туку од цела Македонија, така да и тие имаат право на свое мислење. Плус за референдум треба да се соберат 150 000 потписи по закон. Како ќе се соберат? Центар нема толку жители, значи ќе се собираат потписи и од граѓани кои не се од Центар. Значи, може да придонесат за потпис на референдум, ама не може да гласаат на истиот? Нема логика никаква.

Па и не се согласувам. Плоштадот конкретно не е на жителите на Центар, туку на сите граѓани. Мислам дека тука се прави мала забуна. На плоштад сите одат, тоа е дел од Центарот, но во тие кафичи, ресторани, фирми и слично, одат и работат луѓе што не се од Центар, така да не мислам дека за плоштадот конкретно треба да одлучат само граѓаните на Центар.

П.С Да нема забуни, јас живеам во Центар, но не сметам дека само јас треба да одлучам за локација на која што се движат СИТЕ. Тоа е градски плоштад каде одат сите луѓе, не само од Скопје, туку од цела Македонија, така да и тие имаат право на свое мислење. Плус за референдум треба да се соберат 150 000 потписи по закон. Како ќе се соберат? Центар нема толку жители, значи ќе се собираат потписи и од граѓани кои не се од Центар. Значи, може да придонесат за потпис на референдум, ама не може да гласаат на истиот? Нема логика никаква.
Факт е дека плоштадот е на сите граѓани, но голем број од споменците не се само на плоштадот. Има и на други места на територија на општина Центар. Инаку како што паметам, мислам дека референдум на локално ниво распишува советот на општината по сопствена иницијатива и на предлог на 20% од граѓаните од општината. Ако е ова вака законски предвидено, не гледам зошто некој од друга општина би носел одлука за место каде не живее. Мислам дека закодонавецот, намерно ја има предвидено оваа рамка, за непосредното изјаснување и одлучување на граѓаните да биде само од една општина за прашањата на таа општина.

Факт е дека плоштадот е на сите граѓани, но голем број од споменците не се само на плоштадот. Има и на други места на територија на општина Центар. Инаку како што паметам, мислам дека референдум на локално ниво распишува советот на општината по сопствена иницијатива и на предлог на 20% од граѓаните од општината. Ако е ова вака законски предвидено, не гледам зошто некој од друга општина би носел одлука за место каде не живее. Мислам дека закодонавецот, намерно ја има предвидено оваа рамка, за непосредното изјаснување и одлучување на граѓаните да биде само од една општина за прашањата на таа општина.

Повторно не се согласувам. На тој плоштад има разноразни концерти, настани кои не се однесуваат само на граѓаните на Центар. Плоштадот е територијално на Центар, но е јавна површина каде што секојдневно се движат стотици луѓе од разни делови од Скопје и Македонија. Има фирми, ресторани, кафичи чии сопственици можеби не се од Центар. Плоштадот е на СИТЕ и сите треба да имаат мислење за истиот. Тоа што е во Центар, не значи дека само неговите граѓани имаат право на збор и глас. Не се сите на плоштад, некои се во Жена парк, повторно место каде поминуваат секојдневно стотици луѓе. Арогантно е јас како жител на Центар да одлучувам за нешто кое е на сите граѓани.

Ало не си правете бајрам на умот.Никаков референдум нема да има.Ќе има само натегање меѓу Жерновски и ес де ес од една страна и советот на центар,Коце и Вмро на друга страна. Ќе има само глупи изјави од едни и уште поглупи од други,евентуално Андреј чо може да се заинати и да блокира нешто предвидено за идна изградба, ништо повеќе од тоа.

Повторно не се согласувам. На тој плоштад има разноразни концерти, настани кои не се однесуваат само на граѓаните на Центар. Плоштадот е територијално на Центар, но е јавна површина каде што секојдневно се движат стотици луѓе од разни делови од Скопје и Македонија. Има фирми, ресторани, кафичи чии сопственици можеби не се од Центар. Плоштадот е на СИТЕ и сите треба да имаат мислење за истиот. Тоа што е во Центар, не значи дека само неговите граѓани имаат право на збор и глас. Не се сите на плоштад, некои се во Жена парк, повторно место каде поминуваат секојдневно стотици луѓе. Арогантно е јас како жител на Центар да одлучувам за нешто кое е на сите граѓани.
Не негирам дека плоштадот е на сите граѓани. Докажано е дека истиот се користи за официјални церемонии на кој се собираат сите граѓани. Па имаш митинзи, концерти, културни или гурмански манифестации итн итн. Тоа што низ Центар гравитираат секојдневно многу луѓе не значи дека треба и да донесуваат одлуки во општина каде не живеат. Ако така гледаме, низ мојата општина секојдневно гравитираат луѓе кои доаѓаат од и кон градовите низ западна Македонија, но тоа не им дава право да одлучуваат. Не е воопшто арогантно, твое си е правото да одлучиш дали сакаш зелена површина или збиени градби во некаков стил, дали сакаш неколку или стотици спомен обележја.

АЈ убави слики од Максим Горки,доста политика.
maksim%20gorki4.jpg

maksim%20gorki5.jpg

maksim%20gorki6.jpg

maksim%20gorki1.jpg

maksim%20gorki2.jpg

maksim%20gorki3.jpg

Само не заборавај прасињата и кокошките да ги нахраниш, ќе те кара баба ти.
:pos::pos:
Од кога падна Центар и Центар нечини, се тоа сељаци. А лавот во Карпош не гласал:
сител напиша:
Јас го имам тој комфорт да не искочам да гласам на избори во Март и не ни искочив да гласам за никој, за разлика од вас ''неутралните'' кој се испотепавте да гласате за опозиционери и продолжувате да глумите ''Неутралци''.

оти помеѓу Стевче и Андреј незнал за кој да се одлучи :pos:
Демек јас сум неутрален не ни гласав :pos:
Среќа во Карпош што има константно добар градоначалник, освен излетот на оној со средна школа неписменион веде па општината е навистина најубава во цело Скопје. Се надеавам споменициве кои се вишок ќе си ги сместат во двор.

После јапонските цреши и Сакура - назад во реалноста....

387195_10200283134214145_619683788_n.jpg

Браво за тебе и честитки...се надевам дека си ги реши животните прашања и сега можеш да накрвиш капа....

Фрчат тендери не сите страни, ама кој ме разбра. Тоа е.

Докад си молчите...

Види вака, јас лично сум вклучен во некакви еко активности. А за сечењево дрва, ќе бидам прв во жив штит ако треба :)
Ама џабе кога вакви ствари се прават изненадно и најчесто во 7 сабајле

мене ми се допага плоштадот јесте да е малце пренатрупано али тоа е. Битно да има што да понуди ко главен град.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom