Швајцарците забрануваат минариња

• Креатор на темата Креатор на темата Ајсшутер
  • Време на започнување Време на започнување
Нека се пазат швајцарците,да не бидат нападнати некој ден од АЛ-Каеда со терористички напади. Сепак мислам дека ова е опасна игра на швајцарците:toe:

Нека се пазат швајцарците,да не бидат нападнати некој ден од АЛ-Каеда со терористички напади. Сепак мислам дека ова е опасна игра на швајцарците:toe:

Опасна игра :tapp::tapp::tapp:

Со мнозинство од речиси 58%, Швајцарците рекоа „не“ за изградба на минариња. Власта е изненадена од исходот на референдумот, чиј епилог беше очекуван во кантоните каде се зборува германски јазик.
Само во оние од француското говорно подрачје, како и во градот Базел, населението се изјасни против иницијативата на Народната партија.
Владата стравува дека ваквата одлука може да има негативни последици по имиџот на земјата, може да доведе до влошување на односите со исламските земји и да им наштети на економските интереси на државата.
За политичарите од другите партии, стравовите на населението од Исламот очигледно биле потценети.
Тоа според нив треба да се толкува како сериозен сигнал дека политиката мора да се позанимава со оваа тема.
Засега не е јасно како треба да изгледа практичната примена на одлуката од вчерашниот референдум, бидејќи швајцарскиот устав го гарантира правото на религиозна слобода.
Први реакции за исходот од референдумот стигнаа од соседна Франција. За шефот на дипломатијата Бернар Кушнер, одлуката е израз на нетолеранција и со неа се гуши една вероисповед.
Критики се очекуваат и од Европскиот суд за човекови права, бидејќи Швајцарија е потписник на Европската конвенција за човекови права, а судиите нема да го одобрат дискриминирањето на Муслиманите во Швајцарија.

www.a1.com.mk

Јас мислам дека донесоа добра, море како добра, донесоа одлична одлука!

А Ал каедовците можат да пробаат да нападнат во Швајцарија...
Сите муслимански богаташи имаат сметки таму... па нека пробаат...

Па демократија е тоа,мнозината си изгласа дека не ги сака минарињата.

Da be da, ti mislish demokratija e toa a ??
A dali znaes deka demokratija ima medjunarodni strukturi za covekovi prava.
Sega ke kazemo vaka:
Ako vo edna drzava ima 96 % ziteli na muslimani i 4% hristijani i isto im ne davat da se izgradi crkva so kupola, nego samo vo forma na kukata. Sto ke rekovte togas a.
Dali ke si zborevte za nekakva demokratia.
Sigurno deka vo referandumot ke dobivat 96% mnozinata koja se znae, no kade se covekovi prava... kAzi ti mene...

A TOA STO SVAJCARIJA NA NAPRAVI IMA DA SE ZASRAMI CEL ZIVOT.
Muslimanskite drzavi samo deneska 30 novembar 5 miliardi gi izvlekoa od Svajcarskite Banki , samo za eden den.
Financiskite balansi kazuvat deka ako vaka prodolzi , Svajcarija ke izgubi 20% od kapitalot.
A 20 % znaci blokiranje na Helvecija.

Svajcarija ne se proglasi deka se protiv izgradba na minari , nego so ovoj referandum ,Svetskite novini kazuvaat deka ja izjasni kolku se tolerantni.
Znaci sami se pokaza koi su .

Poslednite vremija vo Ch raste raciszmot.

So koe :
Sekoja zemja moze da bide racist, pomalce bi bil cudno.

No najgolema sramota e toa da svajcarija da se proglasi kako Nacisticka drzava.
Toa sto deneska ja vodi drzavata desnata nacionalisticka partija Ch koi isto ja proglasi inicijativata protiv izgradba na minarinja pokazuva, deka svajcarija ne moze vise da se proglasi kako neutralna drzava.
Si izleze od kolosek.

Svajcarcite se isprovocira od desnata SVP (Nac.Part.Na Svajc), koi narodot ja poslusna negovite propagandi i dobro spremnosta so plakati i lagi.

A toa e toa sto posle ovoj referandum mnogu drzavi kazuvat deka svajcarija se proglasi kako. NACIONALISTICKA ZEMJA, koi od celiot svet najpoveke treba da se SRAMAT.

Zatoa sto Svajcarija zhivi od .

_KAPITALOT na Banki , koi se 87% od stranci.
_Turizmot koi se 72% od stranci.
_A najglavno od toa se hranuvat od stranski proizvodi.
(svajcarija moze da prizvodi samo(sirenje , mleko, i krumpiri) i nisto drugo.

Znaci se zavisat od stranci. A kako moze da bidat nacionalisti.
SRAM IM BILO.

Ovde 750 god nema rat.
Eden rat ako pukne svajcarija ke umre od glad za 10 dena.

Ne moze kako Makedonija da prezivi od tolku borbi za vreme na posledniot vek.

Da be da, ti mislish demokratija e toa a ??
A dali znaes deka demokratija ima medjunarodni strukturi za covekovi prava.
Sega ke kazemo vaka:
Ako vo edna drzava ima 96 % ziteli na muslimani i 4% hristijani i isto im ne davat da se izgradi crkva so kupola, nego samo vo forma na kukata. Sto ke rekovte togas a.
Dali ke si zborevte za nekakva demokratia.
Sigurno deka vo referandumot ke dobivat 96% mnozinata koja se znae, no kade se covekovi prava... kAzi ti mene...

A TOA STO SVAJCARIJA NA NAPRAVI IMA DA SE ZASRAMI CEL ZIVOT.
Muslimanskite drzavi samo deneska 30 novembar 5 miliardi gi izvlekoa od Svajcarskite Banki , samo za eden den.
Financiskite balansi kazuvat deka ako vaka prodolzi , Svajcarija ke izgubi 20% od kapitalot.
A 20 % znaci blokiranje na Helvecija.

Svajcarija ne se proglasi deka se protiv izgradba na minari , nego so ovoj referandum ,Svetskite novini kazuvaat deka ja izjasni kolku se tolerantni.
Znaci sami se pokaza koi su .

Poslednite vremija vo Ch raste raciszmot.

So koe :
Sekoja zemja moze da bide racist, pomalce bi bil cudno.

No najgolema sramota e toa da svajcarija da se proglasi kako Nacisticka drzava.
Toa sto deneska ja vodi drzavata desnata nacionalisticka partija Ch koi isto ja proglasi inicijativata protiv izgradba na minarinja pokazuva, deka svajcarija ne moze vise da se proglasi kako neutralna drzava.
Si izleze od kolosek.

Svajcarcite se isprovocira od desnata SVP (Nac.Part.Na Svajc), koi narodot ja poslusna negovite propagandi i dobro spremnosta so plakati i lagi.

A toa e toa sto posle ovoj referandum mnogu drzavi kazuvat deka svajcarija se proglasi kako. NACIONALISTICKA ZEMJA, koi od celiot svet najpoveke treba da se SRAMAT.

Zatoa sto Svajcarija zhivi od .

_KAPITALOT na Banki , koi se 87% od stranci.
_Turizmot koi se 72% od stranci.
_A najglavno od toa se hranuvat od stranski proizvodi.
(svajcarija moze da prizvodi samo(sirenje , mleko, i krumpiri) i nisto drugo.

Znaci se zavisat od stranci. A kako moze da bidat nacionalisti.
SRAM IM BILO.

Ovde 750 god nema rat.
Eden rat ako pukne svajcarija ke umre od glad za 10 dena.

Ne moze kako Makedonija da prezivi od tolku borbi za vreme na posledniot vek.
1- Тоа ти е класичен пример за демократија.Мнозинство си излезе на референдум и гласаше.Изгласаа против минариња,а не против џамии.

2- Е ај де де нека дадат дозвола да се гради да ги видам.Како прво дозвола свештеник да влезе во тие земји нема,а не да се помисли на изградба на било каква црква!!
А и на крај краева голем к** ако нема купола.

:pos2::pos2::pos2::pos2:
кај се сега СолаЈна,Баросо,Бадинтер, и сите т.н. демократски принципи за слободни човекови права да ги "ОСУДАТ" Швајцарците зашто го нарушуваат мултиетничкиот дух на земјата???
Кај се сега т.н. муслимани Албанци од Швицарска да кажат дека им се кратат основните човекови права согласно со ООН???/
е Македонијооооооооо и Македонцииииии :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

E kaj se pojavi ti t.n gone-tese u p.m

Edna nacija da nareces taka narecen e dokaz na Naivitetot, koi ima psihicki problemi.
Sto sega da kazem i jas t.n makedonski hristijanin. Abe dilber. Ti gori a ?
Naiv si.
Ne moze da se sporedi Svajcarija so Makedonija dilbere.

Ne mi se rodil pra pra pra dedo vo svajcarija kako prvo.
Kako drugo ne mi se borel 40-45 tatkomi za Shvajcarija.
I ne sme ovde 40% .
Da sme ovde 40% Svajcarija ke ni gradeshe sam drzhavata Dzamiite a ne kako vo Makedonija sam narodot plati za sesto, pa i hodzata narodot go plati.
A koj gi plaka popovite i crkvite. DALI SI SE PRASAL NEKOGASH ZA OVA, AKO SI CHOVEK. da zborish za nekoi prava.

Shvajcarija zabrani minarinja no dali si cuel deka crkvata ovde pomaga dzamijata da se podrzava.

Dali znaesh deka popot i odzata ovde sekoj mesec imaat sostanok kako da resavat nekoi problem vo vrska so chovestvoto.

Dali za toa sakash dokazi da ti pratim.

Si nashol seloto bez kuche pa zborish so nekoe bezgranicni mraz prema drugite.
Idi korigiraj ja dusata. Naiv.

. За шефот на дипломатијата Бернар Кушнер, одлуката е израз на нетолеранција и со неа се гуши една вероисповед.
Критики се очекуваат и од Европскиот суд за човекови права, бидејќи Швајцарија е потписник на Европската конвенција за човекови права, а судиите нема да го одобрат дискриминирањето на Муслиманите во Швајцарија.

А нас не не гушат и дискриминираат другарчињата нивни, мамата негова лицемерна?!?!
Нек ја примат прво Турција во ЕУ (која е се помуслиманска, бетер и бетер..) па после нек серат за Швајцарија која бај д веј не е ни членка на ЕУ. Токмак еден лицемерен (Кушнер де)

E kaj se pojavi ti t.n gone-tese u p.m

Edna nacija da nareces taka narecen e dokaz na Naivitetot, koi ima psihicki problemi.
Sto sega da kazem i jas t.n makedonski hristijanin. Abe dilber. Ti gori a ?
Naiv si.
Ne moze da se sporedi Svajcarija so Makedonija dilbere.

Ne mi se rodil pra pra pra dedo vo svajcarija kako prvo.
Kako drugo ne mi se borel 40-45 tatkomi za Shvajcarija.
I ne sme ovde 40% .
Da sme ovde 40% Svajcarija ke ni gradeshe sam drzhavata Dzamiite a ne kako vo Makedonija sam narodot plati za sesto, pa i hodzata narodot go plati.
A koj gi plaka popovite i crkvite. DALI SI SE PRASAL NEKOGASH ZA OVA, AKO SI CHOVEK. da zborish za nekoi prava.

Shvajcarija zabrani minarinja no dali si cuel deka crkvata ovde pomaga dzamijata da se podrzava.

Dali znaesh deka popot i odzata ovde sekoj mesec imaat sostanok kako da resavat nekoi problem vo vrska so chovestvoto.

Dali za toa sakash dokazi da ti pratim.

Si nashol seloto bez kuche pa zborish so nekoe bezgranicni mraz prema drugite.
Idi korigiraj ja dusata. Naiv.

Силбер со сета почит кон тебе ама болдираното е чиста провокација биди малку објективен:helou:

1- Тоа ти е класичен пример за демократија.Мнозинство си излезе на референдум и гласаше.Изгласаа против минариња,а не против џамии.

2- Е ај де де нека дадат дозвола да се гради да ги видам.Како прво дозвола свештеник да влезе во тие земји нема,а не да се помисли на изградба на било каква црква!!
А и на крај краева голем к** ако нема купола.

Zasto samo saksh da se drzhish vo nekoe drzhalka koi stoi na vazduh.
Ke si krshish zabite bre chovece.
Ok . Aj da kazhemo vo Arabija ne mozhe da vleze sveshtenik. Aj da kazhemo taka samo za primer.
No Arabija ne zbori za nekoe demokratski pravi za sekoj chovek.
Evropa se pravi deka se mnogu pravedni .............. po tvoe sega isto i tie se kako arapski drzavi.

Ti mene ne kazhi deka dzamija e dozvoleno da se gradi . Jas mnogu dobro ja znam toa dodeka i sam sum glasal ovde , me razbra.

Ovde jas sum svedok koga crkvata pomogne dzamija da se izgradi, koj dade suma od 45.000 CHF.

Minare i ne znaci mnogu za dzamija. Sto ke pravi SVP na iljadi shvajcarci koi stana musliman. I sekoj den im porasnuva brojot.
AJ NEKA ZABRANI OVA AKO IMA Muuda.

Jas predobro ti rekov deka ova e rabota na SVP.
Koj ja isrami cela svajcarska.

Razbirash.

Силбер со сета почит кон тебе ама болдираното е чиста провокација биди малку објективен:helou:

Objektiven do dlaboko na srce. Ist objektivnost cekam i od tebe.
Ajde kazi 30% ili daj raka 35% :)

Mister pipovski. Jas nikogash ne provociram. Ako se ne provociram.

Sega zasto odma mene se frlash , a kazuvash na poraneshniot tvoj drugar deka isto i on ne sme da provocira da kazuva t.n (TAKA NARECENI)Albanski muslimani.
Pa potoa i mene da kazesh da bidem objektiven.

Objektiven da bidem treba da imam objektivnost.:smir:

А нас не не гушат и дискриминираат другарчињата нивни, мамата негова лицемерна?!?!
Нек ја примат прво Турција во ЕУ (која е се помуслиманска, бетер и бетер..) па после нек серат за Швајцарија која бај д веј не е ни членка на ЕУ. Токмак еден лицемерен (Кушнер де)

Osim ova (која е се помуслиманска, бетер и бетер..) , ako nekoj e hristijanska ili muslimanska ne znaci deka e losh. A zborot beter e kako da kazuvash deka e losho neshto muslimanstvoto. (ili jas pogreshno razbrav)
-
A seto drugo sto ja kaza za Kushner imash pravo.
Licemeri se :)

Ok . Aj da kazhemo vo Arabija ne mozhe da vleze sveshtenik. Aj da kazhemo taka samo za primer.
Evropa se pravi deka se mnogu pravedni .............. po tvoe sega isto i tie se kako arapski drzavi.

Ti mene ne kazhi deka dzamija e dozvoleno da se gradi . Jas mnogu dobro ja znam toa dodeka i sam sum glasal ovde , me razbra.

Ovde jas sum svedok koga crkvata pomogne dzamija da se izgradi, koj dade suma od 45.000 CHF.

Minare i ne znaci mnogu za dzamija. Sto ke pravi SVP na iljadi shvajcarci koi stana musliman. I sekoj den im porasnuva brojot.

Razbirash.
Мнозинството одлучи дека не сака минариња и тоа е тоа.

П.С Би те замолил да пишуваш на кирилица.

Razbirash.

Objektiven do dlaboko na srce. Ist objektivnost cekam i od tebe.
Ajde kazi 30% ili daj raka 35% :)

Mister pipovski. Jas nikogash ne provociram. Ako se ne provociram.

Sega zasto odma mene se frlash , a kazuvash na poraneshniot tvoj drugar deka isto i on ne sme da provocira da kazuva t.n (TAKA NARECENI)Albanski muslimani.
Pa potoa i mene da kazesh da bidem objektiven.

Objektiven da bidem treba da imam objektivnost.:smir:

Ха не е до давање раци , да е до нас двајцата лесно ке се договориме околу тоа ...има попис има институции задолжени за таа работа...
провери на нет ке најдеш какво и во колкав број е муслиманското население....
да не одиме оф топик .....јас се изјаснив по темава дека не се согласувам со таквата забрана ...
како атеист исто гледам и на џамија и на црква за мене тие се две обични градби кој не ми претставуваат ништо......мегутоа како граганин на едно демократско општество имам демократски и либерални ставови и сметам дека таквата забрана не прифонесува за подобрување на демократската клима во таа земја ...
туку напротив ке ги одалечи двете најголеми религии и ке ствара само омраза во иднина:helou:

Шо им сметат минарињата незнам ....:toe:

Za ova treba mnogu da se zbori.

Spored politickite analiticari.
Ako na ednata dzamija se gradi Minare, ke se znae deka na ta drzava ima muslimani.
Ako nema minari ke se pokrijat.

Ne toa sto ne gi sakat muslimanite vo CH, nego za ekonomski interes.
Ke nema turisti dovolno od zapad ako se gradat minarinja na sekoj grad vo CH.
Za koj posledno vreme sekoj grad vo Ch , ima dzamija.
I za toa se barashe dozvola da se gradat minarinja od Gemeinde(opshtina).

Toa e toa.

Nishto protiv muslimanstvoto.

Ха не е до давање раци , да е до нас двајцата лесно ке се договориме околу тоа ...има попис има институции задолжени за таа работа...
провери на нет ке најдеш какво и во колкав број е муслиманското население....
да не одиме оф топик .....јас се изјаснив по темава дека не се согласувам со таквата забрана ...
како атеист исто гледам и на џамија и на црква за мене тие се две обични градби кој не ми претставуваат ништо......мегутоа како граганин на едно демократско општество имам демократски и либерални ставови и сметам дека таквата забрана не прифонесува за подобрување на демократската клима во таа земја ...
туку напротив ке ги одалечи двете најголеми религии и ке ствара само омраза во иднина:helou:
ta daj raka beshe edna shala.
ne treba da gledam po internet na lazni statistiki, nego gledam na realnost. ne kazuvam deka ima poveke od Makedonci.
Nego ne se ni ispod 32%. Eden den ke se uveris na toa. Ok da ne odime off topik. I Dzamija i Crkva imat svoj ukras. Ne mozhe da bide crkva ubava a da nema zvon(Pardon imam losh Makedonski).
Isto i ne mozhe da bide Dzamija ubav bez minarette.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom